Cand te casatoresti devii alt om sau nu

Cand te casatoresti devii alt om sau nu

Unele cupluri aleg casatoria drept nivel urmator inca din primele etape ale relatiei, insa altii se tem ca aceasta nu va insemna decat inceputul sfarsitului. Intre aceste extreme, casatoria aduce cu adevarat niste schimbari, si in relatie, si la fiecare dintre parteneri in parte. Cat de benefice sunt insa ele?
Securizarea in cuplu

Pentru unii parteneri, cuplul este imaginea unui loc „caldut”, in care se simt in siguranta. Atunci cand apare casatoria, acel loc se poate transforma in centrul universului lor. Discuta totul cu partenerul, fac totul pentru casa, pentru familie. Restul planurilor vietii isi pierd mult din importanta.

In cazul in care celalalt partener nu priveste la fel lucrurile, el poate ajnge sa se simta coplesit, sa aiba sentimentul ca isi pierde intimitatea si individualitatea in favoarea relatiei. Cu cat incearca unul sa isi marcheze teritoriul, cu atat celalalt lupta mai mult sa isi castige independenta, si asta poate duce la anumite tensiuni in cuplu.

Este ideal atunci cand ambii parteneri percep fie in mod echilibrat nevoia de securizare (acordandu-si sustinerea, dar si spatiul de care au nevoie), fie isi dezvolta nevoia de dependenta unul fata de celalalt in mod egal, si atunci nu apar probleme de comunicare, pentru ca niciunul dintre ei nu vede nimic in afara cuplului.

Un alt risc al nevoii de securizare in cuplu poate veni din neputinta de a merge mai departe atunci cand o relatie se termina. Identificandu-se cu relatia, persoana nu poate concepe viata dincolo de ea. Acest lucru devine dramatic mai ales atunci cand nu neintelegerile, ci faptul ca se intampla ceva cu unul dintre parteneri il confrunta pe celalalt cu schimbarea.

Relaxarea

O relatie libera, care nu este facuta oficiala, uneori nici macar publica, poate implica mai mult efort din partea partenerului care isi doreste aceasta relatie. Din teama ca ar putea fi parasit daca se schimba ceva sau din dorinta de a-si confirma mereu sentimentele partenerului, el este mai predispus la gesturi de tandrete, este mai atent in relatie.

Odata ce relatia se transforma in casatorie, el se poate relaxa, considerand, chiar fara sa isi dea seama, ca scopul sau a fost atins si ca de acum inainte nu mai trebuie sa demonstreze nimic. Daca obtinerea relatiei ar fi o lupta, casatoria ar fi pronuntarea victoriei, care ii da dreptul sa se relaxeze. Relaxarea poate duce la imbunatirea relatiei de cuplu, atunci cand este facuta cu respect fata de celalalt.

Insa daca relaxarea inseamna sa uiti sa iti mai vezi partenerul si ce si-ar dori el de la relatie, doar pentru a te simti tu mai bine, ca si cum straduintele dinainte de casatorie au fost un efort artificial pentru a obtine ceva, atunci, mai devreme sau mai tarziu, casatoria aduce si probleme de relatie.
Colaborarea

Cu totii avem nevoie de prieteni, de amici, de cunostinte pe care sa ne putem baza. Cand insa e vorba de partenerul nostru, ne putem dori insa si mai mult: sa colaboram in tot ce facem, sa ne putem baza pe respectivul partener. Pentru multi, aceasta incredere nu poate fi data decat de casatorie, orice alta relatie, oricat de intima, neputand sa dea siguranta unei perspective comune asupra vietii.

Multe persoane nu reusesc sa isi faca venituri comune, sa isi construiasca interese comune si proiecte in care sa se implice decat dupa casatorie. Altii insa nu pot sa faca acest lucru nici macar dupa aceea. Deoarece modul in care privim lumea ramane unul personal. Si fiecare dintre noi alege ce poate si ce isi doreste sa ia sau sa ofere intr-o relatie, indiferent daca este vorba de casatorie sau nu.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole