Tot ce trebuie sa stiti despre teoria universului holografic

Este intr-adevar intregul univers doar o holograma? Inainte de a apela la psihiatru, avem cateva teorii stiintifice moderne (si o alegorie platonica cu adevarat veche) pe care credem ca ar trebui sa le vedeti. Oricat de mult vrem sa credem ca detinem controlul complet asupra vietii noastre, acest lucru poate sa nu fie adevarat daca traim intr-un univers holografic creat de altcineva sau de altceva. Continuati sa cititi pentru a afla exact ce inseamna sa traiti intr-un univers holografic si ce spun oamenii de stiinta despre posibilitatea ca totul din jurul nostru sa fie doar o simulare.

Daca traim intr-o simulare pe computer creata de extraterestri, Doamne, de viitorul nostru (alegem cu seriozitate, fiecare optiune este o nebunie), atunci conteaza ceva ce facem? Vom incerca sa ne dam seama si sa va dam dovada ca universul este o holograma in timp ce explicam stiinta din spatele teoriei hologramei universului

Dupa ce ati terminat de citit toate aceste motive, universul este o holograma, va sugeram sa iesiti afara si sa jucati Frisbee cu fratii vostri sau poate sa luati un pui de somn. Orice ai face, nu te gandi la holograme cel putin o ora.

,,Lumea reala" nu poate fi altceva decat o proiectie

In primul rand, sa incepem cu elementele de baza: ce este o holograma? Cand majoritatea oamenilor se gandesc la o holograma , se gandesc la o imagine proiectata, precum printesa Leia din Star Wars . Astfel de holograme se realizeaza prin inregistrarea modului in care lumina se imprastie in jurul unui obiect si apoi prin utilizarea acestuia pentru a afisa o imagine tridimensionala a acelui obiect.

Deocamdata, majoritatea hologramelor din viata reala sunt doar imagini statice, dar cercetatorii lucreaza la dezvoltarea de comunicatii holografice dinamice, in timp real, care se apropie de ceea ce am vazut in filme.

Deci, ce inseamna pentru universul nostru sa fim holograme? Pe scurt, inseamna ca poate tot ce vedem ca tridimensional, de la oameni si animale de pe pamant pana la stele pe cer, este in realitate doar o structura bidimensionala  proiectata  pe orizontul cosmologic. Cu alte cuvinte, ,,lumea reala" pe care o vedem in jurul nostru este doar o proiectie .

Intr-o holograma, creierul nostru nu ar produce constiinta

Pentru o clipa, sa spunem ca lumea este o proiectie holografica 2D sau un program rulat de un super computer. Ce legatura are asta cu noi? Daca totul este o holograma, conteaza ceva?

Potrivit Keith Floyd , psiholog la Virginia Intermont College, ,,Daca realitatea nu este altceva decat o iluzie holografica, atunci creierul fizic nu produce constiinta. Mai degraba, constiinta creeaza,, aspectul "creierului, precum si al corpului. si orice altceva din jurul nostru pe care il interpretam ca fiind fizic ".

Si nu numai asta, ci lucrurile pe care le percepem ca fiind aleatorii sunt fie incidente predeterminate, fie erori. Depinde de dvs. cum sa gestionati aceste informatii sau s-a decis deja ca veti sta toata ziua in pat sub greutatea zdrobitoare a unei crize existentiale?

Neil Degrasse Tyson crede ca este posibil un univers holografic

La dezbaterea Memoriala Isaac Asimov din 2016, oamenii de stiinta, filosofii si oricine doreste sa discute despre ceea ce face ca universul sa bifeze s-au adunat pentru a discuta despre posibilitatea de a trai intr-un univers bidimensional. Unii au prezentat argumentul ca ar fi imposibil sa obtinem vreodata dovezi concludente despre faptul ca o lume a hologramei este posibila daca suntem de fapt intr-o simulare, deoarece creatorii simularii ar continua sa ne impiedice calculele.

Cu toate acestea, Tyson a spus ca nu poate ignora posibilitatea . "Este usor pentru mine sa-mi imaginez ca totul in viata noastra este doar crearea unei alte entitati pentru divertismentul lor", spune Tyson. ,,Spun, in ziua in care vom afla ca este adevarat, voi fi singurul din camera spunand ca nu sunt surprins".

Am putea fi holograme ale sinelui nostru viitor

Intr-o intorsatura ciudata a evenimentelor care suna mai mult stiinta-fictiune decat faptele stiintifice, a aparut o teorie conform careia atatea tendinte stiintifice actuale implica cartografierea creierului si crearea realitatii virtuale se datoreaza faptului ca ,,suntem, de fapt, fiinte digitale care traiesc intr-o vasta simulare pe computer creata de viitorii nostri descendenti . "

Ce?

Chiar si majoritatea oamenilor de stiinta fundamentati sunt de acord asupra a doua puncte. Una, constiinta poate fi simulata de un computer foarte avansat; si doua, viitoarele civilizatii vor avea la indemana resurse de calcul vaste. Avand in vedere aceste doua ipoteze destul de rezonabile, unii oameni de stiinta (poate mai putin fundamentati) au sugerat ca descendentii nostri avansati ar putea decide sa ruleze ,,simulari stramosesti" pentru a-si studia propriul trecut.

Un cercetator sustine ca mii sau chiar milioane de simulari ale stramosilor ar putea fi rulate de un singur computer si, daca este adevarat, atunci constiintele umane simulate ar depasi cu mult pe cele non-simulate. Ceea ce inseamna ca sansele sunt ca traim intr-o simulare pe computer chiar acum.

Probabil ca nu suntem prima simulare

Potrivit lui Nick Bostrom, profesor de filozofie la Universitatea Oxford, din cauza legii lui Moore (observatia ca numarul de tranzistoare pe un circuit de calculator se dubleaza la fiecare doi ani) este rezonabil sa credem ca vom putea in curand sa cream un computer cu Dumnezeu -com puterea de procesare care poate rula o realitate simulata . Si daca suntem aproape de a face acest lucru, a fost deja facut de cineva care traieste in afara realitatii in care traim. Si este si mai probabil sa nu fim versiunea beta.

Elon Musk crede ca traim intr-o simulare digitala

Atunci cand unul dintre cei mai inteligenti oameni din industria tehnologiei crede ca am putea trai intr-o simulare a realitatii virtuale, oamenii tind sa observe. La Conferinta ReCode Code 2016 (doriti sa mai aruncati cateva C-uri acolo?) Musk a raspuns la o intrebare a audientei despre posibilitatea existentei umanitatii intr-o holograma si ceea ce a spus el este la egalitate cu ceea ce spun multi oameni de stiinta teoretici .

Daca presupuneti o rata de imbunatatire, jocurile vor deveni indistincte de realitate, chiar daca aceasta rata de avans scade cu o mie fata de ceea ce este acum. Avand in vedere ca suntem in mod clar pe o traiectorie pentru a avea jocuri care nu pot fi distinse de realitate, iar acele jocuri ar putea fi jucate pe orice set-top box sau pe un PC sau orice altceva, si ar exista probabil miliarde de astfel de computere sau set-top cutii, s-ar parea sa urmeze ca sansele ca suntem in realitatea de baza este una in miliarde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here