dictionar sexual litera a

dictionar sexual litera a

Adult : perioada de timp de dupa terminarea dezvoltarii fizice, cuprinsa intre 18 si 50 de ani.

Adolescenta : perioada de timp cuprinsa intre pubertate si maturitate. Perioada in care are loc dezvoltarea treptata a functiilor fizice si a psihicului.

Adulter : intretinerea de relatii sexuale in afara casatoriei. Este o infractiune .

Abstinenta sexuala : abtinerea de la satisfacerea necesitatilor sexuale.


Acnee : eruptie inflamatorie caracterizata prin aparitia unor cosuri sau puncte negre, mai ales pe fata, avand drept cauza afectarea glandelor sebacee. Acneea juvenila este acneea ce apare in perioada pubertatii. Acuta (afectiune) : afectiune cu evolutie rapida si puternica, cu caracter de criza.

Adenom : tumoare benigna a unei glande.

Adenopatie : umflarea ganglionilor limfatici.

ADN : acid dezoxiribonucleic. Substanta complexa care se gaseste in nucleul celulelor cu rol in transmiterea ereditara a unor caractere si insusiri.

Afrodisiac : substanta cu actiune specifica, care stimuleaza impulsurile sexuale.

Afta : leziune a pielii sau a mucoaselor constand dintr-o vezicula plina cu lichid, care prin spargere lasa locul unei ulceratii.

AIP : afectiune inflamatorie pelvina. Infectie a mucoasei uterine, peretelui uterin, trompelor uterine, ovarelor, ligamentelor largi ale uterului, sau ale mucoaselor care invelesc peretele pelvin. Poate fi determinata de o varietate de microorganisme, ca de exemplu, gonococi, clamidii.

Alergen : substanta (de obicei de natura proteica) care provoaca o alergie (de exemplu albusul de ou, polenul, spermicidele).

Alergie : conditie caracterizata printr-o reactivitate crescuta a organismului la contactul cu un alergen.

Alopecie : pierderea (caderea) localizata sau totala a parului, de pe cap sau si de pe corp.

Amastie : absenta glandei mamare. Forma bilaterala este intalnita numai in mod exceptional.

Amenoree : absenta sangerarilor menstruale lunare. Cauzele pot fi fiziologice – sarcina, alaptat – sau patologice – insuficienta ovariana sau hipofizara.

Anal : referitor la anus.

Analingus : activitate sexuala care implica contactul dintre gura unui partener si zona anala sau perianala a celuilalt partener. Actiunea de stimulare orala a anusului. In cazul lipsei protectiei exista riscul transmiterii unor germeni patogeni sau paraziti ce dau nastere unor infectii.

Anamneza : istoricul afectiunii pacientului si antecedentele sale si ale rudelor de gradul I. Alaturi de examenul clinic, anamneza aduce informatii pentru stabilirea corecta a diagnosticului.

Androgen : hormon sexual masculin produs de testicule si ovare. Stimuleaza dezvoltarea si functia organelor genitale masculine si aparitia caracterelor sexuale secundare.

Androfobie : frica patologica de barbati si de sexul masculin in general.

Androgin : individ de sex masculin care prezinta caractere sexuale secundare feminine.

Andrologie : ramura a stiintelor medicale care se ocupa cu studiul fiziologiei, patologiei, profilaxiei si tratamentului aparatului genital masculin. Medicul specialist se numeste androlog.

Anexita : inflamatie acuta sau cronica, unilaterala sau bilaterala, a trompelor uterine si a ovarelor datorita unei infectii (mono sau polimicrobiana). Uneori inflamatia poate avea drept cauza si agenti fizici (de exemplu frigul).

Anorexie : lipsa poftei de mancare, intalnita in multe boli febrile, digestive, cronice. Anorexia mintala – repulsie fata de alimente, insotita de pierderea totala a poftei de mancare.

Anovulatie : lipsa ovulatiei.

Antibiograma : metoda de laborator prin care se determina antibioticul cel mai indicat a fi folosit contra unei infectii.

Antibiotic : substanta organica solubila, produsa de diferite organisme vegetale sau animale sau pe cale sintetica si care are proprietatea de a distruge anumiti microbi, sau a le inhiba cresterea (ex. penicilina, streptomicina). Sunt utilizate pentru tratamentul bolilor infectioase.

Anticonceptional : contraceptiv. Metoda sau produs care realizeaza contraceptia. (vezi si Metode de contraceptie)

Anticorpi : structura proteica de dimensiune mica, sintetizata (produsa) de organism, prezenta in sange, circuland odata cu acesta in tot organismul, capabil sa se „lege” specific de antigenul ce i-a indus aparitia si sa-i blocheze actiunea vatamatoare.

Antigen : orice „parte” din structura unui agent (patogen sau nepatogen), orice „macromolecula”, in sens larg, capabila sa stimuleze sistemul imunitar. Sistemul imunitar va riposta prin generarea de anticorpi specifici sau prin „instruirea” unor celule capabile sa recunoasca si sa actioneze impotriva antigenului. Se mai numeste si alergen.

Antiseptic : substanta (medicament) care combate infectiile microbiene.

Antiviral : substanta care are efect impotriva unui sau unor virusuri.

Anus : orificiul inferior al tubului digestiv (intestinului gros); orificiul de deschidere a rectului.

Areola mamara : zona a pielii, rotunda, delimitata, pigmentata, care inconjoara mamelonul (sfarcul) sanului.

ARN : acid ribonucleic. Acid care se gaseste in toate celule animale si vegetale avand un rol deosebit de important in desfasurarea proceselor biologice.

Asexuala : persoana al carei comportament sexual se manifesta prin lipsa oricarei atractii pentru o alta persoana.

Asexualitate : lipsa oricarei atractii sexuale pentru o alta persoana.
Poate fi interpretata ca o forma de orientare sexuala. Persoana care manifesta acest tip de comportament se numeste asexual, in cazul unui barbat, sau asexuala, in cazul unei femei.

Aspermie : lipsa productiei sau posibilitatii de a elimina sperma in timpul ejacularii.

Astenie : stare de slabiciune si oboseala generala.

Atractie : complex de stari emotionale cu caracter inconstient sau cel putin aparent inexplicabil, in virtutea carora doi indivizi de sex diferit sau de acelasi sex sunt atrasi unul de celalalt.

Atrofie : regresiune morfoligica ori functionala a unui tesut sau organ.

Autoinfectie : infectie cu microbi ce traiesc in mod obisnuit in corpul unui individ datorata cresterii virulentei acestor germeni si scaderii rezistentei organismului.

Avort : intreruperea sarcinii datorita expulsiei spontane sau provocate a fatului din cavitatea uterina inainte ca acesta sa fie viabil.

Azoospermie : absenta spermatozoizilor viabili in sperma.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole