Ouale de Paste in Bucovina

Ouale de Paste in Bucovina

Daca cineva te-ar intreba unde a aparut arta incondeierii oualelor ai stii ce raspuns sa dai? Ei bine, daca nu stiai acest lucru, arta incondeierii oualelor a aparut inca din perioada precrestina si este foarte bine reprezentata in zone precum Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei.

Aici exista numerosi artisti consacrati ai aceouale-de-paste-in-bucovinastei arte, care pun in practica aceasta traditie de a incondeia oualele in apropierea Sarbatorii Pastelui.

In localitatea Ciocanesti, femeile incep sa incondeieze oualele chiar la Ispas si de Rusalii.

Totodata, femeile se ocupa de decorarea oualelor doar in Saptamana Patimilor. De obicei, in Bucovina procesul incepe de marti sau joi si totul e gata pana vineri. Sub nicio forma, insa, nu se decoreaza/vopsesc/incondeiaza oua in zilele de miercuri si vineri. In general, toata lumea se ocupa de acest aspect doar in Joia Mare.

Avand originea in aceste traditii, arta decorarii oualelor de Pasti s-a dezvoltat pana la incondeiere. Aceastra „impistruire” artistice se face prin doua tehnici:  incondeiatul cu pensula, si impistritul, la care se foloseste ceara. Aceste tehnici arhaice personalizeaza fiecare creatie in parte.

In trecut, in localitatile Moldova, Sulita si Breaza era foarte apreciata arta incondeierii pe un fond de culoare inchisa – la Ciocanesti fondul era chiar negru complet.

La Botus, Pjorita si Campulung Moldovenesc locuitorii incondeiau ouale cu pensula. In zona localitatilor de pe Valea Moldovitei, fondul dominant era cel de culoare rosie.

Tehnica incondeierii cu pensula implica aplicarea culorii direct pe ou, iar pentru delimitarea nuantelor se foloseste o tusa groasa. Domina motivele floare – frecvent inalnite in modele de pe camasile si cojoacele nationale, dar si modele de icoane, peisaje si case.

La incondeierea cu pensula se foloseste un tus negru, sunt desene ferme, iar rezultatele sunt foarte asemanatoare celor realizate prin tehnica impistririi.

Cea mai veche si dificila metoda de incondeiere este tehnica impistririi. Se foloseste ceara, aplicata cu chisita cu fir de par sau din tabla de alama. Se folosesc o sumedenie de culori. Deasemenea, foarte important de retinut este faptul ca fiecare produs rezultat este unicat.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole