Relatie stabila sau aventuri ?

Relatie stabila sau aventuri ?

O relatie stabila inseamna o legatura de cuplu. Legatura de cuplu este o relatie profunda intre doua persoane in care relatia inconstient – inconstient drelatie-stabila-sau-aventurievine decisiva si in jurul ei se structureaza alte modalitati de organizare a cuplului spre familie, spre viitor. Atractia, misterul, necunoscutul se intemeiaza si exista prin aceasta legatura inconstient – inconstient. Relatia devine stabila atunci cand legatura este implicita si intervin ceilalti organizatori ai relatiei (spatiul, timpul, ritualurile specifice, etc.). Adica la inceput exista o conectare la celalalt inconstienta care pe masura ce este asumata, se produce o organizare. Interventia acestor organizatori fac ca legatura sa fie stabila.


Aventura sexuala

Acest tip de relatie nu este o legatura ci este un contract relational prin care doua persoane decid sa aiba impreuna un anumit tip de relatie – in acest caz una sexuala. In absenta obiectului contractual, relatia isi pierde sensul. Acest tip de relatie se bazeaza pe placerea reciproca, pe obiectul sexual. De multe ori au obiceiuri sexuale specifice. Modul de functionare a unei aventuri sexuale este dat de existenta unui interes sexual generat de o anumita tematica a functionarii psihologice a unei persoane.

Relatia legatura de cuplu – legatura sexuala

1)Ea are o relatie stabila si nu este interesata de aventuri. Putem vorbi despre o fixare pe un partener care este suficient de satisfacatoare si multumitoare. Dar poate sa mai fie vorba si despre altceva – despre o cenzura foarte puternica prin care reuseste sa mascheze anumite insatisfactii.

2)Ei au o legatura de cuplu, el insista ca ea sa aiba si relatii pasagere cu alti barbati. Aici este un caz de inglobare a aventurii in legatura de cuplu ca si cum acest lucru ar face parte integranta din legatura de cuplu. Motivul are o explicatie in modul de functionare a legaturii sexuale din cadrul cuplului.

3)Ei au o legatura de cuplu.
Ea isi imagineaza si se simte atrasa de un alt barbat. Este o situatie destul de raspandita, faptul ca aventura nu se produce este generata de o cenzura dar faptul de a fi la nivel fantasmatic face sa acordam atentie motivatiei pentru care acest lucru se petrece. Este vorba de modul de organizare psihologica a unei persoane si de motivele pentru care simte dorinta.

4)El este intr-o legatura de cuplu si in acelasi timp are o serie de relatii sexuale pasagere. Aici este vorba de o separare intre un curent sexual si un curent al legaturii de cuplu. Este interesat de sex in cadrul acestor legaturi pasagere dar evita contactul sexual in cadrul cuplului.

Sa consideram teoretic patru situatii:

1)Existenta concomitenta a legaturii de cuplu si a aventurilor sexuale. De regula este o incapacitate de fixare, este o alergare spre a face ceva, spre a avea si placere si neplacere. O intrebare care ar parea inerenta este: oare ce se intampla in relatia stabila de simt nevoia de aventura? Este cert ca aceasta nevoie ascunde o insatisfactie sau o suferinta in relatia de cuplu

2)Existenta aventurilor in absenta legaturii de cuplu. Daca preferi aventurile inseamna ca placerea este foarte importanta pentru tine. Poate sa fie o caracteristica a varstei. Daca esti adolescent, tanara si nu este momentul pentru o legatura de cuplu. Dar orice aventura poate sa devina si o legatura de cuplu. Daca insa tot ceea ce ti se intampla este un sir nesfarsit de aventuri atunci este momentul sa iti dai seama ca este ceva in neregula. Iar dificultatea este in legaturile familiale, in modul in care s-au structurat ele de-a lungul timpului.

3)Nu exista nici una, nici alta.
Atunci este vorba de o problema acuta de ”singuratate”. Evident varsta poate sa fie un criteriu si nu esti inca pregatita pentru o legatura sexuala, de cuplu, etc. Dar daca iti doresti asta devine cu adevarat o problema.

4)Exista legatura de cuplu dar nu exista aventura. Ar fi varianta in concordanta cu o anumita varsta in contextul in care vorbim despre fixarea interesului, a atractiei, a energiei sexuale pe o anumita persoana dar de multe ori este si consecinta unei „cenzuri” puternice in ciuda a ceea ce simte o persoana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here