Don Cherry

Don Cherry Valoare netă și salariu: Don Cherry este un comentator canadian de hochei pe gheață, jucător profesionist de hochei/antrenor NHL, care are o avere netă de 14 milioane de dolari. Deși Don Cherry a fost cândva un jucător de hochei de succes în NHL și AHL, el este probabil cel mai bine cunoscut de fanii de hochei astăzi ca comentator și analist. După ce cariera sa în NHL a luat sfârșit, a început să-i antreneze pe Boston Bruins, conducându-i la o serie de titluri.

În ceea ce privește cariera sa de radiodifuziune, Don este renumit pentru găzduirea „Coach’s Corner”. El a găzduit acest segment din 1986 până în 2019. Cherry a fost în cele din urmă eliminat din Sportsnet în 2019, după ce a făcut comentarii care au jignit diverse părți. În ciuda faptului că „Coach’s Corner” se apropie de sfârșit, el a continuat să găzduiască emisiunea sa de radio, „Grapeline”. După îndepărtarea sa din Sportsnet, această emisiune radio a fost continuată sub formă de podcast.

De-a lungul carierei sale de radiodifuziune, Don a devenit cunoscut pentru simțul său al stilului și personalitatea sa deschisă (și uneori controversată). Unele dintre declarațiile sale cele mai controversate includ negarea schimbărilor climatice și sprijinul invaziei Irakului din 2003. Este deosebit de apreciat în Canada și mulți canadieni îl consideră unul dintre cei mai emblematici canadieni ai tuturor timpurilor.

Viața timpurie: Donald Stewart Cherry s-a născut pe 5 februarie 1934 în Kingston, Ontario, Canada. Don și-a urmat rapid o carieră ca jucător de hochei pentru juniori și ligi minore, ceea ce a făcut ca familia sa să se mute frecvent. Soția sa Rosemarie a susținut foarte mult cariera lui Cherry, iar familia s-a mutat în total de 53 de ori. Datorită angajamentelor lui Don la hochei, el a ratat nașterea multora dintre copiii lor. În 1997, Rose a murit de cancer. În 1999, s-a căsătorit cu a doua sa soție, Luba.

Cariera de jucător: Don și-a început cariera de hochei jucând la juniori cu Barrie Flyers și Windsor Spitfires în Asociația de hochei din Ontario. După ce a abandonat liceul, Cherry s-a alăturat Urșilor Hershey din Liga Americană de Hochei. Un an mai târziu, a jucat singurul său joc în NHL pentru Boston Bruins. Don susține că o accidentare de baseball suferită la începutul carierei l-a împiedicat să ajungă în NHL. Inițial s-a retras în 1970, dar s-a întors de la pensie în 1972 pentru a juca pentru americanii de la Rochester. De-a lungul carierei, a câștigat campionatul Calder Cup cu indienii Springfield. El a mai câștigat cupa de trei ori cu Rochester. De asemenea, a câștigat campionatul Western Hochei League cu Vancouver Canucks în 1969.

Cariera de antrenor: În ciuda faptului că a încercat să ajungă ca vânzător de mașini și muncitor în construcții după ce cariera sa s-a încheiat, Don s-a aventurat înapoi spre hochei cu o carieră ca antrenor. În cele din urmă, a fost numit antrenor principal al Boston Bruins pentru sezonul 1974-75. În anii ’70, Bruins au devenit una dintre cele mai bune echipe din NHL sub conducerea lui Cherry. Și-a încheiat cariera antrenând Colorado Rockies înainte de a termina cu echipe precum Saskatoon Blues.

Bruce Bennett/Getty Images

Cariera de radiodifuziune: În 1980, Don Cherry a fost angajat de CBC ca comentator de culoare. „Coach’s Corner” a fost în curând creat și acesta a fost difuzat în tandem cu „Hockey Night in Canada”. În această perioadă, a început să găzduiască și „Don Cherry’s Grapeline”, o emisiune radio care a fost difuzată pe numeroase posturi din Statele Unite și Canada.

Alte lucrări de divertisment: în afara muncii sale în lumea sportului, Don Cherry a apărut în seriale TV precum „Mickey Mouse”, „Goosebumps”, „Holmes on Homes” și „Power Play”. De asemenea, a exprimat o versiune animată a lui în „Zeroman”. În plus, a dat vocea unui personaj din filmul de animație „The Wild”.

Venturi de afaceri: în anii 80, Don a deschis un lanț de restaurante în Hamilton. De atunci, Don Cherry’s Sports Grill a deschis locații în diferite provincii din Canada. În plus, Cherry a colaborat cu Pethealth Inc. pentru a crea programul CherryBlue Pet Insurance. Programul a fost numit după bull terrier-ul său, al cărui nume este Blue.

Lucrări de caritate: Cherry este, de asemenea, bine cunoscut pentru activitatea sa caritabilă de-a lungul anilor. El a creat Fundația Don Cherry Pet Rescue. De asemenea, are propriile linii de gustări pentru animale de companie vândute sub marca Simply Pets, iar toate profiturile obținute din aceste produse sunt destinate organizațiilor de caritate pentru animale. În plus, Don este un avocat al donării de organe.

Controverse: În timp ce Don Cherry a făcut numeroase declarații controversate de-a lungul carierei sale, probabil cea mai controversată declarație a sa a dus în cele din urmă la eliminarea lui din Sportsnet. Cuvintele lui exacte au fost: „Voi, cei care veniți aici… vă iubiți modul nostru de viață, ne iubiți laptele și mierea, măcar puteți plăti câțiva dolari pentru un mac sau ceva de genul acesta… Băieții ăștia au plătit pentru modul vostru de viață care vă place în Canada, acești băieți au plătit cel mai mare preț.”

Aceste comentarii au fost percepute ca fiind rasiste și o serie de organizații au căutat imediat să se distanțeze de Cherry. Sportsnet a numit cuvintele sale „discriminatorii și ofensive”, în timp ce NHL a făcut ecou acest sentiment, adăugând că formularea lui Cherry era „contrară valorilor în care credem”. Legiunea Regală Canadiană l-a criticat, de asemenea, pe Don și a reamintit publicului că nu a acceptat în niciun fel cuvintele lui Cherry.

Don Cherry a avut ocazia să-și ceară scuze, dar a ales să nu facă. El și-a susținut cuvintele și a refuzat să le clarifice sau să se dea înapoi în vreun fel. Faptul că Cherry fusese concediat a însemnat că „Coach’s Corner” a fost anulat curând. Don nu a fost complet lăsat să se usuce, deoarece mai multe figuri din lumea hocheiului i-au venit în apărare. Acestea au inclus jucători actuali din NHL.

Articolul precedentOxizii: ce sunt, tipuri si cum se formeaza
Articolul următorHank Williams

Related Articles

Ultimele articole