Stiai ca Dragobetele este fiul babei Dochia ?

Stiai ca Dragobetele este fiul babei Dochia ?

Dragobetele este fiul babei Dochia şi este sărbătorit pe 24 februarie, ca o zi a iubirii, la fel ca Valentine’s Day, această zi fiind identificată cu trezirea la viaţă a tuturor vieţuitoarelor, cu venirea primăverii.

Dragobetele are câte ceva din fiecare simbol universal al frumuseţii şi iubirii (Eros, Cupidon, sau Sfântul Valentin), întruchipând un stiai-ca-dragobetele-este-fiul-babei-dochiabărbat chipeş şi înfocat, de unde şi zicala “Dragobetele sărută fetele”. La vechii daci, Dragobetele era prietenul animalelor şi cel care ajuta pe fiecare în parte să îşi găsească perechea.

În zilele noastre, se consideră că Dragobetele te fereşte de boli, şi face ca anul să fie îmbelşugat pentru cel care îl sărbătoreşte.

Sunt multe obiceiuri care sunt respectate în această zi, în funcţie de zona în care se sărbătoreşte. În Mehedinţi era obiceiul “zburătoritului”, fetele trebuiau să alerge iat băieţii să le prindă şi să le sărute. În alte părţi, nu se taie animale în această zi, pentru a le lăsa să se împerecheze, iar femeile trebuiau să atingă un bărbat din alt sat pentru a fi iubite tot anul. Fetele strângeau zăpada rămasă de cu iarnă, numită “zăpada zânelor”, pe care o foloseau apoi pentru înfrumuseţare şi descântece de dragoste.

Una din tradiţii spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană pe nume Năvalnic, întrucât a încercat să o facă să se îndrăgostească chiar pe Maica Precistă.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole