Terapia de cuplu funcționează! Iată de ce să o încerci

Psihologii specializați în terapia de cuplu spun că aceasta este o modalitate eficientă de a menține o relație pe drumul cel bun înainte ca aceasta să se deraieze. 

Indiferent dacă ai probleme în cuplu sau nu, lucrul cu un psiholog, terapeut de cuplu, îți poate oferi ocazia de a-ți explora gândurile, sentimentele și tiparele de comportament în relație.

De asemenea, te poate ajuta să înveți tehnici de adaptare pentru a gestiona mai bine factorii de stres zilnici care intervin asupra relației tale.

Această perspectivă nouă te va ajuta pe tine și pe partenerul tău să vă schimbați modul în care percepeți relația, devenind mai conștienți de motivele pentru care sunteți împreună.

Ce este terapia de cuplu?

Terapia de cuplu este un tip de psihoterapie în care un terapeut autorizat, cu experiență de lucru clinică în relații, cel mai adesea autorizat în căsătorii și familie, ajută persoanele implicate într-o relație romantică să obțină o perspectivă asupra relației lor: să rezolve conflictele și să îmbunătățească relația utilizând o varietate de intervenții terapeutice. 

Deși, practica poate varia în funcție de orientarea teoretică a psihoterapeutului, terapia de cuplu tinde să implice, în general, aceleași etape de bază:

  • Focus pe o problemă specifică (de exemplu, dificultăți sexuale, dependență de internet, intimitate, gelozie)
  • Participarea activă din partea terapeutului la tratarea relației în sine, mai degrabă decât a fiecărui individ separat
  • Intervenții axate pe soluții, orientate spre schimbarea în bine
  • O stabilire clară a obiectivelor tratamentului.

Într-un studiu realizat de Asociația Americana de Terapie pentru Căsătorie și Familie, 93% dintre cupluri care au participat au spus că terapia de cuplu le-a oferit instrumente eficiente pentru a face față conflictelor.

Beneficiile terapiei de cuplu

Psihologii specializați în terapia de cuplu spun că aceasta este o modalitate eficientă de a menține o relație pe drumul cel bun înainte ca aceasta să deraieze. 

Chiar și când tensiunile sunt reale și comunicarea este aproape imposibilă, mersul la terapie permite cuplurilor să aibă alături un mediator care să îi ajute să comunice într-un mod productiv.

Însă, terapia de cuplu nu se adresează doar persoanelor care au probleme. Aceasta este potrivită și pentru cei care își doresc să descopere noi perspective în relația lor.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale terapiei de cuplu este de a învăța cuplurile să îmbunătățească dinamica interpersonală. 

Printre cele mai întâlnite beneficii raportate de cuplurile care au urmat terapia de cuplu se numără:

  • Îmbunătățirea abilităților de comunicare
  • Rezolvarea conflictelor
  • Restabilirea încrederii pierdute
  • Creșterea sprijinului reciproc
  • Restabilirea intimității
  • Formarea unei legături mai puternice.

Ce abilități puteți dobândi în timpul terapiei?

Terapeuții de cuplu folosesc adesea o abordare integrată a tratamentului, împrumutând tehnici din diferite forme de terapie, în funcție de nevoile cuplului.

Acestea sunt câteva dintre strategiile pe care le poate folosi un psihoterapeut:

Cunoașterea

Terapeutul creează un sentiment de siguranță, cunoscându-te pe tine și pe partenerul tău. Acesta lucrează activ și în colaborare cu tine pentru a te ajuta să te înțelegi mai bine pe tine și pe partenerul tău.

Identificarea sentimentelor

Terapeutul te ajută pe tine și pe partenerul tău să identificați sentimentele pe care le aveți și să le transpuneți în cuvinte unul altuia.

Explorarea trecutului

Terapia de cuplu poate implica explorarea trecutului. Această tehnică vă poate ajuta să vă înțelegeți mai bine temerile, motivațiile și comportamentele într-o relație. De asemenea, poate ajuta la abordarea conflictelor nerezolvate care vă afectează prezentul.

Concentrarea pe soluții

Terapeutul va lucra cu tine și partenerul tău pentru a vă rezolva problemele, a corecta tiparele de comportament negative, în timp ce se va concentra pe aspectele pozitive ale relației.

Abilități de predare

Terapia de cuplu vă poate învăța strategii de gestionare a furiei, de rezolvare a problemelor și a conflictelor. Scopul este de a vă echipa cu instrumentele necesare pentru fi capabili să rezolvați problemele pe cont propriu pe măsură ce acestea apar.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole