De ce este apa atât de importantă pentru organism

Apa este una dintre puținele nevoi vitale pentru ființele umane. Dar ce rol joacă apa în corpul nostru? Un adult sănătos sedentar care trăiește într-un climat temperat trebuie să bea cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Acest nivel de absorbție a apei echilibrează pierderea apei și ajută la menținerea corpului hidratat corespunzător. Apa pe care o consumi prin alimente și băuturi urmărește o cale foarte precisă de a ajunge în celulele tale, din care este un constituent vital. După trecerea prin stomac, apa intră în intestinul subțire, unde este în mare parte absorbită în primele secțiuni, duoden și jejun. Restul trece în colon. Traversează membrana mucoasă intestinală în sânge, apoi în țesuturile interstițiale care alcătuiesc cadrul fiecărui organ, pentru a ajunge în celule. Sângele aduce elemente nutritive celulelor (minerale, vitamine, componente proteice, lipide și carbohidrați). Deșeurile se îndepărtează apoi prin urină. Apa joacă, de asemenea, o funcție esențial în reglarea temperaturii. Principalele funcții ale apei în organism
  • Corpul uman este format în mare parte din apă. Acesta servește funcții vitale.
  • Apa este esențială pentru buna funcționare a celulelor: intră în compoziția celulelor.
  • Prin reacțiile de hidroliză, apa participă la distrugerea biochimică a ceea ce mâncăm (proteine, lipide și carbohidrați). Aceasta este una dintre multele reacții în care este implicată apa.
  • Transportul nutrienților și îndepărtarea deșeurilor
  • Apa ca și constituent principal al sângelui contribuie la transportul nutrienților în celule. În fapte, nutrienții sunt transportați de sânge. Apa, ca agent de transport, ajută și la eliminarea deșeurilor prin urină.
  • Reglarea temperaturii corpului
  • Apa are o capacitate mare de căldură care ajută la limitarea schimbărilor în temperatura corpului într-un mediu cald sau rece. Apa permite organismului să elibereze căldură atunci când temperatura ambiantă este mai mare decât temperatura corpului (2): începe să transpire și evaporarea apei de pe suprafața pielii răcește foarte eficient corpul. Apa este inima vieții. Acesta este motivul pentru care o ființă umană nu poate supraviețui mai mult de câteva zile fără apă.
  • Alimentația zilnică (aproximativ 1,5 litri *) și, la intervale regulate, de 8 ori pe zi (înainte, în timpul și între mese), fără a aștepta până când sunteți însetat, este important ca parte a unui stil de viață sănătos!
Apa este cel mai important nutrient al organismului, este implicat în fiecare funcție corporală și reprezintă 70-75% din greutatea corporală totală. Corpul tău folosește apă în toate celulele, organele și țesuturile pentru a-și ajusta temperatura și pentru a menține alte funcții ale corpului. Deoarece corpul dumneavoastră pierde apă prin respirație, transpirație și digestie, este important să rehidratați prin consumul de fluide și consumând alimente care conțin apă. Cantitatea de apă de care aveți nevoie depinde de o varietate de factori, inclusiv climatul în care trăiți, cât de activ sunteți fizic și dacă aveți o boală sau aveți alte probleme de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here