Dictionar sexual litera t

Dictionar sexual litera t

Tensiune arteriala (TA) : tensiunea arteriala (TA) ia nastere prin activitatea ritmica de contractie si relaxare a inimii, prin care se asigura aprovizionarea cu sange a organismului. Tensiunea arteriala (presiunea) variaza in functie de varsta, sex, constitutie, mostenire genetica, necesitatile organismului, sau in cazul unor boli care pot provoca hipertensiunea arteriala (HTA).

Tensiunea (presiunea) arteriala este maxima in momentul contractiei inimii si pomparii (impingerii) sangelui in circuitul sangvin. Aceasta reprezinta tensiunea arteriala sistolica (TAS). Cand inima se relaxeaza, intre batai, tensiunea (presiunea) arteriala scade. Aceasta reprezinta tensiunea arteriala diastolica (TAD). Tensiunea (presiunea) arteriala este caracterizata de aceste doua valori – tensiunea sistolica si diastolica (TAS si TAS). De regula, aceste doua valori sunt asezate una dupa alta in ordinea tensiunea arteriala sistolica/tensiunea arteriala diastolica (TAS/TAD), de exemplu 120/80 mmHg, unde prima valoare reprezinta tensiunea arteriala sistolica (TAS) iar a doua (valoarea mai mica) reprezinta tensiunea arteriala diastolica(TAD).

Test HIV : test de laborator, un examen special al sangelui prin care se pune in evidenta prezenta anticorpilor specifici anti-HIV care apar ca urmare a infectarii cu HIV – virusul imunodeficientei umane. Este un test serologic care se efectueaza utilizand serul celui testat (ceea ce ramane dupa ce sangele total se coaguleaza, cheagul fiind inlaturat) si care pune in evidenta indirect prezenta virusului in organismul respectiv. Cele mai utilizate tehnici sunt :

• reactia imunoenzimatica (ELISA)
• reactia de imunofluorescenta
• reactia Western Blot
De asemenea, se folosesc si metode virusologice prin care se incearca izolarea si identificarea virusului, detectarea unui antigen constituent sau a acidului nucleic viral.
Testicule : (sg. testicul) cele doua glande ale reproducerii la barbat, ce se afla in scrot, care produc spermatozoizii si hormonul masculin testosteron.

Topless : (de la engl. top = sus + less = mai putin, fara) : lipsa oricarui obiect de vestimentatie care sa acopere sanii.
Este o forma de nuditate ce poate fi interpretata (sau nu) ca fiind expunere indecenta, in functie de legile si obiceiurile societatii si locului in care apare.

Transmitere perinatala (transmitere verticala) : transmitere de la mama la fat in timpul sarcinii, in timpul nasterii sau prin alaptare.

Transsexualitate : comportament al unei persoane a carei perceptie de sine nu este in acord cu sexul sau anatomic. De exemplu, o persoana care se percepe pe sine ca fiind femeie, dar care are organe genitale masculine.

Notiunea de homosexualitate nu este sinonima cu cea de transsexualitate. Barbatul homosexual se percepe pe sine ca fiind barbat iar femeia lesbiana se percepe pe sine ca fiind femeie.

Tricomoniaza : boala cu transmitere sexuala (BTS) determinata de un protozoar numit Trichomonas vaginalis.

A fost diagnosticata la femei care au uitat sa-si extraga tampoanele menstruale intravaginale sau, in cazuri rare, la cele care au lasat pe loc diafragma, timp de mai multe zile.

Articolul precedentDictionar sexual litera s
Articolul următorDictionar sexual litera u

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole