De ce unele persoane se simt triste dupa sex

Interludiul sexual se incheie. Cele doua persoane si se intind una langa alta in intuneric. Un partener experimenteaza un sentiment de relaxare si fericire. Cealalta, insa, se simte trista – sentimente care nu au fost prezente inainte sau in timpul intalnirii sexuale.

De ce unele persoane au sentimente de tristete sau anxietate dupa sex si cat de frecventa este aceasta aparitie? Se numeste disforie postcoitala (PCD). Implica sentimente de tristete, depresie sau anxietate care apar dupa o intalnire sexuala. Aceste sentimente pot dura oriunde de la cateva minute la cateva ore. Poate aparea cu o singura sau cateva ocazii sau poate fi incorporat ca model in experienta sexuala.

Nu numai ca aceasta afectiune este mai frecventa decat ati putea crede, dar aproape oricine este susceptibil la PCD – indiferent de orientarea sexuala sau de sex – desi nu toata lumea experimenteaza PCD in acelasi mod. Intr-o pereche de studii universitare din Australia, cercetatorii au incercat sa descopere cat de des oamenii experimenteaza PCD si simptomele atribuite acesteia, un subiect pe care cercetatorii l-au considerat a fi sub-cercetat. In primul studiu (Schweitzer, O’Brien si Burri, 2015) al femeilor respondente (N = 230), cercetatorii au raportat ca 46 la suta dintre participantii la studiu au sustinut ca experimenteaza PCD la un moment dat in viata lor. Acest procent a fost putin mai mic in studiul la barbati (Maczkowiack si Schweitzer, 2018), in care 41 la suta dintre participantii de sex masculin (N = 1208) au raportat ca au experimentat PCD.

De ce apare disforia postcoitala?

In timp ce PCD este subestudiat, dupa cum sa mentionat in ambele proiecte de cercetare mentionate mai sus, nu exista o lipsa a cauzelor potentiale care stau la baza acestei afectiuni. Motivele posibile pentru sentimentele de tristete dupa un moment intim includ:

Un raspuns hormonal

Corpul este saturat de o gramada de hormoni in timpul excitarii si orgasmului , dupa care se produce o scadere dramatica a nivelului de hormoni. Aceasta picatura poate avea cu sine un raspuns emotional negativ.

Vinovatia de a face sex

Aceasta nu inseamna ca nu a existat consimtamantul. Unii indivizi fac relatii sexuale bazate pe impulsuri hormonale sau emotionale si, ulterior, regreta decizia luata, dorindu-si sa fi asteptat sa faca sex intr-o situatie, locatie sau alt partener diferit. Acest motiv este adesea ecou in interviurile mele cu participantii la cercetare pe tema pierderii virginitatii lor.

Sentimente de relatie

Incertitudinea cu privire la starea relatiei intra in joc cu sentimentele negative pe care le poti simti dupa ce ai facut sex. Acest lucru este evidentiat in special atunci cand o persoana are relatii sexuale, crezand ca va salva o relatie sau va face sex, crezand ca va defini mai bine starea relatiei.

Problemele corporale sunt exprimate in ceea ce priveste sentimentele depresive postcoitale atunci cand o persoana este deosebit de nemultumita de corpul sau. Nu numai ca exista ingrijorari care decurg din modul in care isi privesc propriul corp, dar poate exista si anxietate atunci cand se intreaba ce parere are parerea lor despre corpul lor. Toate acestea se pot alimenta intr-un raspuns negativ postcoital.

Performanta sexuala

Asa cum cineva poate avea sentimente negative dupa sex in legatura cu corpul sau si ingrijorare pentru gandurile partenerului sau despre corpul lor, poate fi ingrijorat si de performanta sexuala. Nu numai ca se pot pune la indoiala daca au avut sau nu performante adecvate, dar intrebarea mai presanta poate fi ce parere au parut despre performanta lor. Fara a vorbi despre asta cu partenerul lor, aceasta poate fi o sursa considerabila de anxietate si depresie pentru unii oameni.

Lipsa orgasmului

PCD poate fi, de asemenea, o chestiune de orgasm. Insecuritatea cu privire la performanta sexuala a cuiva este un lucru, dar aceeasi depresie si anxietate pot aparea daca partenerul lor nu a avut orgasm. Aceasta nu este neaparat o problema de performanta. Atunci cand un partener nu are orgasm, este posibil sa nu aiba nimic de-a face cu performanta intima a celuilalt. Exista multe motive fiziologice, emotionale si sociale pentru care cineva nu are orgasm (o voi salva pentru o viitoare rubrica). Cu toate acestea, lipsa orgasmului la o persoana poate duce la tristete si depresie la cealalta atunci cand se indoieste de sine. Mai mult, persoana care nu a avut orgasmul, din orice motiv, poate experimenta si DPC atunci cand intrebarile autopuse despre incapacitatea lor de a se simti orgasm.

Sexul ca eveniment declansator

Atunci cand o persoana a suferit traume sexuale, indiferent daca acea trauma a fost abordata sau nu, intalnirile sexuale pot declansa un raspuns negativ pentru individ. Acest declansator nu poate aparea decat dupa experienta sexuala, desi poate aparea in orice moment al procesului.

Sexul mai rar poate fi un alt motiv

Poate ca individul este trist pentru ca stie ca o anumita intalnire sexuala poate dura ultima vreme. Aceasta este o adevarata preocupare si sursa de emotii negative postcoitale pentru unii din relatiile fara sex. O relatie fara sex definita aici ca o relatie implicata sexual in care frecventa activitatii sexuale este mai mica de zece ori pe an. Cunoasterea faptului ca intalnirea sexuala recent finalizata ar putea fi ultima de multa vreme ii face pe unii oameni sa se simta tristi si sa evalueze mai dur aventura sexuala recenta.

Socializare sexuala

Scripturile noastre sexuale sunt adesea modelate prin procesul de socializare. Daca un individ a fost socializat pentru a simti rusine fata de sex, acele sentimente se pot manifesta in reactiile pe care le au in urma unei intalniri intime.

Intensitatea orgasmului

In cele din urma, sentimentele de anxietate, depresie sau tristete pot fi atribuite intensitatii orgasmului. Pana cand corpul nu se relaxeaza si mintea se curata putin, un orgasm bun are potentialul de a fi cauza acestor stari negative postcoitale.

Cum sa gestionati disforia postcoitala

Ce se poate face daca experimenteaza aceste sentimente negative dupa sex? In unele cazuri, este necesara o auto-reflectie concentrata. Uneori putem identifica originile problemei singuri si putem actiona pentru a ne linisti si a aduce calm.

Pentru multe dintre cauzele enumerate, vorbirea cu partenerul tau poate fi un remediu relativ usor. Daca anxietatea sau tristetea se bazeaza pe performanta sexuala sau lipsa orgasmului, a vorbi despre aceasta este un prim pas bun. Oamenii din comunitatea Kink si BDSM ofera adesea ceea ce este cunoscut sub numele de  ingrijire ulterioara pentru a asigura bunastarea partenerului lor. Acelasi tip de ingrijire ulterioara, in care partenerii se asigura ca celalalt este in regula, poate deveni parte a oricarei rutine sexuale, indiferent daca exista sau nu o necesitate remarcabila.

Daca, totusi, sentimentele postcoitale negative sunt rezultatul declansarii evenimentelor traumatice din trecut , se recomanda ajutorul profesional. Cautati un medic calificat si obtineti atentia de care aveti nevoie.

Sexul poate fi o experienta minunata si plina de satisfactii, dar PCD poate avea un impact negativ asupra episodului sexual. Recunoasterea sentimentelor, in tine sau in partenerul tau, recunoasterea originii sentimentelor si ingrijirea adecvata pentru a le lua in considerare nu poate servi decat la sporirea bunastarii sexuale.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole