Furtul din card – crackerii fura banii

Furtul din card – crackerii fura banii

Desigur că aţi auzit de crackeri care, prin intermediul Internetului, fură din carduri. Numai că de data aceasta nu avem de-a face cu ceva atât de spectaculos, chiar dacă este la fel de imoral şi, mă gândesc, şi ilegal, ca orice furt. Este vorba de furtul din carduri în magazinele care au POS-uri, aparatele acelea care permit cumpărarea diferitelor mărfuri cu cardul. Concret, e vorba de furtul sistematic ce se practică în unele magazine din Alba Iulia. Dar sunt sigur că această situaţie nu este numai în „Capitala de suflet a românilor”.
Sistemul e foarte simplu: iei marfa, te duci la casă, apare preţul corect, însă când se introduce suma pentru plata prin card se rotunjeşte. Şi nu’ş cum dracu’, dar întodeauna în sus, adică în favoarea jupânului, nu a clientului. Unul din cazurile care mi s-a întâmplat mie: marfa face 33900 lei, dar se introduce 34000.

 Caz fericit; alteori rotunjirea poate merge până la 400. De ce? „Nu putem încasa decât rotunjit”, îmi răspunde vânzătoarea. Hă, hă! Să-i zică lu’ mutu!
Întâmplarea a făcut ca acum câteva luni, la emisiunea Forum IT de la TVRM, să fie invitată şefa Diviziei carduri de la o mare bancă din România. Am profitat de prilej şi i-am povestiti ce se întâmplă în Alba Iulia, după care am întrebat-o dacă dreptatea e de partea mea sau a hoţului. Ei bine, mi-a răspuns că prin card se poate încasa şi cu zecimală (adică la nivel de bani, nu de lei) şi m-a sfătuit ceea ce vă sfătuiesc şi eu: ocoliţi magazinele unde nu se introduce în POS exact suma arătată de casa de marcat.
Bine, bine, şi unde găsim magazine unde se încasează corect? Eu am găsit o alimentară unde, în doi ani de zile, de când folosesc carduri pentru cumpărături, n-am fost furat niciodată, chiar dacă suma a fost 119640 lei (tot caz concret). Atât a arătat casa, atât mi s-a încasat din card. E drept, a fost o problemă mică fiindcă era o vânzătoare nouă şi tânără, care atunci încasa pentru prima dată din card, şi a fost tentată să rotunjească la 119700 lei. Însă când i-am zis că se poate încasa exact cât e afişat a introdus suma exactă. şi, mare minune a lui Mannithu, a funcţionat! Din nou.
Ce puteţi face când intraţi într-un magazin şi se introduce o sumă mai mare decât arată casa de marcat? E foarte simplu: atrageţi politicos atenţia că suma introdusă nu e corectă şi dacă nici după aceea nu se introduce suma corectă renunţaţi la cumpărătură şi mergeţi în altă parte. Atenţie, însă! Procedaţi aşa înainte de a introduce pinul. Puteţi şi după aceea să nu semnaţi tranzacţia, dar de ce să vă complicaţi inutil?

Related Articles

1 COMENTARIU

  1. Pana sunt Hackeri pana atuncia conturile sunt in pericol ce`i drpet ai drept bani nu sta bine pe carduri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole