Ai ramas insarcinata si te gandesti la un avort ?

Ai ramas insarcinata si te gandesti la un avort ?

Asigura-te ca ai întors problema pe toate partile si ca solutia gasita este cea mai potrivita. Un avort poate avea consecinte fizice si psihice serioase!

Daca iei in calcul posibilitatea unei intreruperi de sarcina, este probabil unul dintre cele mai dificile momente. Nu te feri sa discuti problema si cu partenerul tau, indiferent de consecinte. Pana
la urma, o sarcina neasteptata poate fi si un test de rezistenta al cuplului. Apoi, ia in calcul toate implicatiile unei astfel de actiuni. Într-o masura mai mica sau mai mare, avortul este, cu siguranta, o experienta traumatizanta. Daca decizi sa mergi mai departe, asigura-te ca operatia este facuta de catre personal medical calificat, cu echipament potrivit, iar standardele sanitare sunt respectate.
Chiar si asa, orice interventie implica riscuri de natura medicala. Problemele ce pot aparea sunt numeroase: leziuni ale colului uterin, perforarea uterului, lezarea intestinelor sau a altor organe
abdominale, infectii, hemoragii, risc crescut de viitoare sarcini extrauterine, sterilitate. La toate astea se adauga urmarile psihice, uneori mai grave decat primele. Depresia, sentimentele de vinovatie, frustrarea, tristetea apar adesea dupa o astfel de experienta.

Mijloace de intrerupere a sarcinii
Legislatia din Romania permite întreruperea de sarcina la cerere, in cazurile in care fatul nu are mai mult de 12 saptamani. In alte state, avortul este permis pana la 20 sau 24 de saptamani. Daca fata este minora, e nevoie de consimtamantul parintilor pentru ca medicii sa poata interveni. În functie de cat de avansata este sarcina, avortul poate fi precoce – inainte de 12 saptamani – sau tardiv- între a 12-a si a 20-a saptamana de sarcina. Intreruperea de sarcina se poate face prin doua categorii principale de metode: procedeele chirurgicale, in care embrionul este indepartat prin aspiratie cu vid, proces urmat de indepartare mecanica– chiuretaj, si metodele medicamentoase, in care avortul este indus prin utilizarea unor substante. Medicul ginecolog este cel in masura sa decida metoda adecvata, in functie de varsta sarcinii si de alti factori medicali. Avortul medicamentos, ce consta in folosirea unor substante pentru intreruperea sarcinii, este eficient intr-un procentaj de 98%, daca se face in primele noua saptamani de sarcina. Pe masura ce sarcina se apropie

de sfarsitul primului trimestru, metoda nu mai este suficienta pentru a provoca avortul. In acest caz e nevoie si de un avort chirurgical pentru a indeparta tot tesutul fetal din uter. Avortul in scop medical se aplica in situatia in care viata mamei este în pericol, sarcina ar duce la nasterea unui copil cu malformatii grave, cu sanse ridicate de a fi fatale sau atunci cand se incearca reducerea selectiva a numarului de copii, in cazul unei sarcini multiple.
Ce se intampla dupa avort
Dupa întreruperea de sarcina este normal ca in urmatoarele zile sa ai sangerari usoare, sa simti unele dureri abdominale, reduse ca intensitate, sa te simti obosita si usor deprimata. Insa, daca secretiile devin abundente sau urat mirositoare, pierzi mult sange, simti dureri abdominale intense, ai febra, frisoane sau menstruatia nu revine dupa doua luni de la intreruperea de sarcina, mergi de urgenta la un control ginecologic. Atentie! Avorturile repetate reduc sansele de a ramane din nou însarcinata si cresc riscul complicatiilor in cazul unei noi sarcini!
Fara studii si fara bani
Ultimul studiu realizat de Institutul National de Statistica sustine ca cele mai multe dintre femeile care fac avort au venituri mici si un nivel de pregatire scazut.
Dragoste fara griji?
Conform informatiilor oferite de participantele la un sondaj realizat de Societatea de Educatie si Contraceptie Sexuala, 48% dintre romance nu folosesc nicio metoda de contraceptie, iar 43% au facut unul sau mai multe avorturi…

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole