De ce este Epopeea lui Ghilgames considerata prima istorie a lumii?

Epopeea lui Ghilgames este o marturie a complexitatii gandirii umane antice, a profunzimii povestirii noastre colective si a puterii de durata a povestirii. Ceea ce este considerata prima istorie a lumii, a fost scrisa cu mai bine de patru milenii in urma; este anterioara scrierii lui Homer cu 1.500 de ani – si serveste drept o fereastra valoroasa catre viziunea despre lume a Mesopotamiei antice.

Povestea lui Ghilgames isi are radacinile in realitatea istorica a orasului-stat antic Uruk, situat in Irakul de astazi. Denumita adesea leaganul civilizatiei, aceasta regiune a fost casa sumerienilor, care au dezvoltat unul dintre primele sisteme de scriere din lume, cuneiform, in jurul anului 3200 i.Hr. A fost un sistem de scriere complex care a folosit marcaje in forma de pana si a fost principala forma de comunicare scrisa in Orientul Apropiat timp de mii de ani.

Prin urmare, Epopeea lui Ghilgames a fost intruchipata in scris cuneiform pe tablite de lut si dateaza din perioada veche babiloniana (2000-1500 i.Hr.), in timpul celei de-a treia dinastii a lui Ur (o perioada de prosperitate si dezvoltare culturala in Mesopotamia), desi versiunile anterioare ale unele dintre povesti dateaza din civilizatia sumeriana.

Cine a fost Ghilgames?

Poemul se concentreaza pe figura istorica Gilgamesh, conducatorul districtului Kulab si rege al Urukului, si cautarea sa pentru nemurire dupa moartea prietenului sau drag, Enkidu. Ghilgames este descris, conform tablitelor, ca avand 5,6 metri inaltime, de doua ori mai inalt decat Goliat; ca un rege semi-mitic, doua treimi zeu si o treime om (de aici si dimensiunea sa mare) care, in ciuda mostenirii sale divine si a puterii sale mari, este profund nefericit si plin de frica de moarte si singuratate, mai ales dupa moartea lui Enkidu. .

Aceasta calatorie in cautarea nemuririi (el intentioneaza sa-l localizeze pe Utnapishtim, singurul om care i-a acordat nemurirea de catre zei, pentru a afla secretul vietii vesnice) si glorie, l-a determinat pe Gilgamesh sa faca fata a numeroase provocari si sa confrunte experientele Relatii umane fundamentale de iubire, prietenie , pierderea, frica de moarte si cautarea faimei de durata. In ciuda faptului ca este un rege si un razboinic, povestea lui nu este doar despre ispravile sale, ci si despre transformarea sa intr-o poveste profund umana. Initial, el este un conducator tiranic, dar prin incercarile si necazurile sale, el devine un rege intelept si plin de compasiune.

Influenta

Aceasta mare alegorie care ne invita sa aruncam o privire in abisul timpului si al cuvantului, a avut o influenta semnificativa asupra traditiilor literare ulterioare. De exemplu, se pot face paralele intre povestea epica si cea biblica a Arcei lui Noe. In ambele naratiuni, un mare potop sterge omenirea si doar cativa alesi supravietuiesc; La fel, in ambele exista un chivot in care trebuiau sa mearga mostre din toate speciile de animale. Acest fir narativ comun indica posibile schimburi culturale si mitologii comune intre civilizatiile antice.

Textele supravietuitoare

Cea mai completa versiune a epopeei a fost descoperita in biblioteca regelui asirian Asurbanipal din Ninive (actualul Mosul, Irak). Din fericire , aceste texte au fost traduse in multe limbi, facand poemul epic accesibil unui public global . Cu toate acestea, unele parti din ceea ce este considerat un document istoric lipsesc, lasand istoricilor cateva lacune pentru a reconstrui naratiunea pe baza fragmentelor disponibile.

Oricum ar fi, acest text antic ne ofera o perspectiva unica asupra credintelor, valorilor si temerilor uneia dintre cele mai vechi civilizatii ale umanitatii si ofera o naratiune atemporala care continua sa rezoneze cu cititorii moderni. A deschis calea unor lucrari monumentale de mai tarziu, de la Iliada lui Homer la Eneida lui Vergiliu si multe altele.

Articolul precedentMahendra Singh Dhoni
Articolul următorKelly Wearstler

Related Articles

Ultimele articole