Jimi Hendrix

Averea netă Jimi Hendrix: Jimi Hendrix a fost un muzician și compozitor american care avea o avea netă de doar 20.000 de dolari la momentul morții sale, care este aceeași cu aproximativ 150.000 de dolari astăzi, după ajustarea pentru inflație. Jimi Hendrix este recunoscut la nivel internațional ca fiind printre cei mai buni și mai influenți chitariști electrici din istoria muzicii. El a obținut un succes major cântând cu trupa Jimi Hendrix Experience și a câștigat o atenție larg răspândită pentru interpretarea la Festivalul Pop de la Monterey în 1967. În 1970, după concertele de cap de afiș la Festivalurile Woodstock și Isle of Wight, a murit. din cauza drogurilor accidentale. asfixie indusă la vârsta de 27 de ani.

Moșie : A murit fără testament, așa că întreaga sa proprietate a fost moștenită de tatăl său Al Hendrix. Proprietatea a oferit lui Al un venit modest din 1970 până în 1974, până când un fost avocat de familie de încredere la convins să vândă tot ce are legătură cu Jimi pentru o sumă relativ mică (nedezvăluită). Ulterior, Al la dat în judecată pe avocat pentru a-și păstra controlul asupra proprietății, invocând conflicte de interese, deoarece avocatul deținei și un interes în compania căreia Al a fost convins să o vândă în 1974. Mai în 1994, avea lui Jimi Hendrix valora 80 de milioane de dolari. Astăzi, averea lui valorează 175 de milioane de dolari.

Începutul vieții timpurii și al carierei:Jimi Hendrix sa născut ca Johnny Hendrix în 1942 la Seattle, Washington, primul dintre cei cinci copii ai lui Lucille și Al. Genealogia sa mixtă includea strămoși Cherokee, afro-americani și irlandezi. În copilărie, tatăl lui Hendrix a fost staționat în Alabama cu armata americană și a fost plasat într-o pastrat pentru a împiedica să plece AWOL pentru a-și vedea fiul. După ce sa întors din serviciu, tatăl lui Hendrix nu a reușit să găsească un loc de muncă stabil, lăsând familia sărăcită; în plus, ambii părinți s-au luptat cu alcoolul, care ducea adesea la violență. Hendrix a fost în plasament și a ieșit cu fratele său Leon, în timp ce ceialți trei frați ai săi, Joseph, Kathy și Pamela, au fost toți abandonați în plasament și adopție de către părinții lor. După ce părinții lui au divorțat când el avea nouă ani,

Hendrix a mers la Washington Junior High School, apoi la Garfield High School. În 1958, la vârsta de 15 ani, a obținut prima chitară acustică și a început să cânte ore întregi în fiecare zi. Ulterior, Hendrix a format prima sa trupă, Velvetones, iar mai târziu sa alăturat Rocking Kings.

Serviciul militar: Descoperit călare în mașini furate de mai multe ori, lui Hendrix i sa dat posibilitatea de a alege să meargă la închisoare sau să se alăture armate SUA. La ales pe cel din urmă și sa înrolat în 1961, când a fost repartizat la Divizia 101 Aeropurtată. Cu toate acestea, din cauza comportamentului său personal slab, care a inclus neglijarea îndatoririlor sale în favoarea chitarei sale, Hendrix a fost concediat în 1962.

Primele spectacole și înregistrări: După demitere, Hendrix sa mutat împreună cu un colegiu din serviciul extern Billy Cox la Clarksville, Tennessee, unde au format trupa King Kasuals. Cântând la începutul concertului prost plătite, ei s-au mutat în cele din urmă pe Jefferson Street din Nashville, câștigând o scurtă rezidență într-un local popular local. Ulterior, Hendrix și-a câștigat existența interpretând pe circuitul chitlin, în timp ce a servit ca muzician de sprijin pentru artiști importante precum Sam Cooke, Jackie Wilson și Ike & Tina Turner. Mai târziu, în 1964, a cântat în circuitul cluburilor din Harlem și a fost alături de multe trupe de suport, inclusiv o pentru Isley Brothers.

Cu Frații Isley, Hendrix a înregistrat single-ul în două părți „Testify”. După ce a părăsit trupa, sa alăturat trupei în turneu a lui Little Richard, Upsetters. În 1965, Hendrix a semnat primul său contract de înregistrare și sa alăturat trupei de R&B Curtis Knight and the Squires, cu care a înregistrat single-ul „How Would You Feel”. Cu toate acestea, simțindu-se constrâns ca membru R&B, Hendrix sa mutat în Greenwich Village în 1966. Acolo a format trupa Jimmy James and the Blue Flames.

Experiența Jimi Hendrix: În septembrie 1966, Hendrix a fost adus la Londra de fostul muzician al Animals Chas Chandler, care era interesat să gestioneze și să producă artiști. Ulterior, Chandler a format Jimi Hendrix Experience, care a inclus Hendrix, chitaristul Noel Redding și bateristul Mitch Mitchell. În câteva luni, trupa a avut trei hituri din top 10 din Marea Britanie cu piese „Hey Joe”, „Purple Haze” și „The Wind Cries Mary”. The Jimi Hendrix Experience a lansat apoi albumul din 1967 „Are You Experienced”, care a petrecut 33 de săptămâni în topurile din Marea Britanie și a ajuns pe locul cinci în Billboard 200.

Evening Standard/ Arhiva Hulton

Monterey Pop și faima americană: Deși Jimi Hendrix Experience era populară în Europa, trupa nu atinsese încă același nivel de faimă în Statele Unite. Acest lucru sa schimbat în iunie 1967, când grupul a cântat la Festivalul Pop Monterey din California. În mod memorabil, The Experience a încheiat setul cu Hendrix distrugându-și chitara și aprinzând-o, creând una dintre cele mai iconice imagini din istoria rock-ului.

The Experience a lansat albumul „Axis: Bold as Love”, care a ajuns pe locul cinci în Marea Britanie și pe locul trei în SUA. Acesta a fost urmat de „Electric Ladyland”, ultimul album al trupei; a fost cel mai de succes album al lui Hendrix din punct de vedere comercial, ajungând până la numărul unu în SUA. Devenind cel mai bine plătit muzician rock din lume până în 1969, Hendrix a fost capul principal al Târgului de Muzică și Artă Woodstock din New York. Acolo, interpretarea sa condusă de chitară a „The Star-Spangled Banner” a devenit una dintre cele mai faimoase spectacole rock.

Relații: Ca adult tânăr, Hendrix sa întâlnit cu Betty Jean Morgan. Mai târziu, când sa mutat la hotelul Theresa din Harlem în 1964, a cunoscut-o pe iubita Lithofayne Pridgon, care ia oferit adăpost și sprijin. La sfârșitul anilor ’60, sa întâlnit cu Kathy Etchingham și Carmen Borrero, pe cea din urmă pe care a agresat-o într-un incident de violență domestică. Ultima iubită a lui Hendrix a fost Monika Dannemann, care era alături de el când a murit.

Abuzul de substanțe și moartea: faima lui Hendrix la sfârșitul anilor 60 a fost însoțită de consumul excesiv de droguri. Artistul era un consumator obișnuit de marijuana, LSD și amfetamine, mai ales când era în turneu. De asemenea, a amestecat drogurile cu alcool, devenind frecvent agresiv și violent împotriva persoanelor cu care era.

În septembrie 1970, Monika Dannemann sa trezit cu un Hendrix care respira, dar inconștient. După ce a fost transportat la Spitalul St Mary Abbot, Hendrix a fost declarat mort. O examinare post-mortem a arătat că a murit din cauza asfixiei accidentale în timp ce era în stare de ebrietate cu barbiturice și o supradoză de somnifere.

Onoruri: Atât de-a lungul carierei sale, cât și după moartea sa, Hendrix a câștigat numeroase premii muzicale. În 1968, Billboard la numit Artistul Anului, în timp ce Rolling Stone la numit Artistul Anului. Experiența Jimi Hendrix a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 1992, iar la sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, multe premii postume Grammy Hall of Fame au fost acordate muzicii lui Hendrix. În plus, Rolling Stone la clasat pe Hendrix drept cel mai mare chitarist și al șaselea cel mai mare artist al tuturor timpurilor.

Articolul precedentSammy Hagar
Articolul următorEddie Money

Related Articles

Ultimele articole