Cum functioneaza creierul uman – creierul nostru e cel mai destept la varsta de 39 de ani

Cum functioneaza creierul uman – creierul nostru e cel mai destept la varsta de 39 de ani

Se spune că viaţa adevărată începe la 40 de ani. Oamenii de ştiinţă contrazic însă această ipoteză, susţinînd că de la această vîrstă totul încetineşte, începînd cu activitatea creierului.creierul-uman

Potrivit unui studiu recent, creierul uman funcţionează cel mai bine la vîrsta de 39 de ani, după care începe un declin foarte rapid. Experţii susţin că încetinirea activităţii cerebrale apare din cauza faptului că în această perioadă se pierde foarte mult din învelişul adipos ce acoperă neuronii. Acesta funcţionează ca un strat izolator, asemănător plasticului ce acoperă cablurile electrice, şi permite emiterea unor semnale puternice în jurul organismului şi creierului. Cînd învelişul se deteriorează, viteza semnalelor ce ajung la creier prin neuroni încetineşte, ceea ce înseamnă că timpii de reacţie din organism sînt şi ei reduşi.

Cercetătorii de la Universitatea din California susţin că, după 40 de ani, corpul „pierde bătălia” pentru repararea învelişurilor protectoare. La concluzia menţionată mai sus s‑a ajuns după ce oamenii de ştiinţă au efectuat un experiment pe un grup de voluntari format din bărbaţi cu vîrste cuprinse între 23 şi 80 de ani. În timpul experimentului, cercetătorii au testat cît de repede pot bate subiecţii cu degetele în masă într‑un interval de zece secunde, întrucît, cu cît este mai rapidă mişcarea, cu atît este mai mare frecvenţa potenţialei acţiuni neuronale. Rezultatele au fost comparate cu integritatea straturilor din lobul frontal al creierului. S‑a constatat că traiectoria acestei integrităţi avea un nivel maxim la subiecţii de 39 de ani. Deşi acest studiu a fost efectuat doar pe bărbaţi, se estimează că şi în cazul femeilor s‑ar înregistra rezultate similare.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole