Aniversarea 20 a telescopului Hubble

Aniversarea 20 a telescopului Hubble

Telescopul Hubble împlineşte astăzi 20 de ani, iar NASA publică o serie fantastică de fotografii.
„Fotografia zilei” pe site-ul NASA este aniversarea-20-a-telescopului-hubblecea a unei mici porţiuni din nebuloasa Carina, regiune în care poate fi observat spectaculosul proces de naştere a stelelor.

În imaginea din drepta se poate vedea un cocon de prof şi gaz din nebuloasă. Carina se află la 7.500 de ani lumină de Soare. Formaţiunea (coconul) are o lungime de trei ani lumină, de trei ori mai mare decât diametrul sistemului solar, după cum arată Adrian Şonka, pe site-ul astronomic.ro.
Culorile din imagine indică prezenţa oxigenului (culoarea albastră), hidrogen şi azot (verde) şi sulf (roşu). Fotografia a fost surprinsă în februarie, dar publicată ieri.

Hubble – încă patru ani în spaţiu

Telescopul Hubble a fost lansat în spaţiu în aprilie 1990, fiind reparat în 1993 şi în 2009. Telescopul a trimit peste jumătate de milion de imagini, surprinzând peste 30.000 de ţinte celeste. Primele imagini, alb-negru, au fost transmise la 20 mai 1990.

Potrivit NASA, telescopul se află la 600 de kilometri deasupra Pământului. Telescopul Hubble va fi înlocuit în 2014, de James Webb Space Telescope.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole