Steve Vai

Care este valoarea netă a lui Steve Vai?

Steve Vai este un chitarist, compozitor și producător american, care are o netă de 12 milioane de dolari. Steve Vai a câștigat trei premii Grammy și a înregistrat și a făcut turnee cu trupe și artiști precum Whitesnake, Alice Cooper și Mary J. Blige.

Vai a devenit interesat de chitară o avea legenda în adolescență pe care îl are pe care să-l aibă în vârstă pentru artiști precum Jimi Hendrix, Led Zeppelin și Alice Cooper și, la începutul liceului, a luat lecții cu un jucător mai în vârstă de la școală, Joe Satriani (chitarist extraordinar care a mers în turneu cu oameni ca Mick Jagger). Vai a început să cânte cu trupe locale și a devenit rapid priceput la chitară. Până la vârsta de 18 ani a urmat renumita Școală de Muzică Berklee din Boston. Ca student, Vai a transcris câteva dintre cele mai solicitante compoziții pentru chitară ale lui Frank Zappa și chiar a trimis sau copie a unei astfel de transcripții, Black Page, lui Zappa însuși. Zappa a fost atât de impresionat de tânărul chitarist, la întâlnirea cu el, la invitat pe Vai să se alăture trupei sale.

În 1999, și-a înființat propria casă de discuri, Favored Nations, cu intenția de a prezenta artiști care au atins cel mai înalt nivel de performanță la instrumentele alese.

Pe 3 martie 2011, divizia de educație online a Berklee College of Music din Boston și Steve Vai, au stabilit recordul mondial Guinness pentru cea mai mare lecție de chitară online din lume. Prima inițiativă de acest fel, desfășurată pe platforma media de streaming Livestream Studios din New York City, a reunit mii de membri ai chitarștilor.

Tinereţe

Vai sa născut pe 6 iunie 1960 în Carle Place, New York. Este al patrulea fiu al lui John și Theresa Vai, ambii de origine italiană. Vai a fost introdus pentru prima dată la chitară la vârsta de șase ani, după ce a văzut un alt băiat cântând una la școală, deși nu a început să ia lecții până în 1973, când avea 12 ani. Părinții lui cântau adesea muzică acasă și el citează coloana sonoră la Filmul din 1961, „West Side Story”, ca fiind una dintre influențele sale timpurii.

După ce a terminat liceul, Vai a urmat Berklee College of Music din Boston, Massachusetts. Pe când era acolo, el a început să lucreze pentru Frank Zappa ca transcriptor după ce ia trimis lui Zappa sau înregistrarea a trupei sale din colegiu, Morning Thunder. În cele din urmă, a decis să părăsească Berklee și să se mute în California, la jumătatea celui de-al patrulea semestru, pentru a-și continua cariera profesională în muzică.

Carieră

După ce sa mutat în California, a început să lucreze ca artist de sesiune și turneu pentru Zappa. De asemenea, a continuat să transcrie opera lui Zappa. A continuat să lucreze cu Zappa până în 1983. Apoi și-a cumpărat o casă în Los Angeles și-a construit primul studio profesional. El a format două trupe în acest timp – The Classified și 777. De asemenea, și-a alcătuit primul album de studio numit „Flex-Able” și și-a creat propria casă de discuri, Akashic Records. A lansat „Flex-Able” pe propria etichetă în ianuarie 1984.

În 1985, Vai sa alăturat trupei post-Van Halen a lui David Lee Roth ca chitarist principal. Trupa era formată din Vai, Roth, Billy Sheehan și Gregg Bissonette. Au lansat un album, „Eat ‘Em and Smile”, în 1986. Albumul a fost atât un succes critic, cât și comercial și a ajuns pe locul al patrulea în clasamentul Billboard 200 album. Au făcut un turneu cu albumul în 1986 și 1987. Următorul lor album, „Skyscraper”, a fost lansat în 1988 și a avut un succes similar. După lansarea albumului, Vai a părăsit trupa și a fost înlocuit de Jason Becker.

Din 1985 până în 1990, Vai a lucrat la al doilea album de studio, „Passion and Warfare”, în studioul său de acasă. A lansat albumul în 1990 și a ajuns pe locul 18 în topurile Billboard 200. Pentru album, o serie de publicații orientate spre chitară l-au recunoscut drept „Cel mai bun album”. Ulterior a devenit cunoscut drept unul dintre cele mai pertinente albume instrumentale lansate vreodată. De asemenea, a apărut pe albumul lui Whitesnake, „Slip of the Tongue”, și sa alăturat trupei în turneul mondial ulterior. A părăsit grupul în 1990 pentru a-și continua propriile activități.

Vai a format apoi o trupă cu Devin Townsend, TM Stevens și Terry Bozzio. Ei au lansat un album, „Sex and Religion”, în 1993, care este considerat al treilea album de studio al lui Vai, și au făcut turnee cu el înainte de a se desființa. Apoi a lucrat cu Ozzy Osbourne în 1994 și un album înregistrat „Ozzmosis”. În același timp, Vai câștigat un premiu Grammy pentru munca sa pe albumul lui Frank Zappa, „Zappa’s Universe”.

Ethan Miller/Getty Images

Vai a lansat apoi un EP redus numit „Alien Love Secrets” în 1995, urmat de al patrulea album al său de studio, „Fire Garden”, în 1996. Apoi a lansat „Flex-Able Leftovers” în 1998, urmat de al șaselea album al său, „The Ultra Zone”, în 1999. În același an, el a furnizat chitară pentru Simfonia nr. 1 a lui Joe Jackson, care a câștigat premiul Grammy în 2001 pentru cel mai bun album pop instrumental.

La începutul anilor 2000, Vai a lansat „The Secret Jewel Box”, o cutie conceptuală de zece CD-uri care conţin material unic din durata carierei lui Vai. El a lansat, de asemenea, „No Substitutions: Live in Osaka”, la casa sa de discuri în 2001, care a câștigat un Grammy pentru cel mai bun album pop instrumental în 2002. Apoi și-a lansat cel de-al șaptelea album , „Real Illusions: Reflections” în 2005. Sa alăturat grupului Zappa joacă în turneul Zappa în 2006 ca invitat special. Pentru interpretarea sa din „Peaches en Regalia”, Vai câștigat la treilea premiu Grammy.

Vai a făcut, de asemenea, o cantitate considerabilă de muncă ca compozitor de-a lungul anilor 2000 și 2010. A avut premiera a două simfonii originale la Festivalul Steve Vai din Groningen, Olanda, interpretate de Orchestra Țărilor de Jos de Nord. De asemenea, a continuat să lucreze la proiectele sale solo și-a lansat cel de-al optulea album în 2012, numit „The Story of Light”, urmat de al nouălea, „Modern Primitive”, în 2016 și „Inviolate” în 2022.

Stilul de joc al lui Vai este cunoscut pentru că încorporează multe tehnici speciale, cum ar fi tapping-ul cu două mâini, legat, strângerea hibridă, acrobația cu bară de whammy și vibrato circular. La începutul carierei sale, a început să conceptualizeze noi modele de chitară pentru a se putea mai bine cu stilul său. El este creditat cu designul mai multor chitare, inclusiv chitara Ibanez JEM, chitara PIA și chitara cu șapte corzi. El a început să lucreze la aceste modele în 1985 și a continuat să facă acest lucru până în anii 2020. al tuturor timpurilor.

Viata personala

Vai sa casatorie cu Pia Maiocco, basistul trupei Vixen, în 1988. Cei doi se cunoscuseră cu câțiva ani mai devreme la Berklee College of Music. Împreună, au avut doi fii – Julian în 1989 și Fire în 1992. Ambii fii lor s-au întâmplat pe 1 martie. Vai păstrează reședința în Encino, Los Angeles, împreună cu familia sa. Este vegetarian și apicultor. El întreține stupi activi pe proprietatea sa din Los Angeles.

Imobiliare

În 1987, Steve a plătit 330.000 de dolari pentru o casă în Hollywood Hills. Casa are un studio de înregistrări extins, care a fost închiriat de artiști precum Ozzy Osbourne, Eddie Van Halen și Slash. El a vândut această casă în 2015 pentru 1,5 milioane de dolari. În octombrie 2016, rapperul 2 Chainz a cumpărat casa pentru 2,45 milioane de dolari.

Articolul precedentRodney King
Articolul următorIna Garten

Related Articles

Ultimele articole