4 Motive pentru care conteaza moda ecologica

Cu atatea probleme care se intampla in aceste zile - schimbari climatice, poluare cu plastic, defrisari, pierderea recifelor de corali si a biodiversitatii, lipsa apei, doar pentru a numi cateva - industria modei nu este neaparat un punct de minte pentru majoritatea oamenilor, fie ca o problema sau solutie.

Din pacate, avem cateva vesti proaste pentru dvs. - industria confectiilor contribuie semnificativ la daunele aduse mediului si oamenilor. Vestea buna este ca moda ecologica abordeaza multe dintre aceste probleme in moduri la care s-ar putea sa nu va asteptati.

Ce este moda ecologica?

Brandurile de moda ecologice creeaza moda intr-un mod care este cel mai atent la umanitate si la mediu, reducand impactul asupra mediului ori de cate ori este posibil. Scopul final este de a avea un sistem care functioneaza fara a lasa o amprenta negativa. Vrei sa afli mai multe? Iata 8 motive pentru care conteaza moda ecologica.

  1. Moda ecologica salva resursele naturale

Un studiu din 2015 arata ca 97% din ceea ce se dedica confectionarii hainelor sunt resurse noi, doar 3% din acestea fiind materiale reciclate. Acest lucru se adauga la un aport anual de resurse de 98 de milioane de tone - inclusiv ulei pentru producerea fibrelor sintetice, ingrasaminte pentru cultivarea bumbacului si o lista nesfarsita de substante chimice necesare pentru vopsirea si finisarea tesaturii.

  1. Moda ecologica iti reduce amprenta de carbon

Industria mondiala a modei emite o cantitate puternica de gaze cu efect de sera pe an, contribuind astfel masiv si activ la incalzirea globala. Unul dintre motive este ca marea majoritate a hainelor noastre iubite sunt pe baza de petrol si sunt fabricate din combustibili fosili, inclusiv poliester, acril si nailon (verificati etichetele de imbracaminte, ati putea fi surprins). Aceste materiale necesita mult mai multa energie in faza de productie decat fibrele naturale sau reciclate.

Marcile ecologice, de cealalta parte, folosesc adesea materiale din tesaturi naturale sau reciclate care necesita un tratament chimic semnificativ mai mic sau lipsit de apa, putina energie, fara ingrasaminte sau pesticide. Majoritatea tesaturilor organice, cum ar fi inul, canepa, bumbacul organic si TENCEL ™ ( fabricate din pasta de lemn ecologica) sunt chiar biodegradabile. Aceste tesaturi ecologice sunt usor pe planeta si sunt alternative sustenabile uimitoare.

  1. Moda ecologica salveste viatele animalelor

Este posibil sa nu fie o veste pentru dvs., dar industriei modei ii place sa omoare pentru moda. O conceptie gresita obisnuita este ca, de exemplu, pielea este un produs secundar al industriei carnii. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna cazul. Se estimeaza ca numai industria pielii sacrifica si ucide peste 430 de milioane de animale pe an. A nu intra mai in detaliu aici, deoarece este un subiect pentru sine, dar daca doriti sa va educati mai mult despre suferinta animalelor din industria modei, urmati acest link . PETA are o multime de articole pe aceasta tema.

Brandurile de moda ecologice au inceput sa adopte din ce in ce mai mult utilizarea alternativelor fara cruzime si exista una pentru aproape fiecare piesa de materiale de moda - poliesterul realizat cu gunoi din oceane (suna familiar, nu-i asa?), Genti create din centuri de siguranta reciclate , adidasi compostabili pe baza de plante, matase creata din drojdie si lana vegana bio-fabricata. Dar una dintre cele mai solicitate alternative de piele din zilele noastre provine din ananas. Tesatura este produsa folosind frunzele de ananas in procesul de recoltare , oferind deseurilor de subproduse un nou scop.

  1. Moda ecologica necesita mai mica apa

Apa este o resursa majora pentru industria modei. Este folosit in procesul de vopsire si finisare pentru aproape toate hainele noastre. Este nevoie de o cantitate incredibila de 2.700 litri de apa pentru a produce un singur tricou. Bumbacul, in special, depinde in mare masura de apa, dar este cultivat de obicei in zone calde si uscate unde apa este deja o resursa limitata.

In schimb, bumbacul organic reduce consumul de apa cu 91% , spre deosebire de bumbacul conventional. Cu toate acestea, doar 1% din productia mondiala de bumbac pana in prezent este organica. Acest lucru se datoreaza in principal costului mult mai mare al semintelor care nu sunt OMG, care deseori necesita investitii suplimentare in materiale si utilaje, pe care fermierii le folosesc doar pentru cultura lor cultivata organic.

Alte tesaturi ecologice care necesita putina sau deloc apa in faza de productie includ lenjerie, canepa, REFIBRA ™ si fibre reciclate, cum ar fi bumbacul reciclat.

Fibrele reciclate s-au dovedit a fi o optiune mult mai ecologica, deoarece reduc presiunea asupra resurselor virgine si abordeaza problema tot mai mare a gestionarii deseurilor. Ca referinta, pentru fiecare 10.000 de tone de materie prima ECONYL® folosita pentru costumele noastre de baie, se economisesc 70.000 de butoaie de ulei si 57.100 de tone de CO2 comparativ cu productia de nylon virgin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here