Magnus Carlsen

Care este valoarea netă și salariul lui Magnus Carlsen?

Magnus Carlsen este un jucător de șah norvegian care are o avere netă de 50 de milioane de dolari. Magnus Carlsen este un mare maestru norvegian de șah și de cinci ori campion mondial de șah, care deține, de asemenea, recordul pentru cea mai lungă serie neînvinsă la nivelul de vârf al șahului clasic. În plus, are un rating de vârf de 2882, care este cel mai mare din istorie. Stilul de joc al lui Carlsen este caracterizat de stăpânirea pozițională și de o abilitate incredibilă de final de joc.

Magnus câștigă aproximativ 2 milioane de dolari pe an numai din sponsorizări. O parte semnificativă din valoarea sa netă este atribuită aplicației „Play Magnus”, care a fuzionat cu chess24.com în martie 2019 pentru a forma una dintre cele mai mari companii de șah online din lume și este evaluată în prezent la peste 100 de milioane de dolari.

Primele vieți și descoperiri în șah

Magnus Carlsen s-a născut pe 30 noiembrie 1990 în Tonsberg, Norvegia, din inginerul chimist Sigrun și consultantul IT Henrik. Și-a petrecut o parte din copilărie în Espoo, Finlanda și Bruxelles, Belgia, înainte de a se întoarce în Norvegia la sfârșitul anilor 90. La o vârstă fragedă, Carlsen a arătat o predilecție firească pentru provocările intelectuale; la doar doi ani, a reușit să rezolve un puzzle de 50 de piese, iar la patru ani asambla seturi Lego pentru cei trei ori mai mari decât vârsta lui. Datorită tatălui său, Carlsen a învățat să joace șah la vârsta de cinci ani. Când avea opt ani, a participat la primul său turneu la Campionatul Norvegian de șah.

Carlsen a mers la Colegiul Norvegian de Sport de Elită, unde a fost antrenat de cel mai bun jucător al națiunii, marele maestru Simen Agdestein. Din 2000 până în 2002, Carlsen a jucat în aproape 300 de jocuri de turneu evaluate, pe lângă câteva turnee blitz și evenimente minore. Spre sfârșitul acestui din urmă an, a ajuns pe locul șase la Campionatul European Under-12, iar apoi a ocupat primul loc la Campionatul Mondial Under-12.

Ascensiunea în clasamentele mondiale de șah, 2004-2012

La vârsta de 13 ani, Carlsen a făcut prima pagină a ziarelor după ce și-a câștigat grupa la turneul de șah Corus din 2004 de la Wijk aan Zee, Olanda. Ca urmare a câștigului său, el a câștigat prima sa normă GM. Carlsen și-a câștigat a doua normă GM la scurt timp după la Moscow Aeroflot Open, iar apoi a treia și ultima sa la Dubai Open. Mai târziu în cursul anului, el a ocupat primul loc cu Berge Ostenstad în Campionatul Norvegian de șah; cu toate acestea, Ostenstad a devenit campioană datorită tiebreak-urilor superioare. O situație similară a avut loc în 2005 cu Simen Agdestein. Carlsen a câștigat în sfârșit primul său titlu de campionat norvegian anul următor. În 2009, după ce a câștigat London Chess Classic, a fost lansat pe locul 1 pe lista de rating FIDE.

La începutul lui 2010, Carlsen a câștigat din nou turneul de șah Corus și London Chess Classic. În anul următor, a câștigat turneul Bazna Kings, turneul Biel Grandmaster și Memorialul Tal. Deși nu a putut să-și apere titlul London Chess Classic, a câștigat puncte de rating care l-au adus la un nou record personal de 2835. În 2012, Carlsen a ieșit învingător la Finala de șah de Grand Slam și a revenit pe primul loc la London Chess Classic. ; ca urmare, ratingul său a crescut la 2861, depășind recordul de 2851 deținut anterior de Garry Kasparov.

Campion mondial

Carlsen și-a început cursa istorică la Campionatul Mondial de șah în 2013, când l-a învins pe Viswanathan Anand pentru a deveni noul campion mondial. În anul următor, el a câștigat Campionatul Mondial FIDE de Rapid și Campionatul Mondial de Blitz, înainte de a-și apăra cu succes titlul de Campion Mondial, învingându-l din nou pe Anand. În 2015, Carlsen a câștigat turneul de șah Tata Steel, Grenke Chess Classic și Shamkir Chess și și-a apărat titlul la Campionatele Mondiale de Rapid FIDE, devenind primul jucător care a făcut acest lucru. Cu toate acestea, el și-a pierdut titlul de campion mondial la Blitz în fața lui Alexander Grischuk.

Carlsen a câștigat din nou turneul de șah Tata Steel în 2016 și a avut, de asemenea, prima sa victorie la șah în Norvegia. O altă victorie a venit la finala Masters de la Bilbao. Mai târziu, la Campionatul Mondial de șah de la New York, Carlsen l-a învins pe Sergey Karjakin la departajari pentru a-și păstra titlul de Campion Mondial. Și-a apărat cu succes titlul pentru a patra oară în 2018, când l-a învins pe Fabiano Caruana în meciuri rapide de tiebreak. În 2019, Carlsen a câștigat turneul de șah Tata Steel pentru a șaptea oară record; a continuat să câștige Grenke Chess Classic, Cote d’Ivoire Rapid & Blitz, Lindores Abbey Chess Stars Tournament și Norway Chess. Mai mult succes istoric a venit în 2021, când Carlsen l-a învins pe Ian Nepomniachtchi pentru a câștiga al cincilea Campionat Mondial de șah și pentru a-și păstra titlul. În special, jocul a fost cel mai lung din istoria turneului, cu primele cinci meciuri terminându-se toate la egalitate. Mai mult, a oferit primul rezultat decisiv într-un joc din Campionatul Mondial de șah în peste cinci ani.

Getty

Stil de joc

În tinerețe, Carlsen era cunoscut pentru stilul său de joc agresiv. Cu toate acestea, pe măsură ce a crescut, a început să tempereze acest stil riscant și a adoptat o abordare mai universală. Stilul său pozițional magistral a fost comparat cu cel al foștilor campioni mondiali precum Vasily Smyslov și Anatoly Karpov. În plus, mare parte din succesul lui Carlsen a fost atribuit calmului său, forma fizică excelentă și competența superioară a finalului jocului.

Afaceri de afaceri

Datorită faimei sale ca vedetă a șahului, Carlsen a avut multe parteneriate de afaceri cu mărci populare. Printre aprobările sale notabile, el a modelat pentru compania olandeză de îmbrăcăminte de designer G-Star RAW în 2010 și 2014. Carlsen a fost, de asemenea, ambasador pentru Nordic Semiconductor și compania de jocuri de noroc Unibet.

Joacă Magnus

Ca antreprenor, Carlsen a co-fondat compania Play Magnus AS împreună cu Anders Brandt și Espen Adgestein. Primul produs al companiei a fost o aplicație iOS numită Play Magnus, care le permite utilizatorilor să joace împotriva unui motor de șah proiectat folosind o bază de date cu jocurile înregistrate din trecut ale lui Carlsen. Alte aplicații, cum ar fi Magnus Trainer și Magnus Kingdom of Chess, au fost lansate ulterior. În 2019, Carlsen a fondat Offerspill Chess Club în Norvegia; el servește și ca președinte al acesteia.

În martie 2019, Play Magnus și rivalul chess24.com au fuzionat pentru a forma unul dintre cele mai mari portaluri de șah online din lume, cu o evaluare privată de peste 100 de milioane de dolari.

Articolul precedentJadakiss
Articolul următorTom Daley

Related Articles

Ultimele articole