Urijah Faber

Valoare netă Urijah Faber: Urijah Faber este un artist marțial mixt american, care are o avere netă de 9 milioane de dolari. Faber este cel mai bine cunoscut pentru activitățile sale în UFC, deși anterior a fost un luptător NCAA care a concurat și în World Extreme Cagefighting (WEC). Cele mai importante momente ale carierei includ câștigarea Campionatului WEC Featherweight în 2006 și provocarea pentru Campionatul Bantamweight de patru ori.

Fanii MMA îl privesc pe Urijah Faber o figură importantă în sport, mai ales pentru că a făcut ca lumea să ia mai în serios clasele de greutate mai ușoară. În ciuda unei retrageri inițiale în 2017, Faber sa întors la UFC și a luptat din nou în 2019. După ce sa retras în 2017, Urijah a fost inclus în UFC Hall of Fame.

Viața timpurie: Urijah Christopher Faber sa născut pe 14 mai 1979 în Isla Vista, California. Familia lui are moștenire olandeză, italiană, engleză și irlandeză. Crescut alături de doi frați, Urijah a urmat Universitatea din California după absolvirea liceului. În timpul anilor de facultate, sa calificat de două ori la turneul NCAA. În cele din urmă a absolvit cu o diplomă de licență în dezvoltare umană.

Carieră: După ce a stabilit o bază solidă de abilități de luptă, Faber sa antrenat sub Fabio „Pateta” Prado, câștigând o centură maro în jiu-jitsu brazilian. Și-a început cariera de MMA în promoția Gladiator Challenge, învingându-și primul adversar cu o sufocare de ghilotină în 2003. Au urmat în curând alte victorii, dar în 2005 a suferit prima să înfrângere împotriva lui Tyson Griffin. Și-a încheiat timpul la Gladiator Challenge cu câteva victorii înainte de a trece la World Extreme Cagefighting.

Prima sa luptă WEC a avut loc în 2006, când la învins pe Cole Escovedo pentru a câștiga Campionatul WEC la greutatea penă. Apoi sa întors la Gladiator Challenge în 2006 pentru a revendica campionatul la greutatea bantam, învingându-l pe Naoya Uematsu. Până în acest moment, Faber deține trei titluri diferite în același timp (ultimul fiind cu King of the Cage). În 2007, Urijah și-a apărat cu succes în campionatul WEC împotriva lui Joe Pearson. Apoi ia dat lui Dominick Cruz o înfrângere rară pentru a-și apăra din nou titlul.

Au venit o serie de apărări suplimentare ale titlului, deși Faber sa chinuit să-l învingă pe Pulver înainte ca lupta să ajungă pe cartonașe. A câștigat cu o decizie unanimă, dar crăpăturile începeau să se vadă. În cele din urmă, Faber și-a pierdut titlul împotriva lui Mike Brown în 2008. Apoi la învins din nou pe Jens Pulver în 2009 și a cerut o revanșă cu Mike Brown. Cu toate acestea, Brown la învins din nou în 2009. Urijah și-a rupt mâna și și-a dislocat degetul stâng în timpul luptei, ceea ce a lăsat să se bazeze aproape în întregime pe coate și lovituri. După înfrângere, Faber a declarat că vrea o altă revanșă cu Brown.

Urijah a revenit cu o victorie împotriva lui Raphael Assuncao în 2009, înainte de a câștiga dreptul de a lupta cu Jose Aldo pentru Campionatul WEC Featherweight în 2010. Din păcate, Aldo la învins convingător pe Urijah, copleșindu-l cu un baraj de lovituri. A rezistat toată lupta fără să fie KO, dar a fost trimis pe pânză în nenumărate rânduri. El a pierdut inevitabil lupta printr-o decizie unanimă.

(Fotografia de Ethan Miller/Getty Images)

După înfrângerea sa împotriva lui Aldo, Faber a decis să treacă la greutatea bantam. Sa luptat cu Takeya Mizugaki în 2010, învingându-l pe luptătorul japonez cu o sufocare pe spate. Aceasta s-ar dovedi a fi ultima luptă WEC pentru Faber înainte ca promovarea să fie fuzionată cu UFC. Din 2010 înainte, Faber a luptat sub steagul UFC.

Debutul lui Urijah la UFC a venit împotriva lui Eddie Wineland, care a fost campion la greutatea cob WEC. Faber la învins pe Wineland într-o luptă aprilie disputată care sa încheiat cu o decizie unanimă în calea lui Faber. De mulți ani, Dominick Cruz dorea să-și răzbune pierderea anterioară împotriva lui Urijah, iar revanșa a avut loc în 2011. Cruz a avut succes, câștigând lupta printr-o decizie unanimă. Cu toate acestea, Faber a revenit cu o victorie împotriva lui Brian Bowles, pregătindu-se pentru o potențială șansă la titlu.

După această victorie, Urijah a devenit antrenor pentru emisiunea „The Ultimate Fighter: Live”. Dominick Cruz a fost selectat și ca antrenor, iar perechea a stârnit o rivalitate din nou. A treia luptă dintre cei doi luptători a fost inițial programată pentru 2012, deși a fost anulată din cauza unei accidentări a ACL a lui Cruz. Faber sa luptat cu Renan Barao, pierzând lupta printr-o decizie unanimă după ce a suferit o coastă ruptă în prima rundă.

În următorii câțiva ani, Faber a învins luptători precum Ivan Menjivar, Scott Jorgensen, Iuri Alcantara și Michael McDonald. În 2014, i sa oferit oportunitatea de a se lupta cu Renan Barao, dar a rezultat din nou la o pierdere – de data aceasta cu un TKO în primul tur. Cu toate acestea, decizia a fost ușor controversată, deoarece Faber ia dat arbitrului un „degetul mare în sus”, indicând că era în regulă să continue după ce a fost doborât de Renan. Arbitrul nu a văzut acest gest și a intervenit pentru a pune capăt luptei.

Încă o dată, Urijah a revenit cu un șir constant de victorii în perioada următoare, inclusiv victorii împotriva luptătorilor precum Alex Caceres și Francisco Rivera, ultima luptată a venit ca rezultat al unei lovituri controversate a lui Faber. Apoi la înfruntat pe Frankie Edgar în 2015 într-un meci de greutate penă, dar a pierdut în prima sa înfrângere fără titlu. Deși Urijah a câștigat mai târziu împotriva lui Frankie Saenz, au mai avut pierderi împotriva lui Dominick Cruz și Jimmie Rivera înainte de a-și anunța retragerea iminentă. El a obținut o ultimă victorie împotriva lui Brak Pickett înainte de a-și agăța mănușile în 2017.

Doi ani și jumătate mai târziu, Faber a revenit la sport cu o victorie împotriva lui Ricky Simon și a semnat un nou contract cu UFC. El a fost apoi eliminat de Petr Yan în 2019.

Articolul precedentBarry Gibb
Articolul următorHolly Madison

Related Articles

Ultimele articole