Cum te poti proteja

Viata sexuala inceputa in mod responsabil. Nu lua hotarari bruste, carora nu le cunosti consecintele. Multe adolescente isi incep viata sexuala din cauza presiunii partenerului, care declara ca le paraseste daca nu accepta contact sexual.

thumb_446_x_0_5290-103788-istock_000005237875medium Aceasta motivatie pentru a deveni femeie este cea mai putin convingatoare dintre toate si, in marea majoritate a cazurilor, ea nu duce la o relatie stabila. Daca un prieten nu te accepta asa cum esti si nu accepta ritmul in care tu vrei sa-ti asezi experientele in viata inseamna ca nu este pregatit pentru o relatie si doreste sa ia cat mai mult in cat mai putin timp.

Efectuarea regulata de vizite la medic si a testului citologic. Chiar daca nu ai niciun fel de simptome, atata timp cat ai inceput viata sexuala deja, programeaza vizite anuale la medic pentru controale regulate, in care sa ceri si testul citologic. Testul citologic sau Papanicolau este o procedura foarte simpla si nedureroasa, dar care iti poate salva viata.

Efectuarea vaccinului pentru prevenirea cancerului de col uterin. Indicat este ca acest vaccin sa fie facut inainte de inceperea vietii sexuale, pentru ca astfel protectia este maxima.Vaccinul asigura imunizarea pentru o perioada mai indelungata. El stimuleaza organismul sa produca anticorpii de care are nevoie pentru a se proteja impotriva virusului. Intrucat exista foarte multe tipuri de papilomavirus, vaccinul se adreseaza tipurilor del mai des intalnite, 16 si 18, care sunt responsabile pentru peste 70% din cazurile de cancer de col uterin din lume.

Foarte important Cancerul de col uterin este a doua forma de cancer, ca frecventa, la femei. In intreaga lume, sunt peste 270.000 de decese anuale avand aceasta cauza. In Romania, aproximativ 3.000 de femei sunt diagnosticate anual. Riscul persistentei infectiei creste cu varsta. Cu cat vaccinul este facut mai repede, cu atat protectia este de mai lunga durata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *