John DeLorean

Valoarea netă a lui John DeLorean: John DeLorean era un inginer și om de afaceri american care avea o avea netă de 50 de mii de dolari la momentul morții sale. John DeLorean a fost cel mai bine cunoscut pentru că a fondat DeLorean Motor Company, o afacere care să încheie cu scandal, faliment și arest. În 1982, DeLorean a fost acuzat de trafic de cocaină, dar ulterior a fost exonerat. DeLorean a produs mașina sport DMC-12, care a fost făcută celebra de franciza de film „Înapoi în viitor”. Înainte de a-și fonda propria companie de mașini, John a avut o carieră de succes la General Motors. La General Motors, DeLorean a fost responsabil pentru proiectarea vehiculelor emblematice, cum ar fi mașina musculară Pontiac GTO, Chevrolet Vega, Pontiac Firebird și Pontiac Grand Prix. John a murit în martie 2005.

John DeLorean a fost un inginer, inventator și director executiv al industriei auto, cunoscut pentru că a fondat DeLorean Motor Company și pentru că a fost cel mai tânăr șef de divizie de la General Motors. De-a lungul carierei sale, el a supravegheat dezvoltarea a numeroase vehicule clasice, inclusiv Pontiac Firebird, Pontiac GTO muscle car și DMC DeLorean, care a obținut statutul după iconic ce a apărut în filmul din 1985 „Înapoi în viitor”.

Viața timpurie și educația: John DeLorean sa născut în 1925 în Detroit, Michigan, ca cel mai mare dintre cei patru fii. Tatăl său, Zachary, era un imigrant român care lucra într-o fabrică de moară, în timp ce mama lui, Kathryn, era un imigrant maghiar care era angajată la General Electric. Din cauza episoadelor violente frecvente ale lui Zachary, Kathryn ia dus pe copii să locuiască cu sora ei în Los Angeles, unde au stat cu intermitențe de-a lungul anilor. În 1942, părinții lui DeLorean au divorțat.

În tinerețe, DeLorean a urmat școlile publice din Detroit, apoi sa înscris la Cass Technical High School. Pe când era acolo, palmaresul său academic și talentele muzicale i-au adus o bursă la Lawrence Institute of Technology, un colegiu la care au urmat mulți ingineri de top din industria auto. În 1943, studiile lui DeLorean au fost întrerupte de al Doilea Război Mondial, iar ulterior a fost recrutat pentru serviciul militar. După ce a servit timp de trei ani în armată, a fost eliberat onorabil și sa întors la Detroit, unde a lucrat pentru Comisia de iluminat public și și-a terminat diploma la Lawrence. În loc să intre imediat în forța de muncă ininginerească, DeLorean a vândut asigurări de viață pentru o viață, apoi a lucrat pentru Factory Equipment Corporation. După ce a urmat pentru scurt timp Colegiul de Drept din Detroit,

G. WEAVER/AFP/Getty Images

Packard Motor Company: După un pasaj la Chrysler care a durat mai puțin de un an, DeLorean sa alăturat Packard Motor Company în 1953. Sub inginerul Forest McFarland, DeLorean a atras recunoașterea pentru a putea fi aduse transmisiei automate Ultramatic. După patru ani la Packard, DeLorean a devenit succesorul lui McFarland ca șef de cercetare și dezvoltare. În 1954, compania a fost fuzionată cu Studebaker Corporation într-un efort de a concura mai bine cu Ford și General Motors. Deși DeLorean sa gândit să se mute la sediul Studebaker, a acceptat în schimbul sau ofertă de muncă de la vicepreședintele de inginerie la General Motors, Oliver K. Kelley.

General Motors: În 1956, DeLorean sa alăturat diviziei Pontiac a GM ca asistent al directorului general Semon Knudsen și al inginerului șef Pete Estes. DeLorean a avut un succes enorm pentru ingineria sa la GM, producând o multitudine de inovații brevetate în anii săi de muncă; ca urmare, a fost promovat la funcția de inginer șef de divizie în 1961. Printre cele mai faimoase realizări ale lui DeLorean la GM a fost Pontiac GTO, pe care la ajutat să-l conceptualizeze, să îl concepere și pe piață. Văzut ca băiatul de aur al Pontiac, a fost promovat la conducerea întregii divizii Pontiac în 1965. La 40 de ani, DeLorean a devenit cel mai tânăr șef de divizie din istoria GM. Ulterior, a dezvoltat alte vehicule clasice, cum ar fi Firebird și mașina de lux Grand Prix.

În 1969, DeLorean a fost din nou promovat, de data aceasta la conducerea prestigioasei divizii Chevrolet. Deși Chevrolet se confruntă cu probleme organizatorice și financiare când a fost numit, DeLorean a ajutat marca să atingă vânzări record până în 1971. În anul următor, General Motors Assembly Division a preluat uzina de asamblare Chevrolet din Lordstown, cu scopul de a reduce costurile și muncitorii. Drept urmare, muncitorii au început să încetinească în mod intenționat linia și să oprească piese și a urmat o grevă de o lună. DeLorean sa regrupat în 1973, gestionând vânzări bune ale modelului emblematic Vega. Cu toate acestea, deși acum era vicepreședintele producției de mașini și camioane pentru întreaga linie GM, DeLorean și-a anunțat demisia în aprilie 1973, invocând dezacordul asupra direcției pe care o lua compania.

DeLorean Motor Company: După ce a părăsit GM, DeLorean și-a fondat propria companie de automobile, DeLorean Motor Company. La mijlocul anilor ’70, compania a dezvoltat o mașină sport cu două locuri numite DeLorean Safety Vehicle; din cauza întârzierilor în producție, nu a ajuns pe piața de consum până în 1981, moment în care piața de mașini noi a scăzut substanțial. Până în 1982, peste jumătate din DeLorean-urile produse erau nevândute, iar compania însăși avea datorii masive. În consecință, DeLorean Motor Company a declarat faliment. Mai târziu, în 1985, mașina DeLorean și-a atins cea mai mare faimă când a fost prezentată în filmul de comedie științifico-fantastică „Înapoi în viitor”.

Arestarea drogurilor și probleme juridice: În 1982, când compania sa era în insolvență, DeLorean a fost acuzat de trafic de cocaină, după ce informatorul FBI James Hoffman la prins într-o operațiune de înțepătură. În timpul procesului său, DeLorean sa apărat cu succes susținând că FBI și DEA l-au țintit în mod nedrept și l-au prins în capcană ilegal. În august 1984, DeLorean a fost găsit nevinovat.

DeLorean a avut mai multe probleme legale în 1985, când a fost acuzat de fraudă a investitorilor și de evaziune fiscală. În cele din urmă, a fost achitat de toate acuzațiile.

Viața personală: DeLorean a fost căsătorită de patru ori în total. Prima căsătorie, cu Elizabeth Higgins, a durat din 1954 până în 1969. Apoi sa căsătorie cu actrița și modelul Kelly Harmon, de care a divorțat în 1972. În anul următor, DeLorean sa căsătorie cu Cristina Ferrare; au adoptat un fiu, Zachary, și au avut o fiică, Kathryn Ann. Cuplul a divorțat în 1985. În cele din urmă, DeLorean sa căsătorit cu Sally Baldwin în 2002. Împreună, au avut o fiică, Sheila și au locuit în Morristown, New Jersey.

În 2005, la vârsta de 80 de ani, DeLorean a murit în urma unui accident vascular cerebral la Spitalul Overlook din Summit, New Jersey. Rămășițele sale sunt îngropate la Cimitirul Capela Albă din Troy, Michigan, unde piatra funerară are o reprezentare a mașinii sale sport DeLorean cu ușile deschise.

Articolul precedentDick Clark
Articolul următorPaul Wahlberg

Related Articles

Ultimele articole