Dragostea si ura intr-o relatie

Dragostea si ura intr-o relatie

Cercetatorii britanici au gasit dovezi medicale care confirma ca dragosta si ura activeaza mecanisme similare in creierul uman, potrivit unui studiu publicat in jurnalul PLoS One al Public Library of Science, informeaza Reuters, conform MEDIAFAX.
Scanarea creierelor persoanelor carora li s-au aratat fotografiile unor oameni pe care ii urau a indicat o intensa activitate cerebrala intr-o zona a creierului cunoscuta drept responsabila si cu sentimentele de dragoste, au declarat Semir Zeki si John Paul Romaya de la University College London.
   
„Asta dovedeste legatura stransa care exista intre dragoste si ura in viata reala”, au spus cercetatorii britanici. In cadrul acestui studiu, cercetatorii le-au prezentat voluntarilor 17 fotografii ale unor femei si barbati despre care stiau ca erau urati de voluntari, alaturi de alte trei fotografii obisnuite si neutre. Persoanele pe care voluntarii le urau erau ori fosti iubiti, ori rivali de la locul de munca, cu exceptia unei singure fotografii, care apartinea unui politician celebru.

Scanarea creierului voluntarilor in timpul prezentarii acestor fotografii a condus la depistarea unui model specific de activitate cerebrala in anumite zone ale creierului, pe care cercetatorii l-au denumit „circuitul urii”, si care se activa de fiecare data cand voluntarii vedeau fotografia unei persoane pe care o urau.
   
„Circuitul urii” cuprinde circuite neuronale in structurile cortextului si subcortexului care sunt complet diferite de modelul de circuite neuronale cauzate de celelalte emotii precum frica, amenintarea si pericolul. In timpul acestui experiment a fost activata si partea din creier care intra in alerta in momentul in care o oamenii incearca sa anticipeze modul de actiune al altor persoane.
   
Activitatea cerebrala a fost intensa si in zonele creierului denumite „putamen” si „insula”, doua zone care de obicei se activeaza in momentul in care voluntarii vad figura unei persoane iubite. Oamenii de stiinta au corelat aceste zone cerebrale cu comportamentul agresiv si cu situatiile extrem de stresante.
   
Exista totusi si cateva diferente importante. O mare parte din cortexul cerebral – o zona legata de judecata si rationament – se dezactiveaza in cazurile legate de dragoste, comparativ cu cele legate de ura.

Potrivit opiniei cercetatorilor, acesta ar putea fi motivul pentru care persoanele indragostite sunt mai putin critice cu partenerul lor de cuplu, dar se concentreaza foarte bine atunci cand se confrunta cu un rival.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole