De ce isi doresc barbatii mai multi parteneri sexuali decat femeile?

Presedintele Calvin Coolidge (1872-1933) a fost o persoana linistita si linistita, iar aceasta trasatura i-a adus porecla de ,,Silent Cal”. Chipul sau lipsit de emotii a fost atat de faimos incat, cand a fost anuntata moartea sa, satiristul Dorothy Parker a glumit: ,,Cum pot sa spun?”

Totusi, sub acea atitudine rece, se dezlantuia un apetit sexual vorace . Intr-o zi, Coolidges faceau turul unei ferme de pui, cand doamna Coolidge a observat ca cocosul se imperechea frecvent cu gainile. ,,De cate ori se imperecheaza pe zi?” l-a intrebat pe ghid. – Zeci, raspunse el. – Spune-i asta domnului Coolidge, insista ea.

La auzul acestui schimb, domnul Coolidge a intrebat: ,,De fiecare data cu aceeasi gaina sau altul?” Ghidul i-a spus ca este intotdeauna cu o alta gaina. ,,Spune-i asta doamnei Coolidge”, a raspuns presedintele.

Aceasta poveste este atribuita notorului comportamentist animal Frank Beach la mijlocul secolului al XX-lea, dar in zilele noastre a devenit un element esential al manualelor de psihologie atunci cand a introdus ceea ce a devenit cunoscut sub numele de ,,efectul Coolidge”.

Efectul Coolidge la soareci si barbati

Pune un sobolan mascul intr-o cusca cu o femela receptiva, iar el se va imperechea cu ea. Poate chiar sa se imperecheze cu ea de mai multe ori, dar in curand se va plictisi. Totusi, schimba-o pentru o alta femeie si el este gata sa actioneze din nou. Cu alte cuvinte, barbatii se obosesc in curand cu sexul cu aceeasi femela, dar sunt treziti rapid din nou de un nou partener.

Efectul Coolidge a fost demonstrat cu succes intr-o gama larga de specii – cel putin la masculi. Cu toate acestea, femelele tind sa arate mult mai putin interes fata de mai multi colegi. In general, acest lucru este atribuit faptului ca o femela este limitata de sarcina la numarul de descendenti pe care ii poate suporta intr-o anumita perioada de timp, in timp ce capacitatea de reproducere a unui mascul este limitata doar la numarul de perechi pe care le poate gasi.

Desi exista o multime de dovezi anecdotice pentru efectul Coolidge la oameni, este greu de testat in laborator din motive etice evidente. Cu toate acestea, daca definim efectul Coolidge in termeni de dorinta exprimata de noutate sexuala, ar putea exista o modalitate de a verifica experimental efectul Coolidge la oameni. Aceasta este abordarea pe care psihologul Susan Hughes si colegii ei au adoptat-o   psihologul Albright College (Pennsylvania) intr-un studiu publicat recent in Arhivele Comportamentului Sexual .

Efectul Coolidge la barbati si femei

Pentru acest studiu, cercetatorii au solicitat peste 600 de tineri adulti prin intermediul Mechanical Turk Amazon, un site web utilizat in mod obisnuit pentru colectarea datelor de la populatia generala. Acesti participanti erau compusi dintr-un numar aproximativ egal de barbati si femei heterosexuali.

Designul experimental a implicat o configuratie similara cu aplicatia de intalniri Tinder. Participantilor li s-a aratat o serie de fotografii cu persoane de sex opus si li s-a cerut sa aleaga cu care ar dori sa se conecteze. Li s-a spus ca au zece oportunitati de intalnire, pe care le-ar putea distribui intre persoanele disponibile. Cu alte cuvinte, ar putea face sex o data fiecare cu zece parteneri diferiti, de zece ori cu un partener sau orice alta combinatie, atata timp cat numarul total de date a fost de pana la zece.

In conformitate cu efectul Coolidge, barbatii au ales mai multi parteneri sexuali potentiali decat femeile. Cu toate acestea, din analiza datelor au reiesit si doua descoperiri interesante.

In primul rand, femeile au prezentat dovezi ale unui efect Coolidge in anumite conditii. In cele mai multe cazuri, femeile au alocat toate cele zece curmale doar unuia sau doi barbati. Cu toate acestea, cand toti barbatii erau extrem de atragatori, femeile s-au aratat interesate sa se intalneasca cu mai multi dintre ei.

Aceasta constatare este in concordanta cu teoriile evolutive ale imperecherii umane. Adica, oamenii se angajeaza atat in   relatii sexuale pe termen scurt, cat si pe termen lung, dar calitatile pe care le cauta intr-un partener depind de tipul de relatie. Femeile au tendinta de a prefera resursele (bogatia, statutul) in locul aspectelor atunci cand vine vorba de partenerii pe termen lung, dar prefera privirile in locul resurselor in intalnirile pe termen scurt. Poate ca o gama larga de barbati foarte aratosi dintre care a ales a declansat o strategie de imperechere pe termen scurt in acest caz.

In al doilea rand, pe masura ce barbatii imbatranesc, dorinta lor de parteneri sexuali multipli creste si devin, de asemenea, mai putin pretentiosi in privinta aspectelor – atata timp cat sunt tineri! Cu alte cuvinte, barbatii in varsta isi doresc mai multa varietate sexuala decat barbatii mai tineri.

Diferente de varsta in efectul Coolidge

Autorii speculeaza ca aceste diferente de varsta s-ar putea datora faptului ca barbatii tind sa adune mai multe resurse pe masura ce imbatranesc si pot folosi aceste resurse pentru a atrage mai multi colegi decat barbatii mai tineri. Din punct de vedere cultural, vedem ca barbatii mai in varsta, cu statut superior si bogatie mai mare, atrag mai multi colegi, fie ca sotii, fie ca amante. Cred ca aceasta explicatie este buna in ceea ce priveste, dar banuiesc ca mai exista o poveste.

Persoanele mai tinere pot fi, de asemenea, mai susceptibile la norma sociala ca sexul ar trebui sa aiba loc numai in cadrul unei relatii angajate. Studiile arata ca o mica minoritate a tinerilor adulti se angajeaza in mod regulat in cultura legaturii, dar marea majoritate sunt doar activi sexual in relatii ,,stabile”.

Pe masura ce oamenii imbatranesc si au experienta, tind sa aiba o mai mare constientizare de sine a propriei lor sexualitati . Presupun ca barbatii mai in varsta din acest studiu s-au impacat cu faptul ca biologia lor ii determina sa doreasca multi parteneri sexuali tineri si ca nu este nimic de rusinat. La urma urmei, acesta a fost un scenariu ipotetic de intalnire, nu unul pe care l-ar interpreta neaparat in realitate, unde ar avea consecinte de platit.

De asemenea, este interesant faptul ca barbatii mai in varsta sunt mai putin pretentiosi la aspect. Si aceasta este in concordanta cu teoriile evolutive ale imperecherii umane. Adica barbatii au tendinta de a arata modelul opus al preferintelor de partener fata de femele. Cand vine vorba de relatii de lunga durata, aspectele sunt de cea mai mare importanta pentru barbati, dar sunt mult mai putine pentru standurile de o noapte.

In acest experiment, barbatii mai tineri si-au distribuit intalnirile intre mai putine femei. Adica, ei tindeau spre o strategie pe termen lung, in care aspectele sunt primordiale. Dar barbatii mai in varsta si-au distribuit intalnirile intre mai multe femei. Intrucat urmareau o strategie clara pe termen scurt, aspectele erau mai putin importante.

Desi nu putem testa efectul Coolidge la oameni asa cum facem cu sobolanii si alte animale, designul cu care Hughes si colegii au venit este un proxy bun. Rezultatele acestui studiu par sa confirme observatia ca barbatii tind sa-si doreasca mult mai multi parteneri sexuali decat femeile. Desigur, este exact ceea ce ne-am astepta atunci cand ne gandim la sex dintr-o perspectiva evolutiva.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole