Noaptea Sfântului Andrei – obiceiuri si superstitii

sf andrei superstitii

Sfântul Andrei 2013 este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus şi este considerat de ortodocşi „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”- fiind cel care a adus si a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre.

Traditia popular romaneasca noaptea de Sfantul Andrei mai este numita si noaptea strigoilor. Asadar, se pare ca romanii au un Halloween autohton ce ar trebui sarbatorit nu pe 30 octombrie, ci cu o luna mai tarziu.

Sunt multe traditii si superstitii legate de Sfantul Andrei. Cele mai multe au legatura cu revolta, cu maritisul, dar si cu protectia impotriva spiritelor rele care bantuie printre cei vii.

Astfel, cea mai la îndemână armă contra făpturilor nopții este usturoiul. Ungeţi uşile şi ferestrele casei cu usturoi pentru a preveni pătrunderea duhurilor rele.

În trecut, bătrânii alungau strigoii şi boala, ungându-se pe funte, pe corp şi la încheieturile mâinii cu usturoi.

Ca să apere animalele din gospodărie de lupi, oamenii îngroapă un drob de sare descântat în pragul uşii grajdului. Iar, dacă vitele mugesc în acastă noapte este semn rău. Pentru a le feri de lupi, în zona Moldovei, bătrânii fac o cruce din ceară şi o lipesc la vite pe cornul drept.

De asemenea, gospodarii înconjoară casa cu lumânări aprinse şi întorc vasele cu gura-n jos ca nu cumva spiritele malefice să se ascundă în ele.

Tot în această noapte magică se spune că fecioarele (fetele virgine, pure) îşi pot visa aleşii. Cea mai comună practică pentru a-l vedea pe ales în vis este să pui sub pernă un fir de busuioc sfinţit. Un alt obicei le cerea fetelor să pregătească o turtă sărată, iar cel care va veni în vis să le dea apă să le potolească setea este ursitul.

Aceste obiceiuri pãgâne sunt menite a asigura protecţieoamenilor, animalelor şi gospodãriilor. Se crede ca în această noapte „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”. Maleficul se îmbinã cu beneficul, dar binele învinge din nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here