Criza si mai mare in 2010 – lista produselor ce se vor scumpi de la 1 ianuarie 2010

Criza si mai mare in 2010 – lista produselor ce se vor scumpi de la 1 ianuarie 2010

Anul 2010 va aduce cheltuieli mai mari pentru români încă din luna ianuarie, ca urmare a scumpirii produselor alimentare şi băuturilor, cât şi a diverselor servicii, creşterea cu 14% a cursului de schimb la care se calculează accizele pentru electricitate, carburanţi, tutun şi alcool fiind principalul „vinovat”, spun reprezentanţii patronatelocriza-si-mai-mare-in-2010-lista-produselor-ce-se-vor-scumpi-de-la-1-ianuarie-2010r. În cazul unor produse alimentare, scumpirile vor fi în tranşe iar preţurile vor creşte gradual până în primăvară, în timp ce ţigările şi carburanţii se vor scumpi chiar de la începutul anului viitor.

Ce scumpiri aduce ianuarie în magazinele alimentare

 De pe lista alimentelor care vor costa mai mult începând cu luna ianuarie nu lipsesc laptele şi brânzeturile. „Estimăm o creştere cu 3-8% a preţurilor acestor produse, aplicată treptat, în două-trei tranşe, începând cu jumătatea lunii ianuarie până în martie. Scumpirea laptelui şi brânzeturilor vine ca urmare a majorării accizelor la carburanţi şi electricitate, cu cea mai mare influenţă în preţ”, a declarat pentru Gândul Valentin Blănaru, directorul executiv al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

În acelaşi timp, la creşterea preţului laptelui şi brânzeturilor va atârna şi scumpirea cu 20-25% a materiei prime aduse din import, stocurile actuale ajungând până la sfârşitul lunii ianuarie. În aceste condiţii, brânza telemea şi caşcavalul, produse cu o perioadă mai mare de maturare, nu ar trebui să se scumpească odată cu epuizarea stocurilor de materie primă, spune Valentin Blănaru.

Tot din ianuarie, din prima zi a anului viitor, se scumpeşte şi carnea de pui, cu 20-30%, măsura urmând a fi luată de fermieri pentru a compensa anularea subvenţiilor începând cu anul viitor, a declarat recent Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România. Potrivit datelor Uniunii, 25% din carnea de pui de pe piaţă, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.

Scenariu optimist: fructele şi legumele se scumpesc cu 7-10%

Începând cu mijlocul lunii februarie se anunţă scumpiri de 7-10% şi la fructele şi legumele din import, ca şi în cazul gemurilor, dulceţurilor, compoturilor şi al diverselor conserve de legume. „Acesta este un calcul real şi optimist în care se ţine cont numai de deprecierea leului şi de scumpirea carburanţilor, fără a lua în calcul alte practici ale distribuitorilor din România”, a declarat pentru Gândul Dragoş Frumosu, preşedintele  Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Toate aceste scumpiri vor fi simţite de majoritatea românilor, mai ales că legume şi fructe autohtone nu prea există în sezonul rece.

În jur de 70-75% din legumele şi fructele de pe piaţa românească şi 40-45% din conservele din magazinele autohtone provin din import, potrivit datelor FSIA. Este posibilă, astfel, reducerea în continuare a vânzărilor de produse alimentare, după ce anul acesta, comercianţii vorbesc despre scăderi de 15-20% comparativ cu anul trecut.

Şi pâinea se va scumpi cu 5-10% în primul trimestru al anului viitor, mărirea preţului fiind dictată în primul rând de noul preţ al grâului. „Materia primă de calitate este pe terminate, după care fie apelăm la importuri, fie cumpărăm din ţară, însă deocamdată nu ştim cât va costa grâul”, a declarat pentru Gândul Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN).

Dacă fabricile de pâine vor cumpăra grâul cu 600 de lei/tonă, faţă de 520 de lei, în acest moment, preţul pâinii va urca cu 5%, iar dacă materia primă va ajunge la 700 de lei/tonă, majorarea va fi de 10%, apreciază Popescu.

Viciile costă mai mult din 2010

Mai mult vor costa de la anul şi ţigările, carburanţii, alcoolul şi electricitatea, adică produsele accizabile. Un pachet de ţigări va costa astfel zece lei de la 1 ianuarie 2010, după ce acciza va creşte de la 64 la 74 de euro pentru mia de ţigarete, iar cursul de schimb la care se calculează aceasta va urca cu 14%. La anul se scumpesc şi băuturile spirtoase, după cum au declarat recent pentru Gândul reprezentanţii producătorilor din domeniu. Astfel, până la jumătatea anului, preţurile vor creşte cu 4-6% la aperitive şi cu 6-8% la brandy, vodcă şi băuturile cu peste 38 de grade concentraţie de alcool.

Şoferii vor plăti cu 40% în plus pentru poliţele de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), în special din cauza creşterii sumelor plătite ca despăgubiri de către companiile de asigurări. Scumpiri se vor înregistra şi la carburanţi, de 5-7% la pompă, ajungând la o medie de 4,2 lei pe litru, în special din cauza majorării accizelor.

Şi acciza la electricitate va creşte uşor, însă oficialii au dat asigurări că tarifele vor rămâne neschimbate anul viitor. În schimb, confecţiile din blănuri naturale, parfumurile, iahturile şi bijuteriile din aur şi platină se vor ieftini, odată cu eliminarea accizelor.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole