Rita Moreno

Care este valoarea netă a Ritei Moreno?

Rita Moreno este o actriță, dansatoare și cântăreață care a avut o carieră de peste 70 de ani. Rita Moreno are o avere netă de 10 milioane de dolari. Printre meritele ei notabile se numără filmele muzicale „Singin’ in the Rain”, „The King and I” și „West Side Story”, acesta din urmă ia adus un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. Moreno este unul dintre puținii oameni care au câștigat EGOT, care include câștiguri Emmy, Grammy, Oscar și Tony.

Primul început de viață și începutul carierei

Rita Moreno sa născut ca Rosa Dolores Alverio Marcano la 11 decembrie 1931 în Humacao, Puerto Rico. Mama ei, Rosa Maria, era croitoreasă, în timp ce tatal ei, Francisco Jose Alverio, era fermier. Moreno are un frate mai mic pe nume Francisco. În copilărie, Moreno sa mutat în New York împreună cu mama ei. La scurt timp după sosire, a început să ia lecții de dans de la o dansatoare spaniolă. Când avea 11 ani, Moreno și-a împrumutat vocea dublurilor în limba spaniolă de filme americane. La 13 ani, ea a debutat pe Broadway în „Skydrift”, atrăgând atenția cercetătorilor de talent de la Hollywood. În acest timp, Moreno a trăit în Valley Stream, Long Island.

Cariera de film

Moreno și-a început începutul în filme în ultimii ani ai Epocii de Aur de la Hollywood. Ea și-a făcut debutul în 1950, apărând în trei filme, inclusiv în muzicale MGM „The Toast of New Orleans” și „Pagan Love Song”. În 1952, Moreno a jucat în comedia muzicală „Singin’ in the Rain” a lui Gene Kelly și Stanley Donen; în ea, ea a jucat rolul vedetei de film mut Zelda Zanders. Moreno a continuat să lucreze prolific de-a lungul anilor 50, apărând în filme precum „The Fabulous Senorita”, „Fort Vengeance”, „Latin Lovers”, „Jivaro”, „Untamed”, „The Vagabond King” și „The Deerslayer”. ”. „ printre multe altele. Cu toate acestea, ea a fost în mare parte inconfortabilă cu rolurile în această activitate, deoarece simțea că este tipărită în părți hispanice stereotipe.

Moreno a obținut cel mai bine rol al ei în 1961, când a interpretat-o ​​pe Anita în adaptarea pe marele ecran a muzicalului de pe Broadway „West Side Story”. Filmul a câștigat zece premii Oscar, inclusiv cea mai bună actriță în rol secundar pentru Moreno. După aceasta, actrița a jucat în „Summer and Smoke” și „Cry of Battle”, iar apoi a luat un exil auto-impus de la Hollywood. Sa întors în 1969 cu trei filme: filmul criminal al lui Marlon Brando „The Night of the Nexting Day”; drama „Popi”, în care a jucat alături de Alan Arkin; și neo-noir-ul „Marlowe”, cu James Garner.

Creditele notabile ale lui Moreno în anii ’70 includ „Carnal Knowledge” și „The Ritz”. După ce a apărut doar în două filme în anii ’80, ea a jucat în filme din anii ’90 precum „Age Isn’t Everything”, „I Like it Like That”, „Angus” și „Slums of Beverly Hills”. Cele mai recente credite ale lui Moreno au inclus „Luna albastră”, „Pinero”, „Șase lecții de dans în șase săptămâni”, „Remember Me” și remake-ul lui Steven Spielberg din 2021 pentru „West Side Story”.

Cariera de televiziune

În anii 50, Moreno a făcut apariții în programul de televiziune precum „Fireside Theatre”, „China Smith”, „General Electric Theatre”, „Cavalcade of America”, „Climax!”, „Father Knows Best” și „Trackdown”. În deceniul următor, creditele ei au inclus „Richard Diamond, detectiv privat”, „Zorro”, „Adventures in Paradise”, „Legea lui Burke” și „Run for Your Life”. Din 1971 până în 1977, Moreno a avut unul dintre cele mai memorabile roluri ale ei ca membru principal al distribuției în programul pentru copii PBS „The Electric Company”. În plus față de urlând versurile emblematice de deschidere a serialului „Hei, voi băieți!”, ea a interpretat personajele Pandorei, Otto și Millie, printre alții. Tot în anii ’70, Moreno a făcut o apariție notabilă la „

Ethan Miller / Getty Images

Printre creditele ei din anii ’80, Moreno a fost un serial obișnuit în sitcom-ul ABC „9 to 5”, bazat pe filmul cu același nume. De asemenea, a făcut apariții în spectacol precum „The Love Boat”, „The Cosby Show”, „The Golden Girls” și „Miami Vice”. În anii 90, Moreno a fost invitat în continuarea spectacolului; și-a împrumutat vocea și pentru serialul animat „Where on Earth is Carmen Sandiego?”, interpretând personajul titular. Tot în acel deceniu, Moreno a început să joace rolul principal al surorilor Pete în serialul de închisoare HBO „Oz”, care a durat până în 2003. După aceasta, ea a apărut în episodul „America Family”, „Strong Medicine”, „ The Guardian” „Lege și ordine”, „Ugly Betty” și „La vedere”.

Din 2011 până în 2013, Moreno a avut un rol principal în sitcom-ul „Happily Divorced”. Mai târziu, ea a avut un rol principal în remake-ul sitcom-ului „One Day at a Time”, jucând pe matriarha unei familii cubano-americane. Celelalte credite ale lui Moreno includ roluri vocale în serialul animat „Nina’s World” și „Elena of Avalor”.

Cariera de teatru

Pe scenă, Moreno a apărut în producții de pe Broadway precum „Last of the Red Hot Lovers”, „Gantry” și „The Ritz”. Pentru aceasta din urmă, ea a câștigat premiul Tony pentru cea mai bună actriță prezentată. Mai târziu, Moreno a jucat într-o versiune feminină a „The Odd Couple” care a jucat la Chicago.

Viața personală și onoruri

În 1965, Moreno sa căsătorit cu cardiologul Leonard Gordon, care era și managerul ei. Perechea a rămas împreună până la moartea lui Gordon, în 2010. Împreună, au avut o fiică pe nume Fernanda.

Pe lângă EGOT-ul ei, Moreno a primit o multitudine de onoruri, inclusiv mai multe premii pentru realizări pe viață. Ea a primit, de asemenea, o medalie prezidențială a libertății și un premiu Peabody.

Articolul precedentBen Bernanke
Articolul următorMario Andretti

Related Articles

Ultimele articole