Geddy Lee

Avere netă Geddy Lee: Geddy Lee este un muzician, producător și compozitor canadian premiat, care are o avere netă de 40 de milioane de dolari. Lee este solistul și basistul populare trupe rock canadiane Rush. Geddy cântă și la tastatură pentru Rush. După ce sa alăturat trupei în 1968, a câștigat laude deopotrivă din partea criticilor și a fanilor. Lee este considerat unul dintre cei mai performanti basisti din punct de vedere tehnic din istoria rockului, iar multi alti basisti s-au inspirat din stilul sau de joc. El este, de asemenea, consider unul dintre cei mai buni vocaliști de heavy metal din toate timpurile, utilizând un falset „contratenor” distinct. În 2013, Geddy Lee a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame împreună cu ceialți membri ai lui Rush.

Viața timpurie: Gary Lee Weinrib sa născut pe 29 iulie 1953 în North York, Ontario. Geddy a fost crescut alături de doi frați într-o gospodărie evreiască de supraviețuitorii holocaustului care au fost închiși la Auschwitz. Părinții săi au emigrat în cele din urmă în Canada după încheierea războiului. Deși tatăl său era un muzician talentat, moartea sa timpurie a forțat-o pe mama lui Geddy să întrețină toată familie. Lee a fost profund afectat de moartea tatălui său, dar și-a canalizat durerea în muzică.

După ce și-a format o trupă cu câțiva prieteni de liceu, Geddy a început să rezerve primele concerte plătite și a decis curând să renunțe la școală. Deși mama lui a fost dezamăgită de această evoluție, Lee a fost hotărât să-i arate că decizia lui se va dovedi a merita. Porecla „Geddy” vine de fapt de felul în care mama lui a pronunțat numele „Gary” datorită accentului ei gros din Europa de Est. Prietenii lui au auzit asta și s-au referit la Lee cu acest nume din acel moment.

Deși Lee a învățat să cânte la tobe, trompetă, clarinet și o varietate de alte instrumente la o vârstă fragedă, în cele din urmă a fost atras de chitară după ce sa inspirat de muzicieni precum Jack Bruce, John Entwistle și Jeff Beck.

Carieră: După ce s-au alăturat lui Rush în 1968, Geddy și grupul au cântat într-o serie de locuri mici, inclusiv cafenele și dansuri de liceu. După câțiva ani, Rush a început să cânte în locații notabile din Toronto, cum ar fi cluburi și baruri. În timp ce Rush câștiga avânt, membrii trupei nu câștigă suficient pentru a renunța la slujba cu normă întreagă. Cu toate acestea, ei au continuat să avanseze, iar la începutul anilor 70 deschideau pentru trupe cunoscute. Pe măsură ce au câștigat popularitatea, Rush a început să cânte în concert cu trupe precum Aerosmith, Kiss și Blue Oyster Cult.

În 1974, Rush a lansat un album de debut omonim. Deși albumul nu a reușit să facă mare amprentă atunci când a fost lansat pentru prima dată, DJ-ii de radio au descoperit în cele din următorii multe dintre hiturile sale, inclusiv „Working Man”. Rush a continuat cu albumul „Fly By Night” în 1975, iar în acel an au lansat un alt album numit „Caress of Steel”. Deși ultimul efort a fost un eșec comercial, Rush a revenit în 1976 cu „2112”, care sa dovedit a fi primul lor album de platină din Canada.

Rush a atins un nivel ridicat de performanță de la sfârșitul anilor 70 până la începutul anilor 80. Grupul a călătorit în Regatul Unit pentru a lansa două dintre cele mai cunoscute albume ale lor; „Adio regilor” și „Emisfere”. Aceste albume au devenit cunoscute pentru sunetul lor progresiv și utilizarea intensă a sintetizatoarelor. După ce a lansat un album mai popular cu „Permanent Waves”, Rush a atins apogeul popularității cu albumul „Moving Pictures” în 1981, care conținea hitul lor uluitor „Tom Sawyer”.

Până în acest moment, Rush devenise una dintre cele mai populare trupe rock din lume și cântau în mod regulat în arene sold-out. De-a lungul anilor 80, s-au orientat mai mult către sintetizatoare, iar Geddy a putut să cânte la sintezatoare și la bas în același timp cu pedale. Pe la mijlocul anilor ’80, Geddy a apărut pe scenă înconjurat de teancuri de clape, mișcându-se pe scenă și cântând la o varietate de instrumente diferite într-o manieră uimitoare. El a fost lăudat pentru această abilitate tehnică de o serie de critici, mai ales pentru că cântă în același timp.

În anii 90, Rush a revenit la un sunet rock and roll mai „tradițional”, iar în 1997 au luat o pauză de cinci ani de înregistrare. În această perioadă, Lee a lansat singurul său album solo de până acum: „My Favorite Headache”. El a colaborat cu un număr de artiști cunoscuți pentru a crea acest album. În afară de muncă sa solo, Lee a lucrat cu mulți muzicieni la diverse proiecte, inclusiv trupa Yes, Max Webster și trupa Boys Brigade.

Relații: În 1976, Geddy Lee sa căsătorit cu Nancy Young. Perechea a primit doi copii pe lume.

Hobby-uri: Geddy Lee are o serie de gusturi notabile (și scumpe), mai ales în ceea ce privește obiectele de colecție. Este un colecționar pasionat de ceasuri de mână, care a adunat o colecție impresionantă de 40 de piese. Acestea includ o serie de Rolexuri rare, Tudor, Heuers și Patek Calatatravas. Pentru purtarea zilnică, el preferă un Heuer Carerra din anii 1970. Multe dintre aceste ceasuri de mână sunt modele canadiene rare care nu au fost niciodată exportate.

Lee este, de asemenea, un pasionat de vinuri, iar colecția lui se spune că depășește 5.000 de sticle. El a recunoscut că și-a construit o pivniță în anii 80 pentru a-și depozita colecția. Face excursii anuale în Franța pentru a-și adăuga colecția și petrecerea, de asemenea, timp degustând diverse brânzeturi în timpul acestor călători.

În plus, Geddy este un fan de baseball care îi sprijină pe Toronto Blue Jays. El a adunat o serie de suveniruri de baseball de-a lungul vieții și a donat odată o parte din colecția sa Muzeului de Baseball al Ligii Negre. În cele din urmă, Lee are o colecție uimitoare de chitare bas vintage care se numără în sute.

Articolul precedentErika Jayne
Articolul următorAdam Scott

Related Articles

Ultimele articole