Brittney Griner

Care este valoarea netă și salariul lui Brittney Griner?

Brittney Griner este o jucătoare de baschet profesionistă americană, care are o avea netă de 5 milioane de dolari. Salariul anual de vârf al lui Brittney Griner a fost de 227.000 de dolari, care este valoarea maximă a ligii WNBA. La fel ca alți jucători de top WNBA, Britney a jucat periodic în străinătate pentru zile de plată mult mai mari. De exemplu, în 2014, ea a câștigat 600.000 de dolari pentru a juca pentru o echipă chineză timp de trei luni. În ultimii ani, ea a câștigat aproximativ 1,5 milioane de dolari jucând în Rusia.

Înainte de a se alătura WNBA, a fost o jucătoare vedetă la Universitatea Baylor, unde a devenit singura jucătoare de baschet NCAA care a blocat 500 de lovituri și a marcat 2.000 de puncte. Dincolo de WNBA, Griner a ajutat la conducerea echipei americane de baschet feminin la victorie la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro și Tokyo.

Viața timpurie și liceu

Brittney Griner sa născut pe 18 octombrie 1990 în Houston, Texas, ca cea mai mică dintre cei patru frați. În adolescență, a mers la liceul Nimitz, unde a scris litere de baschet și a jucat volei la universitate ca boboc. În ultimul an, Griner a ajutat-o ​​​​pe Nimitz Cougars la campionatul de stat de baschet pentru fete din Texas 5A, unde în cele din urmă au căzut la Mansfield Summit High School. Griner și-a încheiat ultimul an cu 52 de dunk-uri, inclusiv un record de șapte dunk-uri într-un joc împotriva Liceului Aldine. Mai mult, ea a stabilit un record pentru majoritatea blocurilor unui singur sezon, cu 318. În onoarea realizărilor sale, Griner a fost numită WBCA All-American.

Cariera colegiala

La facultate, Griner a jucat baschet cu Baylor Lady Bears la Universitatea Baylor. Și-a stabilit imediat dominația ca boboc, stabilind un nou record pentru un singur sezon de 223 de șuturi blocate. La sfârșitul lui 2009, ea a postat prima triplă-dublă a lui Baylor; la începutul anului următor, ea a devenit doar a șaptea jucătoare care se scufundă în timpul unui meci de baschet la colegiu. Baylor a continuat să intre în turneul NCAA și a învins Tennessee pentru a ajunge la Sweet 16. În victoria ulterioară împotriva lui Georgetown, Griner a stabilit un nou record la turneul NCAA cu 14 șuturi blocate. Avansând la Elite Eight, Baylor la învins pe Duke, iar Griner și-a mărit numărul total de blocuri de turneu la un nou record de 35. În Final Four, Baylor a căzut în fața eventualului campion din Connecticut.

Ca student al doilea, Griner a câștigat onoruri pentru prima echipă din America; ca junior, a fost numită Jucătoarea AP a anului și a ajutat-o ​​​​pe Baylor să câștige Campionatul de baschet feminin din Divizia I în fața Notre Dame. Baylor a încheiat sezonul neînvins cu 40 de victorii, cele mai multe din istoria NCAA. Griner și-a jucat ultimul meci la facultate în 2013, în înfrângerea Sweet 16 a lui Baylor în fața Universității din Louisville.

Getty Images

Phoenix Mercur

În Draft-ul WNBA din 2013, Griner a fost ales ca prima alegere generală de către Phoenix Mercury. Ea a continuat să aibă un an de începători foarte impresionant; Doar la debutul ei, ea a egalat recordul de dunk în carieră WNBA stabilit de Candace Parker, cu două. În general, Griner a înregistrat o medie de trei blocuri pe joc. Ea și-a făcut statisticile în 2014, înregistrând o medie de 3,7 blocuri pe joc, în plus față de 15,6 puncte și opt recuperări. În iunie, ea a stabilit un nou record WNBA în sezonul regulat cu un singur joc, cu 11 blocaje. Cel mai semnificativ, Griner ia ajutat pe Mercury să termine sezonul 2014 cu 29-5, doborând recordul pentru cele mai multe victorii WNBA în sezonul regulat; echipa a măturat ulterior Chicago Sky în finala WNBA. Griner și-a continuat succesul uimitor în 2015. În cel mai prolific sezon defensiv din istoria WNBA, ea a înregistrat o medie de patru blocuri pe meci. Mercury a ajuns din nou în playoff, unde Griner a stabilit un nou record în playoff WNBA de 11 blocaje. În cele din urmă, echipa a căzut în fața Minnesota Lynx.

În 2016, Mercury a revenit în playoff, de data aceasta avansând în semifinale; încă o dată, însă, au fost învinși de Lynx. Griner a avut unul dintre cele mai bune sezoane din cariera e până acum în 2017. În iunie, ea a înregistrat un record în carieră de 38 de puncte într-o victorie asupra Indiana Fever. Ea a încheiat sezonul ca lider al legii la punctaj cu 21,9 puncte pe meci. În playoff, Mercury a învins Seattle Storm și Connecticut Sun pentru a ajunge în semifinale; acolo, au căzut la Los Angeles Sparks. Griner a avut un alt sezon puternic în 2018, conducând din nou ligă în blocuri și ajutând Mercury să avanseze în playoff. În sezonul următor, ea a condus din nou ligă în blocuri și, de asemenea, a condus liga la punctaj pentru a doua oară. În sezonul 2020 scurtat de COVID-19,

Jocuri de extrasezon

În timpul extrasezonului WNBA, Griner joacă de obicei în străinătate. În 2013-14, ea a jucat cu Zhejiang Golden Bulls de la WCBA în China; contractul ei de patru luni de 600.000 de dolari cu echipa a fost de 12 ori suma pe care a câștigat-o ca începător cu Phoenix Mercury. Pentru extrasezonurile ulterioare 2014-15 și 2015-16, Griner a jucat pentru UMMC Ekaterinburg din Rusia, cu care a câștigat campionate consecutive. Ea a continuat să semneze din nou cu echipa pentru următoarele trei intersezonuri.

Echipa națională a SUA

În 2016, Griner a jucat ca parte a echipei de baschet feminin a SUA la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. În cele din urmă, ea a câștigat medalia de aur în timp ce echipa a învins Spania cu 101-72 în finală. Cinci ani mai târziu, Griner și echipa SUA au luat din nou aurul la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo. Dincolo de Jocurile Olimpice, Griner și echipa de baschet feminin a SUA au câștigat și medalii de aur la Cupa Mondială de baschet feminin FIBA ​​​​în 2014 și 2018.

Arestarea Rusiei

Griner a fost arestată în Rusia pe Aeroportul Internațional Sheremetyevo la începutul anului 2022, când a fost descoperit ulei de haș în bagajele ei; substanța este ilegală atât în ​​​​conformitate cu legislația federală rusă, cât și pe cea a SUA. Din cauza invaziei contemporane de către Rusia a Ucrainei și a tensiunilor rezultate cu SUA, mulți s-au temut de dificultatea de a elibera pe Griner.

Viata personala

Griner se identifică ca lesbiană, după ce a apărut public la începutul lui 2013. Ea se angajează să provoace rolurile tradiționale de gen; prin contractul ei de aprobare cu Nike, modelează în mod regulat haine de marcă pentru bărbați.

În 2014, Griner sa logodit cu o colega WNBA, Glory Johnson. În anul următor, ambii au fost arestați sub acuzația de comportament dezordonat și agresiune. În ciuda acestui fapt, perechea sa căsătorit. La scurt timp după nuntă lor, Griner și Johnson au fost suspendați de WNBA pentru șapte meciuri, când ambii au pledat vinovați pentru acuzațiile lor de conductă dezordonată. În iunie 2015, a fost anunțat că Johnson este însărcinată cu gemeni. Cu toate acestea, chiar a doua zi, Griner a cerut anularea căsătoriei din cauza presupusei constrângeri și fraudă. Divorțul a fost finalizat în 2016. După doi ani, Griner sa logodit cu Cherelle Watson, cu care să căsătorească ulterior în 2019.

Articolul precedentLeonardo Del Vecchio
Articolul următorMichael Nesmith

Related Articles

Ultimele articole