MANIERE IN AUTOBUZ,TRAMVAI,TROLEIBUZ-COMPORTAMENTUL PE STRADA

MANIERE IN AUTOBUZ,TRAMVAI,TROLEIBUZ

In mijloacele de transport in comun , loc unde avem de-a face cu persoane total necunoscute, comportamentul nostru trebuie sa se supuna unor anumite reguli de politete.
In statie , in general , ar trebui sa se stea la rand. Se practica acest lucru in numeroase tari si este foarte eficient.
La urcare , veti acorda prioritate doamnelor , persoanelor mai in varsta , femeilor cu copii in brate , infirmilor. Daca este aglomeratie , va veti pregati din timp sa coborati , spunandu-le celor din fata : „Imi permiteti?”, pe un ton civilizat si fara a va face loc cu coatele.In nici un caz, nu veti pune mana pe nimeni. Daca,din greseala, ati lovit pe cineva, trebuie sa-i cereti scuze.

La noi in tara, in mod conventional, s-a astabilit ca urcarea calatorilor sa se faca prin usile din spate, iar coborarea pe la mijloc sau prin fata. Exceptie de la aceasta regula fac femeile insarcinate sau cu copii mici in brate , batranii sau infirmii care pot urca si prin fata.Acestia au obligatia sa-i astepte pe calatorii care doresc sa coboare.
Retineti ca in alte tari , urcarea se face numai pe usa din fata pentru a prezenta soferului legitimatia de calatorie sau pentru a achita pretul biletului.
Daca toate scaunele sunt ocupate ,este obligatoriu sa cedam locul batranilor ,femeilor insarcinate sau cu copii mici, infirmilor sau bolnavilor. Din gentilete putem oferi locul si altor persoane, in general ,doamnelor.
Persoana careia i s-a cedat locul nu trebuie sa se poarte ca si cand acest lucru i s-ar cuveni ,ci sa multumeasca cu naturalete pentru gestul politicos.
Daca o doamna este insotita de un barbat, acesta ii va cumpara biletul si-i va oferi locul de langa geam.Daca nu exista decat un singur loc liber el va fi oferit doamnei, iar domnul va ramane langa ea in picioare.In nici un caz nu o va parasi,repezindu-se la un loc liber cand se iveste ocazia.
In mijloacele de transport in comun ne purtam cat mai atent cu ceilalti calatori. Asta nu inseamna ca avem voie sa-i fixam cu o privire dezaprobatoare sau prea admirativa ,nici nu-i bruscam, nu-i calcam pe picioare si nu-i incomodam cu pachetele noastre.Avem grija ca geanta pe care o purtam pe umar sa nu-i deranjeze pe cei care stau jos.Daca am gresit
este obligatoriu sa ne cerem scuze.Tot obligatoriu e ca celalalt sa raspunda :nu-i nimic,se intimpla.
In cazul in care stam de vorba cu o persoana cunoscuta, vom urma aceleasi reguli dupa care ne conducem daca o intalnim pe strada.Nu vom discuta peste capetele oamenilor,ridicind glasul pentru a fi auziti.
Evident ,trebuie sa ne abtinem de la orice comentariu neplacut la adresa celorlalti calatori si sa nu intervenim in discutiile dintre acestia.In nici un caz nu trebuie sa ridicam tonul si sa recurgem la un limbaj necivilizat.Cand este absolut necesar si asisitam la un furt,de pilda,vom interveni imediat in favoarea pagubitului.
Vom folosi intotdeauna pronumele personal de politete ” dumneavostra ” in loc de ” mata” , „dumneata” sau „tu” chiar daca ne adresam unui calator mai modest imbracat.
Insusirea regulilor de buna purtare pe care le-am amintit ar elimina vesnicele discutii la care asistam zilnic fara voia noastra.

COMPORTAMENTUL PE STRADA
Cand iesim din casa , este obligatoriu sa avem un aspect ingrijit. Sa fim curati , pieptanati si imbracati decent,chiar daca ne ducem doar pana la paine. Este o stransa legatura intre felul in care ne prezentam:tinuta corpului trebuie sa fie drapta, miscarile firesti, naturale-sa nu gesticulam fara rost, sa nu alergam imbrancind trecatorii, sa nu ii lovim cu pachetele sau cu umbrela pe care o tinem in mana.
In general , sa nu deranjam pe nimeni cu prezenta noastra. Daca din intimplare lovim pe cineva vom spune politicos: „Pardon!” sau „Va rog sa ma scuzati!”.(Raspunsul firesc este: „Nu face nimic!”)
Sa nu privim fix,curiosi,o persoana care ne trezeste interesul- o fata frumoasa,o femeie insarcinata sau,mai grav,un infirm.
Sa ne abtinem sa facem remarci cu glas tare,chiar daca infatisarea cuiva este mai excentrica.
Sa nu tragem cu urechea si cu atAt mai mult sa nu intervenim in discutia a doua persoane chiar daca subiectul ne intereseaza.
Sa nu ne irosim timpul asistand la intamplarile strazii – certuri , batai , filmari etc.In schimb,in cazul unor accidente sa nu ne ferim sa dam o mana de ajutor,dar s-o facem numai daca ne pricepem. In cazul bolnavilor de inima sau in cazul unor fracturati acestia nu trebuie miscati din loc,ajutorul nostru putand fi daunator!
Sa nu fim indiscreti si sa privim in casele oamenilor.Este cea mai mare dovada de proasta crestere.Pe de alta parte nici locatarul n-ar trebui sa se expuna privirilor noastre intr-o tinuta indecenta(paradisiaca),uitand sa traga perdelele.
Daca la o fereastra este o persoana cunoscuta,nu te angajezi intr-o conversatie cu aceasta ci o vei saluta cu un gest amical.Cu atat mai mult,nu-ti vei striga prietenii sau membrii familiei din strada.Folositi telefonul,interfonul sau alt mijloc mai discret.
Greseli de nepermis
Sunt unele gesturi pe care un om civilizat nu le-ar face in public pentru nimic in lume. Cu toate ca ele par de o mare banalitate , se repeta surprinzator de des.
* Sa nu aruncam nicioadata hartii sau resturi de mancare pe strada! Sa cautam un cos de gunoi sau sa le pastram pana acasa.
* Sa nu ne ridicam ciorapii in vazul lumii. Sa cautam pentru asta un loc mai retras.
* Sa nu ne pieptanam,sa nu ne retusam machiajul,sa nu ne stergem pantofii,sa nu ne curatam unghiile in public. Toate aceste lucruri se fac inainte de a pleca de acasa.
Un om civilizat nu fumeaza pe strada. Daca un barbat cu tigara in gura nu ne socheaza ,pentru o femeie gestul este dezagreabil.De asemenea nu este permis sa mancam pe strada.Cu toate acestea,din lipsa de timp,recurgem deseori la serviciile pe care ni le ofera numeroasele chioscuri cu mincare gata preparata. Sa nu pornim pe strada cu mincarea in mina oricit de grabiti am fi.
Aceste reguli si interdictii sunt valabile in toate situatiile in care suntem in multime : targuri si expozitii,holuri de cinematograf,aeroport,gara,statii de tramvai sau de metrou.

Mersul pe strada
De regula , mergem pe strada alaturi de o femeie sau de un barbat. Daca trotuarul se ingusteaza la un moment dat , daca apare un pasaj sau daca fluxul mare de pietoni ne obliga sa ne despartim de insotitorul nostru politetea ne cere sa tinem seama de citeva reguli elementare : femeia trece inaintea barbatului , virstnicul inaintea tinarului , superiorul inaintea subalternului. Exista si unele exceptii cind procedam invers – la o traversare periculoasa , barbatul isi protejeaza insotitoarea si trece in fata ei intinzindu-i mina pentru a o sprijini.
Un barbat trebuie sa-i ofere ajutorul unei femei necunoscute ? Daca este nevoie , da. Pe o strada taiata de santurile unor lucrari publice , in cazul unei ploi torentiale barbatul nu va trece nepasator pe linga o doamna care se afla in impas. O va sustine sa nu cada pe pamintul alunecos sau ii va oferi protectia umbrelei sale conducind-o pina la un loc adapostit. Sa amintim ca odata rezolvata situatia delicata , el isi va lua ramas bun iar doamna ii va multumi.
Dar mergind pe o strada nu suntem totdeauna in impas. Sa presupunem ca ne plimbam , pur si simplu. De regula locul doamnei este in partea dreapta a barbatului , tot din dorinta de a o proteja , caci bordura strazii e mai aproape de el. Daca vitrinele , de pilda , se afla tot pe dreapta , ea le va putea privi nestingherita. Daca insa acestea sunt pe stinga , cei doi isi vor schimba locurile , de dragul doamnei care nu rezista niciodata ispitei de a fi la curent cu moda.
Daca suntem in grup , sa avem grija sa nu ocupam tot trotuarul ca si cum ne-ar apartine. Nu putem merge alaturi mai mult de trei persoane. Se intelege ca nu vom discuta cu totii in cor , ca nu vom ride in hohote. Daca din grupul de trei persoane face parte un copil , el va fi incadrat de cei doi adulti , daca este vorba despre doi copii , acestia vor sta in stinga si in dreapta adultului. Lucrurile trebuie sa se petreaca astfel pentru ca este bine sa nu ne lasam copii din mina pe strada.
O alta situatie : cind o femeie va fi incadrata de doi barbati , cel mai in virsta va sta in drapta ei. In schimb , intr-un grup de trei , doua femei vor incadra un barbat , locul din dreapta acestuia fiind ocupat de cea mai in virsta.
Daca este vorba despre trei femei sau trei barbatii , persoana mai importanta sau mai in virsta va ocupa locul din mijloc.
In cazul unei circulatii aglomerate grupul nu poate ramine compact. Persoana din stinga , indiferent de sex , le va lasa pe celelalte doua sa mearga inainte. Nu vom proceda asa daca insotim doua doamne. Le vom acorda intiietate si le vom urma indeaproape.
Pe munte sau la urcarea unei scari inguste barbatul trece primul , aruncind mereu o privire in spate spre insotitoarea sa.

Conversatia pe strada
Strada nu prea este un loc potrivit pentru o conversatie. Cu toate acestea ni se intimpla tuturor sa ne intilnim cu o cunostinta si sa schimbam citeva cuvinte. Daca interesele noastre o cer , discutia se poate prelungi. Sa nu raminem in mijlocul drumului , ci sa ne retragem linga o casa sau linga o cabina telefonica cind strada este foarte aglomerata.
Sa presupunem ca ne-am intilnit cu o prietena care merge in directie opusa. Daca aceasta se grabeste si discutia este necesara vom face citiva pasi impreuna.
Cum procedam daca prietena noastra este insotita de cineva ? Initiativa trebuie sa-i apartina acesteia care urmeaza sa faca si prezentarile. Nu ne vom intinde la vorba. Suntem in strada , nu acasa , si , in plus , prezenta noastra intimplatoare i-ar putea stinjeni pe cei doi. La fel stau lucrurile daca ne intilnim cu doi barbati. , dintre care cel putin unul este o
cunostinta apropiata. Ne rezumam sa-i salutam. Daca nu beneficiem decit de un salut este semn ca o discutie este inoportuna.
Daca suntem grabiti si nu vrem sa stam de vorba cu cineva , salutam eventualele cunostinte intilnite si ne continuam drumul. In nici un caz nu le vom evita intorcind capul.
Ni se pare necesar sa va sugeram cum trebuie sa procedati in situatia in care stati de vorba cu cineva si un prieten care trece pe linga dumneavostra doreste sa va comunice ceva important. Bunele maniere ne obliga pe toti trei la o anumita conduita : dumneavostra veti face prezentarile , prietenul dumneavoastra va va spune doar citeva cuvinte si isi va continua drumul , cealalta persoana nu intervine in discutie. In nici un caz nu va profita de ocazie pentru a-i solicita ceva noului venit , presupunind ca acesta are o functie importanta. Astfel de persoane ” indraznete ” sunt foarte prost catalogate in societate , iar daca sunt tolerate in continuare , aceasta se datoreaza delicatetei celorlalti.
Mi s-a intimplat ca unei prietene cu care stateam de vorba pe strada sa i se ofere , iar ea sa refuze , un bilet gratuit la un concert la care as fi mers cu mare placere. Poate parea o prostie dar codul manierelor elegante m-a oprit sa-l cer pentru mine , cu toate ca facusem cunostinta cu amabila persoana cu o clipa inainte.

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole