Dictionar sexual litera m

Dictionar sexual litera m

Malformatie : viciu de conformatie congenitala.

Malign : (despre boli, tumori) grav, periculos.

Mamelon : varful proeminent al glandei mamare (sanului) unde se deschid canalele galalactofore. Sfarc. Este inconjurat de o zona rotunda, pigmentata numita areola.

Mastita : inflamatia glandei mamare. Mastita poate fi acuta sau cronica.

Masculinitate : sentimentul de identitate a unei persoane ca apartinand acestui grup din punct de vedere biologic, psihologic, socio-familial si moral.

Masochism : perversiune erotica. Opusul sadismului. Comportament sexual caracterizat prin aparitia placerii sexuale numai in urma unor suferinte fizice sau morale la care este supusa persoana de tip masochist de catre partener. Violenta fizica in relatia sexuala este acceptata si chiar dorita.

Mastodinie : durere la nivelul sanilor.
Cel mai frecvent, mastodinia (durerea de sani) apare inainte de sangerarea menstruala ca simptom al sindromului premenstrual sau la inceputul unei sarcini. In cazul in care nu exista si un alt simptom, mastodinia este considerata o consecinta a unei dereglari hormonale.

Mastoza fibrochista : aparitia unor noduli (umflaturi) dureroasi nivelul unuia sau ambilor sani. Nodulii apar in special in perioada premenstruala. Mastoza este o afectiune strans legata de modificarile hormonale caracteristice ciclului menstrual. Modificari aparute la nivelul sanilor sunt considerate normale si sunt mai frecvente in cazul femeilor tinere. Mastoza fibrochistca este o afectiune a sanului care nu degenereaza in cancer, dar modifica structura normala a sanului si face un cancer mai dificil de depistat.

Masturbare : forma de satisfacere sexuala care nu implica penetrarea cu organe sexuale naturale, prin care se autostimuleaza (sau se stimuleaza), manual sau cu obiecte sexuale, organele genitale in scopul abtinerii orgasmului. Masturbarea este denumita si activitatea sexuala solitara fiindca, in majoritatea cazurilor, are loc din/in lipsa unui partener.

Meat urinar : reprezinta deschiderea uretrei spre exterior.

Medicatie : folosirea medicamentelor, tratament.

Menarha : prima menstruatie. La marea majoritate a fetelor menarha apare intre 11 si 14 ani.

Menopauza : momentul din viata femeii care indica incetarea functiei ovariene – inceteaza eliberarea lunara a ovulelor din ovarele femeii. De asemenea inceteaza si sangerarea ciclica de la nivelul uterului. Cauza este, in principal, reprezentata de declinul activitatii hormonale care apare de la o anumita varsta – in jurul a 45 de ani. Menopauza se instaleaza fie brusc, fie progresiv. Apar tulburari de ordin fizic si psihic datorate dereglarii balantei hormonale.

Menstra : fluid sanghinolent eliminat lunar din uter prin vagin, la femeia adulta, in intervalul de viata cuprins intre pubertate si menopauza.

Menstruatie : eliminarea periodica a mucoasei uterine (endometru), ca urmare a stimulilor hormonali.

Metabolism : totalitatea proceselor nutritive de asimilatie si dezasimilatie care se produc în organismele vii.

Metastaza : aparitia in cursul unei boli a unui focar secundar intr-o regiune a corpului situata la distanta fata de focarul principal; raspândire la distanta a unei tumori maligne.

Metode de contraceptie : metode de prevenire a sarcinii. Se urmareste impiedicarea spermatozoizilor de a fecunda ovulul :

• Contraceptia hormonala
• contraceptive orale
• implantele subdermice
• contraceptive injectabile
• Dispozitive intrauterine
• Metode de bariera
• prezervativele
• diafragma
• spermicidele
• Sterilizare chirurgicala feminina si masculina
• Metode bazate pe recunoasterea perioadei fertile si abstinenta periodica
• metoda temperaturii bazale
• metoda mucusului cervical
• metoda calendarului (sau a ritmului)
• metoda simpto-termala
• Contraceptia de urgenta
• Coitul intrerupt
(vezi articolul „Contraceptia – metode si mijloace”)
Mialgie : durere musculara.

Micoza : boala provocata de fungi (ciuperci).

Microb : microorganism unicelular, microscopic, care traieste in apa, aer, sol, in corpul plantelor si animalelor. Pot fi patogeni pentru organismul in care se dezvolta. Nume generic dat unor agenti ai bolilor infectioase.

Mictiune : urinare.

Monogamie : a avea un singur sot sau o singura sotie. Prin extensie – intretinerea de relatii sexuale cu un singur partener pe perioada legaturii cu acesta. Este opusul poligamiei.

Motilitate : proprietatea de a face miscari de contractie si relaxare.

Mucoasa : membrana care inveleste toate tracturile si cavitatile organismului care comunica cu aerul ( mucoasa nazala, mucoasa bucala, etc). Celulele sau glandele localizate la suprafata mucoaselor secreta mucusul.

Mucus : fluid secretat de mucoase si glande.

Mucus cervical : secretie groasa la nivelul orificiului extern al colului uterin. Majoritatea timpului mucusul cervical este suficient de gros pentru a impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter. Totusi, in mijlocul ciclului menstrual, sub influenta estrogenului, mucusul devine subtire si apos, permitand trecerea spermatozoizilor spre uter.

Mutatie : schimbare, modificare fundamentala.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole