Cutremur de 7 grade în Haiti

Cutremur de 7 grade în Haiti

Se estimează că numărul morţilor se ridică la câteva mii. Nu există însă cifre oficiale până la această cutremuroră.

Clipe de groază în Port-au-Prince, capitala statului Haiti, zguduită marţi după-amiază, de un cutremur violent, cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter. Seismul a fost urmat de două replici puternice, autorităţile emiţând şi o alertă de tsunami. Imaginile apărute pe agenţiile de presă imediat după catastrofă sunt de-a dreptul cutremurătoare, arătând haos, disperare, clădiri prăbuşite şi oameni prinşi printre ruine.

În urma devastatorului seism, care a avut loc marţi, la ora locală 16.53 (23.53, ora României) şi al cărui epicentru a fost localizat la o distanţă de 16 de kilometri de capitala Port-au-Prince, nimic nu mai stă în picioare, centrul oraşului fiind complet distrus. Cutremurul a dărâmat sediile mai multor ministere, clădirea Preşedinţiei, a Parlamentului, un spital, dar şi sediul misiunii ONU.

Potrivit unui jurnalist, seismul a dcutremur1urat un minut, dar a fost atât de puternic, încât a aruncat pur şi simplu în sus maşinile de pe stradă, fiind urmat apoi de două replici, una cu omagnitudine de 5,5, iar o alta 5,9 grade pe scara Richter. Autorităţile au declarat că în faţa unui de-zastru de o asemenea amploare e greu de estimat numărul victimelor, însă se vorbeşte deja de mii de morţi şi peste un milion de sinistraţi. Sute de oameni sunt daţi dispăruţi, iar de sub dărâmături se auzeau, ieri, de peste tot, strigăte de ajutor. Vehiculele poliţiei, ale misiunii ONU şi ale Crucii Roşii îşi croiesc cu greu drum printre ruine ca să ajungă la răniţi. Reţelele telefonice au căzut, iar televiziunile şi unele posturi de radio nu-şi reluaseră emisia nici la câteva ore de la cutremur.

Nu sunt români afectaţi de cutremur

Ministerul român de Externe a informat că verifică dacă sunt cetăţeni români printre victimele cutremurului şi asigură că, în afara poliţiştilor români, care sunt în singuranţă, la misiunea ONU din Haiti nu se mai află alţi angajaţi români. ţara noastră are 21 de ofiţeri în MINUSTAH (Misiunea ONU din Haiti), 13 fiind din cadrul IGPR şi restul din poliţia de frontieră. Ei îndeplinesc misiuni pe întregul teritoriu al statului Haiti.

În Republica Dominicană a fost alertă de tsunami

Puternicul cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter ce a lovit, marţi, vestul statului Haiti a fost resimţit şi în Republica Dominicană, fără să facă pagube, au indicat autorităţile locale. Acolo se află şi părinţii lui Consuelo, soţia fotbalistului Adrian Mutu.

Aceasta a declarat, ieri, pentru Libertatea: “Evident că m-am speriat şi mi-am sunat tatăl. Din fericire, în La Romana şi în Santo Domingo, zone unde locuiesc rudele mele, cutremurul nu s-a simţit puternic. Însă acum sunt îngrijorată din cauza alertei de tsunami pentru Haiti, Republica Dominicană, Bahamas şi Cuba. Sper să fie doar o alarmă falsă”, ne-a spus frumoasa dominicană. Din fericire, ieri dimineaţă, alerta a fost ridicată de autorităţi.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole