Ce este Psihosexologia – ramurile psihosexologiei – Psihoterapia psihosexuala – Istoria sexualitatii

Ce este Psihosexologia – ramurile psihosexologiei – Psihoterapia psihosexuala – Istoria sexualitatii

Psihosexologia este o ramura a psihoterapiei care se ocupa de problematica disfunctiilor sexuale si celor conexe acestora.
Ca ramura a psihoterapiei ea este o forma de psihoterapie integrativa prin varietatea tehnicilor terapeutice implicate si a conceptualizarii.

Constituita mult mai recent din punct de vedere istoric decat alte discipline, psihosexologia este o stiinta medico-psihologica.
Psihosexologia este o disciplina integrativa nu numai din punct de vedere strict psihoterapeutic, ci si istoric, fiind fundamentata pe baze etnologice, morale, pedagogice, psihologice, medicale si psihoterapeutice.


Care sunt ramurile psihosexologiei?

Psihosexologia se împarte la randul ei in mai multe sub-ramuri, printre care:
– studiul sexualitatii normale,
– patologia psihosexuala,
– psihoigiena sexualitatii,
– psihosexologia de cuplu,
– psihoterapia psihosexologica sau psihoterapia sexuala, in tarile anglo-saxone cunoscuta sub denumirea de „sex therapy”.

Psihoterapia psihosexuala

În timp ce în alte ţări ale lumii psihosexologia, respectiv psihoterapia psihosexuală, este o ramură psihoterapeutică aparte, cu o formare în domeniu pentru psihoterapeuţi, în ţara noastră ea este relativ nouă şi încă ne-acreditată ca şcoală terapeutică de sine-stătătoare.
Istoria sexualitatii

Un domeniu conex psihosexologiei este istoria sexualităţii, ramură a istoriei, utilă pentru înţelegerea evoluţiei concepţiilor despre sexualitate şi a constrângerilor morale, culturale, familiale, care se fac resimţite în geneza disfunctiilor sexuale.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole