9 tehnologii care ar putea schimba lumea

Din ce va fi facut viitorul? Daca nimeni nu poate prezice viitorul, este totusi posibil, pe baza progreselor tehnologice actuale, sa ne imaginam cum va arata ziua de maine. Progresul stiintific are intr-adevar potentialul de a transforma in mod semnificativ modul nostru de viata, oferind solutii la problemele cu care se confrunta oamenii .

Iata 9 inventii si tehnologii care ar putea schimba lumea.

1.  Inteligenta artificiala

In ultimele luni, pe langa entuziasmul din jurul ChatGPT, acest instrument dezvoltat de OpenAI care ne permite sa generam continut intr-un numar infinit de subiecte si in mai multe limbi din intrebarile adresate, vedem tot mai mult continut creat de diverse instrumente: imagini (un lup cu corp de bufnita de exemplu), voci generate de AI ( inteligenta artificiala ), reclame etc.

Aceste instrumente promit sa-i ajute pe oameni sa creeze mai rapid continut, fie ca este textual, vizual sau audio. Si abia a inceput.

2. Realitatea augmentata

Cand tehnologia ne permite sa percepem si sa interactionam intr-un mod cu totul nou cu lumea din jurul nostru, aceasta este ceea ce putem numi  realitate augmentata .

Realitatea augmentata este acum utilizata in diverse domenii precum jocuri, publicitate, educatie si medicina. Desi exista inca provocari de depasit, inclusiv integrarea perfecta a acestei tehnologii in viata noastra de zi cu zi, potentialul de inovare este foarte promitator.

Imaginati-va copiii jucandu-va in curte cu un caine virtual sau plimbandu-se prin oras si vazand numele strazilor pe care mergeti sa va apara sub picioare in timp ce mergeti… si acestea sunt doar cateva exemple ale posibilitatilor inca nebanuite ale realitatii augmentate .

3. Teleportarea cuantica

Se va implini vreodata visul de a te teleporta?

O echipa internationala de cercetatori a stabilit in orice caz un record mondial pentru distanta de teleportare cuantica prin separarea unui foton pe o anumita distanta. Trebuie sa intelegem ca teleportarea cuantica nu transfera particula in sine, ci mai degraba starea sa cuantica. Particula originala este distrusa in acest proces, in timp ce starea cuantica este recreata in particula destinatie.

Desi suntem inca departe de teleportarea asemanatoare  Star Trek , ei au reusit totusi sa transfere proprietatile fizice ale unei particule prin teleportare cuantica, un tip de teleportare care ar putea revolutiona domeniul de calcul si comunicatii.

4. Solutii pentru accesul la apa potabila…

Confruntati cu urgenta tot mai mare de a garanta accesul la apa potabila , cercetatorii si organizatiile investesc trup si suflet in explorarea solutiilor pentru a rezolva problema.

Printre acestea, unele companii doresc sa joace un rol important in ajutorul regiunilor care au cea mai mare nevoie de el, care isi propune sa dezvolte o geamandura capabila sa desalinizeze oceanele atragandu-si energia in valuri .

5. Masini care se conduc singure

Masinile care se conduc singure sunt acum o realitate. Pana in prezent, mai multe prototipuri promit sa schimbe modul in care ne miscam. Noile mijloace de transport inovatoare sunt, de asemenea, in curs de a dori sa-si arate varful nasului, gandindu-va in special la proiectul Hyperloop  al lui Elon Musk, care facuse o pauza in ultimii ani, dar al carui designer doreste sa-l puna din nou in productie.

Ne gandim si la Ford, care promite masini care vor merge singure la reprezentanta in cazul unor datorii neperformante. Intr-adevar, in cazul in care platile lunare nu sunt platite, producatorul isi va rezerva dreptul de a dezactiva de la distanta o multitudine de functionalitati si, in eventualitate, de a da ordin de activare a modului de evacuare al vehiculului autonom.

6. Masini pentru curatarea oceanelor

Cand vorbim despre curatarea oceanelor de milioanele de reziduuri care ajung acolo (in primul rand plastic), ne vin in minte mai multe tehnologii. De exemplu, roboti subacvatici care sunt proiectati sa scaneze fundul marii. Echipate cu camere, brate mecanice si senzori, acestea sunt capabile sa detecteze si sa recupereze resturile. Exista, de asemenea, alte modele si sisteme de colectare a gunoiului, inclusiv bariere plutitoare, plase sau platforme, toate concepute pentru a capta gunoiul in timp ce permite pestilor sa scape.

Ne gandim si la  Boyan Slat , acest tanar olandez care a starnit multa discutie cu sistemul sau de depoluare a oceanelor, proiectul sau Ocean Cleanup care a fost lansat acum cativa ani.

7. Un combustibil solar

Daca energia solara ar putea fi transformata in combustibil lichid? 

Aceasta tehnologie, aflata la inceput, exploreaza noi abordari: fotosinteza artificiala , conversia directa a energiei solare si stocarea combustibililor solari.

In ciuda provocarilor precum eficienta, durabilitatea si costurile, progresele rapide in cercetare indica un viitor in care combustibilul solar ar putea servi ca o alternativa mai curata la combustibilii fosili traditionali.

8. Productia de organe in laborator

Cererea pentru donarea de organe nu este pe cale sa scada, iar donatorii sunt rare. Productia  de organe  in laborator ar putea deveni solutia pe care mii de familii o asteptau.

Biofabricarea organelor in laborator progreseaza, dar crearea unor organe complexe, precum inima sau ficatul, de exemplu, ramane o provocare. Cercetatorii exploreaza utilizarea matricelor, a celulelor stem si a imprimarii 3D pentru a dezvolta tehnici de fabricatie. Problemele de vascularizare a tesuturilor si de respingere sunt provocari majore. In ciuda acestui fapt, biofabricarea organelor ofera un potential promitator de a revolutiona asistenta medicala cu alternative la transplanturi.

9. Constiinta artificiala

Masina cu constiinta de sine sau echipata cu o  constiinta artificiala  ar putea face parte din existenta noastra.

Constiinta artificiala este un domeniu complex si in continua evolutie care se ocupa de inteligenta artificiala si modelarea creierului. Desi crearea constiintei artificiale ramane o provocare descurajanta, daca o masina poate poseda efectiv constiinta este dezbatut pe scara larga. In timp ce cercetatorii continua sa exploreze teoriile si natura constiintei in sine, ar trebui sa subliniem ca suntem inca departe de a ajunge la constiinta artificiala.

Google a lansat un software care reproduce modul in care neuronii din creierul uman comunica si interactioneaza intre ei. De la achizitionarea Deepmind, o companie de inteligenta artificiala, revolutia stiintei in acest domeniu a fost in plina desfasurare. Desigur, unii oameni puternici precum Bill Gates se tem de super-inteligenta si de scenarii asemanatoare Terminator -ului in care masinile preiau oamenii.

Alte progrese tehnologice au aparut recent , inclusiv touch pad-uri pentru persoanele cu deficiente de vedere, inteligenta artificiala Google pentru detectarea inundatiilor si incendiilor de padure, incalzitoare cu grafen sau stetoscoape virtuale … ca sa nu mai vorbim de numele lor.

Este incurajator sa vedem cum aceste progrese ar putea modela o lume mai traibila.

Articolul precedentHolly Madison
Articolul următorLil Mo

Related Articles

Ultimele articole