Dictionar sexual litera s

Dictionar sexual litera s

Sadism : obtinerea placerii prin chinuirea sau torturarea altei fiinte. Perversiune sexuala ce se consta in obtinerea placerii erotice prin chinuirea sau torturarea partenerului sexual, dupa care urmeaza reportul sexuale.

Scabie : este provocata un parazit epidermic Sarcoptes scabie care se poate transmite direct, prin contact sexual si indirect, prin asternuturi, lenjerie de corp, imbracaminte.

Sarcina ectopica : sarcina care se dezvolta in alta parte decat in uter (ex : la nivelul trompelor uterine sau ovarelor). Sarcina ectopica reprezinta o urgenta medicala deoarece embrionul si fatul se dezvolta pana la dimensiuni ce pot duca la hemoragii interne grave.

Scrot : punga tegumentara situata in spatele penisului care contine testiculele.

Sculament : denumire a infectiei gonoreice. Infectia gonoreica mai este numita si „blenoragie”.

Seroconversie : aparitia in sangele persoanei infectate a anticorpilor specifici, ca urmare a contactului dintre virus si sistemul imunitar. Seroconversia nu se produce imediat dupa contactul dintre virus si sistemul imunitar, necesitand o perioada de timp, variabila ca durata, de care organismul are nevoie ca sa produca anticorpii specifici. Notiunea se refera la orice fel de infectie. In cazul virusului imunodeficientei umane (HIV), exprimarea este serconversie – HIV.

Seropozitivitate : prezenta in ser a anticorpului sau / si a antigenului. Notiunea se refera la orice fel de infectie. In cazul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV), exprimarea este HIV – seropozitiv sau HIV – pozitiv.

Sex anal : activitate sexuala care implica penetrarea anusului si a rectului. Poate fi practicat atat in sexul solitar (masturbare) cat si in sexul de cuplu – heterosexual sau homosexual.
In cazul sexului anal neprotejat exista riscul transmiterii unor germeni patogeni sau paraziti ce dau nastere unor infectii.

Sex oral : activitate sexuala care implica contactul dintre gura si organele sexuale. Stimularea organelor genitale cu ajutorul gurii. Este practicat atat in cuplurile heterosexuale cat si in cuplurile homosexuale. In cazul stimularii penisului actul sexual oral se numeste felatie. In cazul stimularii vulvei actul sexual oral se numeste cunnilingus. In cazul stimularii anusului actul sexual oral se numeste analingus. Vezi si 69.
In cazul sexului oral neprotejat exista riscul transmiterii unor germeni patogeni sau paraziti ce dau nastere unor infectii.

Sex vaginal : activitate sexuala care implica penetrarea vaginului. Poate fi practicat atat in sexul solitar (masturbare) cat si in sexul de cuplu – heterosexual sau homosexual.
In cazul sexului vaginal neprotejat exista riscul transmiterii unor germeni patogeni sau paraziti ce dau nastere unor infectii sau a aparitiei unei sarcini nedorite.

SIDA : prescurtare dupa termenul frantuzesc Syndrome d’Immunodéficitaire Acquis) : sindromul imunodeficientei umane dobandite, set de semne si simptome, sindrom. SIDA reprezinta un stadiu in infectia cu HIV – virusul imunodeficientei umane.

Sifilis : boala cu transmitere sexuala (BTS) determinata de microorganismul (spirocheta) Treponema pallidum. Spirocheta patrunde in organism prin leziunile tegumentelor sau prin intermediul mucoaselor care invelesc gura, rectul sau tractul genital.

Simptom : (medical) fenomen, tulburare sau senzatie subiectiva care poate fi asociata unei stari anormale, unei boli.
Manifestare care insoteste o situatie si care este considerata ca indicator al situatiei respective.

Sindrom : grup de semne si simptome care apar impreuna in cursul unui proces patologic, dandu-i nota caracteristica.

Sindrom premenstrual : stare ce poate apare, la femeie, cu cateva zile inainte de ciclul menstrual. Se manifesta prin forma fizica (crampe, tensiune in sani, dureri de cap, balonari) sau emotionala (depresie, furie, labilitate).

Smegma : substanta alba secretata de glandele sebacee ale preputului. Se poate colecta intre gland si preput.

Sperma : fluid gros, albiciosprodus de organele de reproducere ale barbatului si eliberat prin penis in timpul ejacularii. Contine spermatozoizi.

Spermicid : produse anticonceptionale pe baza chimica. Suportul spermicidelor poate fi reprezentat de creme, geluri, ovule, tablete sau ovule spumante si spray-uri. Produsele anticonceptionale pe baza chimica contin substante care distrug spermatozoizii sau cel putin blocheaza mobilitatea flagelilor lor, impiedicandu-i astfel sa treaca in uter si apoi in trompele uterine.

Spermatozoid : celula sexuala masculina. Spermatozoizii sunt produsi in testiculele barbatului adult si eliberati in vagin in timpul ejacularii. Daca conditiile permit, spermatozoizii traverseaza orificiul extern al colului uterin si trec prin uter in trompele uterine. Daca a avut loc o ovulatie recenta, sprmatozoizii pot penetra invelisul ovulului si se pot uni cu celula feminina. (vezi si conceptia). Spermatozoizii raman capabili de fecundare mai multe ore dupa ejaculare.

Spotting : mica sangerare vaginala, sub forma catorva picaturi care apar intre menstruatii.

SPM : sindrom pre-menstrual.

Sterilitate : a nu putea concepe un copil. Una din cauzele sterilitatii sunt Infectiile cu Transmitere Sexuala.

Sancroid : boala cu transmitere sexuala (BTS) determinata de bacilul Haemophilus ducreyi.

Soc toxic : conditie patologica rara asociata unei infectii determinate de varietatea staphilococos aureus. Se pare ca este consecinta patrunderii in circulatia sanguina a unei toxine bacteriene la persoane care nu au anticorpi impotriva acestei toxine. Se manifesta prin aparitai febreu mari, varsaturilor, diareei, hipotensiunii si a unei eruptii cutanate.

A fost diagnosticata la femei care au uitat sa-si extraga tampoanele menstruale intravaginale sau, in cazuri rare, la cele care au lasat pe loc diafragma, timp de mai multe zile.

Articolul precedentDictionar sexual litera r
Articolul următorDictionar sexual litera t

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole