Cum sa explici materia intunecata unui copil de 5 ani

Astronomii si oamenii de stiinta au meditat intotdeauna asupra marilor intrebari. Suntem singuri in acest univers?  Cum este conectat totul ? Ce anume alcatuieste acest univers pe care nu il intelegem inca? Recent, tot mai multi au pus aceasta intrebare: ce este materia intunecata si de ce oamenii de stiinta o cauta? Care este toata aceasta idee a ,,fluxului intunecat" in universul nostru masiv ?

Imaginati-va pentru o secunda ca sunteti un copil al Scolii Intergalactice din galaxia Andromeda care tocmai a urcat la bordul unui taxi Dark Flow impreuna cu cel mai bun prieten al vostru, in timp ce va intoarceti la cursuri la Universitatea Universala a Galaxiei Calea Lactee. Cand sosii tu si prietenul tau, descoperi ca tariful este mai scump decat calatoria anterioara, care era mai costisitoare decat cea dinaintea ei. In acest moment, ati banui cu siguranta ca ceva a inceput, si pe buna dreptate. De fapt, calatoria dvs. dura mai mult de fiecare data, deoarece calatoriti de fapt pe o distanta mai mare. Cum ar putea fi posibil acest lucru, deoarece punctele dvs. de plecare si sosire au ramas aceleasi? Raspunsul se afla in lumea ascunsa a materiei intunecate din univers.

96% din Univers este alcatuit din materie intunecata invizibila si energie intunecata

Cand va uitati in sus la cerul noptii si il vedeti sclipind cu lumina de la miliarde de stele din galaxia noastra, nu este greu sa va imaginati ca spatiul este putin aglomerat, mai ales cand aruncati toate celelalte planete si comete si lucruri care plutesc in jur acolo.

Si apoi veti afla ca Calea Lactee este doar o singura galaxie dintr-un univers plin de miliarde si miliarde de alte galaxii de acolo si fiecare dintre aceste galaxii este plina de planete si stele la fel ca a noastra ... va dati seama ca universul este un loc cu adevarat mare. Tocmai cand credeti ca am vazut ce se afla in univers, descoperim ca toate lucrurile pe care le putem vedea acolo sunt doar o mica parte a imaginii cosmice. Celelalte 96% din Univers sunt umplute cu materie intunecata si energie intunecata .

Ce este exact materia intunecata?

In Razboiul Stelelor, ar fi considerata Forta care tine lucrurile laolalta, dar in lumea stiintei se dovedeste un pic mai alunecoasa de inteles. Materia intunecata nu se comporta asa cum oamenii de stiinta sunt obisnuiti sa vada cum actioneaza materia. Nu emite lumina si nu reflecta sau absorb lumina.

Oamenii de stiinta au completat toti suspectii din spatiu pentru a incerca sa afle care este responsabilpentru materia intunecata, dar pana acum niciunul dintre ei nu indeplineste toate cerintele. De la axii la gauri negre, niciunul nu ar putea explica efectul pe care materia intunecata il are asupra gravitatiei.

Materia intunecata tine totul impreuna

Deoarece materia intunecata are un efect gravitational masiv , aceasta afecteaza totul in univers. Gravitatia produsa a facut ca tot materialul din spatiu sa se aglomereze si sa formeze galaxii. La randul lor, aceste galaxii s-ar strange adesea impreuna cu alte galaxii pentru a forma grupuri de galaxii. Dupa ce s-au format si au inceput sa se invarta, a fost o materie intunecata care impiedica totul sa fie aruncat in spatiu.

Imaginati-va ca aveti o minge de tenis atasata la un sir si o invartiti deasupra capului. Mingea este galaxia, iar tu esti gravitatia. Daca mingea de tenis ar fi o minge de bowling, gravitatia dvs. nu l-ar impiedica sa rupa sirul si sa zboare in spatiu. Dark Matter este ceea ce face ca sirul sa fie suficient de puternic pentru a tine totul la loc.

Materia intunecata plus orice alta materie inca nu este jumatate din univers

Deci, ce altceva este acolo pentru a explica restul universului? Energie intunecata! Energia intunecata reprezinta 68% - 72% din intregul univers . Si, in timp ce materia intunecata este ocupata actionand ca un magnet cosmic, fiind atractiva gravitational, energia intunecata face exact opusul, deoarece este respingatoare gravitational .

Pictand cu linii foarte largi, ceea ce aveti cu totii impreuna este aproape un univers in care jumatate din el incearca sa tina totul impreuna, in timp ce cealalta jumatate incearca sa-l impinga.

Ce este energia intunecata?

Faptul este ca oamenii de stiinta nu stiu sigur ce este energia intunecata. Este un fel de geaman rau invizibil al materiei intunecate, cu exceptia faptului ca, in timp ce materia intunecata creeaza o gravitatie atractiva, energia intunecata genereaza o gravitatie respingatoare sau antigravitationala. Aceasta inseamna ca energia intunecata impinge lucrurile din ce in ce mai departe, facand universul sa se extinda, in acelasi mod in care un balon devine mai mare atunci cand sufli aer in el.

Daca nu pot vedea materia intunecata, de unde stiu ca exista?

E cam ca atunci cand vezi copaci care se misca in departare. Stii ca arborele nu a crescut picioarele si are o dorinta nebuna de a incepe sa danseze; ceva trebuie sa cauzeze ceea ce vad ochii dvs. si asa este cazul materiei intunecate. Folosind o metoda numita lentila gravitationala , oamenii de stiinta pot vedea cum lumina este indoita de influenta materiei intunecate.

La fel cum stim ca atractia gravitationala din interiorul gaurilor negre este atat de puternica incat nici macar lumina nu poate scapa de ea, oamenii de stiinta stiu ca atunci cand exista suficienta gravitatie generata de materia intunecata, gravitatia va influenta modul in care se comporta lumina atunci cand o intalneste.

Exista metode uimitoare de masurare a distantei in spatiu

Oricare dintre noi poate folosi o rigla sau o banda-masuratoare pentru a afla cat de departe este un obiect de altul aici pe Pamant, dar cum masoara oamenii de stiinta distanta de la o planeta la alta? Sau de la o galaxie la alta, de altfel? Folosesc lumina de la anumite stele.

Este ca si cum ai afla cat de departe sunt doua masini noaptea masurand cat de luminoase sunt farurile. Cu cat se apropie, cu atat luminile lor vor aparea mai vii. Aceasta metoda a fost folosita de Edwin Hubble pentru a determina stelele la care se uitau in afara propriei noastre galaxii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here