Cercetatorii sustin ca caracatitele sunt forme de viata straine

Caracatitele par destul de ciudate, chiar straine uneori, dar este posibil sa fie intr-adevar din afara acestei lumi? Unii cercetatori cred ca da. Pe baza ADN-ului caracatitelor, a inregistrarilor fosile si chiar a aspectului lor bizar, unii oameni de stiinta cred ca creaturile ar putea fi extraterestri. Acesti cercetatori au publicat o lucrare intr-un jurnal de renume, explicand modul in care are sens faptul ca caracatitele sau stramosii lor au venit pe Pamant la bordul unui meteor si s-au blocat de atunci.

Alti oameni de stiinta spun ca notiunea este ridicola, bazata doar pe ganduri doritoare. De asemenea, i-au chemat pe cercetatorii originali ai teoriei pentru lipsa autoritatii corespunzatoare asupra subiectului.

33 de oameni de stiinta si-au publicat teoria extraterestra a caracatitei intr-un jurnal evaluat de colegi

In martie 2018, intr-o lucrare intitulata  Cauza exploziei cambiane - terestra sau cosmica?,33 de cercetatori din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, India si alte tari au explorat eruptia vietii in perioada cambriana.

Ca parte a lucrarii, cercetatorii au discutat despre calmar si caracatite, inclusiv despre evolutia remarcabila si diferentele fata de alte vieti terestre. Ei au sugerat ca caracatitele nu ar fi putut proveni de pe Pamant, dar au primit in schimb unele, daca nu chiar ADN-ul lor dintr-o specie extraterestra.

Lucrarea de cercetare nu a aparut doar pe un blog. A fost publicat in  Progress in Biophysics & Molecular Biology , un jurnal respectat, evaluat de colegi, care confera teoriei oamenilor de stiinta o anumita pondere.

Cercetatorii cred ca boom-ul speciilor animale s-a intamplat din cauza virusurilor extraterestre

Teoria caracatitei extraterestre face parte din explorarea cercetatorilor asupra cauzei exploziei cambiane, care a avut loc in urma cu  aproximativ 540 de milioane de ani in  perioada cambriana. La momentul evenimentului, majoritatea filelor animale au aparut brusc in dosarul fosilelor. Inainte, majoritatea creaturilor erau foarte elementare, constand din organisme unicelulare sau uneori colonii de celule.

Aceasta crestere a tipurilor de specii a continuat timp de milioane de ani, divergand in majoritatea tipurilor de viata care exista astazi. De ce cresterea s-a intamplat atat de brusc a fost intotdeauna dezbatuta cu ardoare de oamenii de stiinta.

In lucrarea publicata de cei 33 de cercetatori, ei au formulat o teorie conform careia toata viata provine din virusi. Retrovirusurile conduc  la procese evolutive. Dar de unde au provenit? Lucrarea de cercetare spune ca este posibil sa fi venit  dintr-o alta lume.

Teoria se leaga de ideea ca viata de pe Pamant a venit din spatiu

Teoria conform careia diversificarea vietii pe planeta noastra a fost ,,insamantata" dintr-o sursa extraterestra exterioara este cunoscuta sub numele de teoria panspermiei . Conform acestei ipoteze, in loc ca totul sa evolueze incet, viata a venit de la meteoriti si alte obiecte ceresti care au bombardat lumea noastra.

Virusii si celulele straine inghetate si conservate pe meteoriti au influentat viata unicelulara de pe Pamant, care a devenit specii pe care le recunoastem astazi. Teoria sugereaza chiar ca oamenii ar fi putut evolua din aceasta viata extraterestra.

Lucrarea de cercetare, care vorbeste pe larg despre teoria panspermiei, arata ca exista 100 de miliarde de planete asemanatoare Pamantului in galaxia noastra si este posibil sa existe organisme rezistente la spatiu din aceste lumi care sa fi supravietuit pe asteroizi si comete.

Pamantul a fost lovit de meteoriti de-a lungul existentei sale, dovada fiind craterele gasite peste tot in lume. Ziarul mai spune ca este putin probabil ca viata sa fi fost creata spontan si sugereaza ca virusii din spatiu sunt o cauza mai probabila.

Teoria sugereaza, de asemenea, ca ouale de caracatita fertilizate au venit pe Pamant

Lucrarea de cercetare sugereaza, de asemenea, ca, in loc de virusi care incep evolutia caracatitelor, creaturile au venit pe Pamant deja evoluate. Oamenii de stiinta spun ca ouale de caracatita ar fi putut fi crioconservate  dupa fertilizare, apoi transportate pe Pamant pe o cometa sau un asteroid. Pe Pamant, ouale au fost reinviate si clocite in caracatite sau calamari.

Cercetatorii sustin aceasta teorie folosind dovezi fosile, subliniind perioada foarte scurta de la existenta organismelor unicelulare pana la caracatite cu drepturi depline. Se spune ca a fost introdusa o creatura mai dezvoltata , iar oua de caracatita sau cele ale unei specii stramosesti antice ar fi putut fi acea forma de viata. In caz contrar, sustin ei, nu a fost suficient timp pentru ca aceste organisme sa evolueze asa cum au facut-o.

Inregistrarile ADN nu par sa conecteze caracatitele la formele de viata anterioare

Pentru a-si sustine teoria despre oua sau virusuri straine inghetate, oamenii de stiinta au analizat inregistrarile ADN pentru caracatite si calamari. In mod traditional, se spune ca caracatitele evolueaza din nautiloid . Dar caracatitele sunt diferite de orice specie ancestrala, cu creiere mai mari si mai inteligente decat orice creatura similara, ochi asemanatori camerei si abilitati care includ rezolvarea complexa a problemelor si camuflajul.

Cand va adanciti in ADN-ul caracatitelor, elementele codarii lor biologice nu pot fi usor gasite in formele de viata anterioare .

Potrivit  lucrarii de cercetare , ,,este plauzibil atunci sa sugeram [genele transformatoare ale caracatitelor] par a fi imprumutate dintr-un,, viitor "indepartat in termeni de evolutie terestra, sau mai realist din cosmos in general".

Oamenii de stiinta au introdus anterior teoria in anii 1970

In mod ciudat, aceasta teorie nu este complet noua. In anii 1970 , cercetatorii au venit cu ideea ca viata de pe Pamant ar fi putut proveni din organisme si ADN de pe comete si meteoriti, sau chiar din praful spatial. Conceptul, cunoscut sub numele de ,,insamantare", ne-a sugerat ca am evoluat partial sau in totalitate din viata extraterestra. La acea vreme, alti oameni de stiinta  au respins in mare parte teoria .

Unul dintre cercetatorii implicati in lucrarea din 2018 a fost unul dintre primii sustinatori ai teoriei. Chandra Wickramasinghe a  propus in 1974 ca praful din spatiu este in mare parte organic. Ulterior, el a continuat sa  cofondeze modelul Hoyle-Wickramasinghe al Panspermiei , care este citat in mod repetat in noul articol de cercetare.

Niciunul dintre autorii lucrarii nu sunt zoologi

Niciunul dintre cei 33 de cercetatori care au lucrat la raportul controversat nu sunt zoologi si multi nici macar nu studiaza nimic legat de biologie. In schimb, grupul este format in principal din astrobiologi, impreuna cu geologi, fizicieni si cercetatori intr-o colectie de alte domenii.

Lucrarea discuta despre posibilitatea implicarii lui Dumnezeu in creatie

Cercetatorii care au lucrat la lucrare nu au fost de acord asupra tuturor punctelor. Lucrarea include punctele de vedere ale a doi cercetatori diferiti de unde ar fi putut veni viata daca nu ar incepe pe Pamant. Un cercetator crede ca ,, viata vine din viata " si, prin urmare, viata insasi a luat nastere inainte de Big Bang.

Un alt cercetator spune ca viata in univers ar putea incepe de la locuri infinite, dar ,,improbabilitatile pentru asamblarea non-aleatorie a proteinelor vii si a acizilor nucleici sunt atat de mari (1 parte din 1040.000) incat poate un,, Univers Infinit "sau super inteligent Lui Dumnezeu i se va cere sa produca un miracol viu ".

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here