Billy Preston

Care a fost valoarea netă a lui Billy Preston?

Billy Preston era un muzician american care avea o avea netă de 1 milion de dolari la momentul morții sale. De-a lungul timpului, după moartea sa, valoarea catalogului muzical al lui Billy și a fluxului de drepturi de autor s-ar dovedi a fi extrem de valoroasă, valorând multe milioane în plus. Billy Preston a murit pe 6 iunie 2006, la vârsta de 59 de ani.

Billy a fost unul dintre cei mai buni clavipieri de sesiune din anii ’60. În timpul deceniului, a susținut artiștii importante precum Little Richard, Ray Charles, Rolling Stones și Beatles. Mai târziu, Preston a găsit succesul ca artist solo cu o serie de single-uri de succes, inclusiv „Outa-Space”, „Nothing from Nothing” și „With You I’m Born Again”.

Primul început de viață și începutul carierei

Billy Preston sa născut pe 2 septembrie 1946 în Houston, Texas, și a fost crescut de mama sa Robbie în Los Angeles. Copil minune, a învățat muzica pe cont propriu și, la vârsta de zece ani, cânta la orgă ca rezerva pentru cântăreți gospel precum Mahalia Jackson. Când 1 ani, Preston avea 1 a apărut în emisiunea de televiziune a lui Nat King Cole cântând „Blueberry Hill” alături de celebrul artist. La scurt timp după aceasta, a apărut în filmul „St. Louis Blues”, cu Cole în rol principal.

Cariera cu Beatles

În 1962, Preston a devenit organist în trupa lui Little Richard și, în timp ce cânta la Hamburg, ia cunoscut pe Beatles. Ulterior, s-au întâlnit din nou pentru o întâlnire mai fortuită în 1969, când Beatles erau pe punctul de a se despărți. George Harrison, un bun prieten al lui Preston, a părăsit trupa și a mers la un concert Ray Charles unde Preston cânta la orgă. Harrison la adus apoi pe Preston în studio, unde a reușit să atenueze o parte din tensiunea dintre Beatles.

În timpul multor sesiuni „Get Back”, Preston a cântat la orgă și la pian electric. De asemenea, ia însoțit pe Beatles la pianul electric pentru celebrul lor concert de finală pe acoperiș. În aprilie 1969, piesa „Get Back” a fost creditată atât pentru Beatles, cât și pentru Preston. Dincolo de contribuții sale la sesiunile „Get Back”, Preston a cântat și la orgă la „I Want You (She’s So Heavy)” și „Something” din „Abbey Road”.

Cariera solo

Ca artist solo, Preston a lansat primul său album, „16 Yr. Old Soul”, în 1963. Acesta a fost urmat de albumul instrumental „The Most Exciting Organ Ever”, care a fost lansat în 1965, când Preston era un interpret obișnuit la Varietate muzicală seria de televiziune „Shindig!” În timp ce a semnat cu casa de discuri Apple a Beatles în 1969, Preston a lansat „That’s the Way God Planned It”, care a fost produs de George Harrison; piesa sa de titlu a devenit un single de succes în Marea Britanie. Preston a continuat să colaboreze cu Harrison după ce Beatles s-au despărțit în 1970, apărând pe multe dintre albumele solo ale lui Harrison. În 1971, după ce a părăsit Apple și a semnat cu A&M Records, și-a lansat cel mai de succes album comercial de până acum, „I Wrote a Simple Song”.

Frederick M. Brown/Getty Images

Preston și-a continuat succesul în 1972 cu albumul „Music is My Life”, care a dat naștere single-ului de top „Will it Go Round in Circles”. Ulterior, sa bucurat de hituri majore cu „Nothing from Nothing”, de pe albumul său din 1974 „The Kids & Me” și „Space Race”, de pe albumul său „Everybody Likes Some Kind of Music”. În 1979, după șapte ani cu A&M, Preston a semnat cu Motown. Apoi a făcut un duet cu Syreeta Wright pe balada „With You I’m Born Again”, care a ajuns pe locul patru în SUA. În anii ’80, Preston și-a pierdut o mare parte din avântul carierei din cauza dependenței sale de alcool și cocaină și sa concentrat mai ales pe munca de sesiune. Albumele sale în această activitate au fost „The Way I Am”, „Pressin’ On”, „On the Air” și „You Can’

Alte Colaborări

Printre multe alte colaborări notabile ale sale, Preston a cântat la clape pentru Rolling Stones de-a lungul anilor ’70. El a contribuit la astfel de albume ale lor precum „Sticky Fingers”, „Exile on Main St.” și „Black and Blue” și a servit ca clapetar principal în turneu între 1973 și 1977. Beyond the Stones, Preston a compus unul dintre piese de Joe Cocker. cele mai mari hituri, „You Are So Beautiful”. De-a lungul anilor 80, Preston a lucrat în sesiune pentru artiști precum Luther Vandross, Patti LaBelle și Whitney Houston. De asemenea, a făcut turnee cu artiști precum Eric Clapton, Ringo Starr și The Band.

La începutul anilor 2000, Preston a apărut pe albumul lui Johnny Cash „American IV: The Man Comes Around”. El a continuat să facă turnee cu Funk Brothers și Steve Winwood, iar apoi sa reunit cu Eric Clapton pentru turnee în Europa și America de Nord. În plus, Preston a apărut pe albumul lui Ray Charles „Genius Loves Company”. Colaborările sale ulterioare au inclus colaborarea cu Red Hot Chili Peppers pe albumul lor „Stadium Arcadium”. Ultima lucrare înregistrată a lui Preston a venit în 2005 și 2006, când a contribuit la albumul lui Neil Diamond „12 Song” și la albumul lui Eric Clapton și JJ Cale „The Road to Escondido”.

Sexualitate

De-a lungul vieții, Preston sa luptat să-și accepte homosexualitatea, precum și să facă față efectelor abuzurilor sexuale pe care le-a îndurat în copilărie. El nu sa declarat public ca gay decat cu putin timp inainte de moartea sa. În timp ce se află în dulap, Preston sa logodit cu actrița și modelul Kathy Silva; a rupt logodna când a venit într-o zi acasă pentru a găsi în pat cu prietenul și colaboratorul său Sly Stone.

Dependența de droguri și probleme juridice

După ce a rupt logodna cu Silva, Preston a început să abuzeze de cocaină și alcool pentru a face față. În 1991, a intrat într-un program de dezintoxicare pentru a-și trata dependența. Cu toate acestea, a intrat în probleme serioase în acea vară, în timp ce se află în eliberare, când a fost arestat pentru abuz sexual asupra băiat de 16 ani. Acuzațiile sexuale au fost în cele din urmă respinse, iar Preston a fost condamnat la nouă luni de dezintoxicare și trei luni de arest la domiciliu. El a continuat să facă probleme în anii următori; în 1997, a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru posesie de cocaină. În timp ce se află în închisoare, el a fost acuzat pentru o schemă de fraudă a asigurărilor de 1 milion de dolari, după ce și-a incendiat casa din Los Angeles.

Moarte

În iunie 2006, Preston a murit în comă cauzată de insuficiență respiratorie. El a suferit de boli de rinichi în ultimii săi ani și a primit un transplant de rinchi în 2002. Înmormântarea sa de trei ore a fost prezentă de o serie de prieteni și colaboratori, inclusiv Joe Cocker, Little Richard și Merry Clayton.

Related Articles

Ultimele articole