5 sfaturi pentru a obtine echilibrul personal si profesional de care ai nevoie

Tehnologia a schimbat modul de viata. Printr-un singur clic putem comanda mancare, luam un taxi si chiar mergem la o intalnire. Totul a devenit infinit mai usor in era tehnologiei, dar asta inseamna si ca traim intr-o lume a conectivitatii continue. Este foarte util sa poti face in orice moment un apel video cu cineva din alta tara, dar acest nivel de a fi mereu online ne ajuta sau ne ingreuneaza reconcilierea?

Toata lumea vorbeste despre gasirea echilibrului intre viata profesionala si viata personala, de parca ambele vieti ar exista separat, cand mergi dimineata la munca, viata personala nu se opreste si se reia cand termini dupa-amiaza. Cu toate acestea, asa gandesc majoritatea dintre noi. Aceasta gandire ne-a determinat sa suprasolicitam si sa ne neglijam propria bunastare.

Nu exista o singura masura pentru reconciliere, deoarece unii oameni au nevoie de mai multa flexibilitate, iar altii au nevoie de ore mai lungi, dar este important sa gasim echilibrul.

Iata cum sa obtii acest echilibru:

1. Fii deschis cu privire la ceea ce ai nevoie

Este important sa primiti o evaluare pe masura ce va schimbati situatia la locul de munca. Intrebati-va daca sunteti cat se poate de productiv (retineti ca, daca sunteti acolo pana la ora 20:00, nu sunteti mai productiv). Sunteti multumiti de performanta dvs. si de managerul dvs.? Se pot face unele modificari pentru a imbunatati aceasta situatie? Efectuand aceasta analiza vei avea o viziune larga si vei putea sti ce poti face cu adevarat pentru a-ti imbunatati pozitia de munca. Multi dintre noi nu sunt constienti de lipsa de echilibru, iar fiecare are propria sa scara. Odata ce ai efectuat aceasta evaluare, vei putea sa iei masurile si sa stii de ce ai nevoie pentru a o putea gestiona impreuna cu managerul tau.

2. Respectati echilibrul

Odata ce ai inteles schimbarile care trebuie facute si ai ajuns la o intelegere cu seful tau, este timpul sa respecti echilibrul profesional si personal. Daca ati decis ca programul este pana la ora 17:00, trebuie sa terminati la acea ora. Evident, sunt zile in care vei avea nevoie de mai multe ore, dar nu ca un obicei. E-mailurile pot astepta pana a doua zi, nimic nu este chiar atat de urgent si cred ca o faci pentru tine. La inceput este greu sa rupi obiceiul de a incheia ziua de munca mai tarziu, dar este important sa-ti schimbi rutina, o meriti.

3. Organizeaza-ti timpul

Multi profesionisti sunt supraincarcati de munca din cauza gestionarii proaste a timpului. Umplem rapid lista noastra de activitati cu actiuni precum: scrierea unui e-mail catre departamentul de contabilitate, apelarea unui furnizor, realizarea unei prezentari pentru echipa etc. Dar uitam de sarcinile care includ ingrijirea noastra. Daca vrei cu adevarat sa ai un echilibru intre viata profesionala si cea personala, trebuie sa-ti prioritizezi si sa-ti organizezi programul pentru a dedica timpul necesar vietii profesionale si personale. Sfat: nu multitasking-ului! Concentrati-va pe o sarcina, rezolvati-o corect si treceti la urmatoarea.

4. Invata sa spui NU

De multe ori ne aflam cu nenumarate sarcini acumulate, dar cand un coleg sau un manager ne cere sa facem ceva, nu suntem in stare sa spunem nu. Fie ca vrem sa facem placere, fie ca nu vrem sa dezamagim, fie avand o nevoie interioara de a spune da, ne trezim cufundati intr-o supraincarcare de munca pe care nu o putem gestiona. Sa inveti sa spui nu nu este o sarcina usoara, dar ne va aduce beneficii. O modalitate buna de a spune nu este oferind o explicatie si oferind o solutie sau o alternativa. Steve Jobs a spus odata ca „concentrarea inseamna sa spui nu”, asa ca daca vrei sa te concentrezi, trebuie sa inveti sa spui nu.

5. Realizeaza-ti pasiunile

O buna gestionare a timpului si a invata sa spunem nu la locul de munca ne vor ajuta, fara indoiala, sa gasim echilibrul personal si profesional si, prin urmare, sa ne urmarim pasiunile. Asa ca, daca iti place alpinismul sau karaoke-ul, asigura-te ca iti aloci timp sa te deconectezi, sa te bucuri si sa te concentrezi doar asupra ta si a ceea ce iti place cu adevarat sa faci cand nu lucrezi. Desi pasiunile nu trebuie pastrate doar in afara muncii. A avea o pasiune pentru lucrurile pe care le faci la locul de munca iti va oferi si mai mult echilibru. Nu trebuie sa iubesti fiecare aspect al slujbei tale, dar gasirea unor lucruri care te multumesc cu adevarat te va ajuta sa devii mai stralucitor in toate aspectele vietii tale.

Articolul precedentDealul Tyreek
Articolul următorJean-Michel Basquiat

Related Articles

Ultimele articole