Zamenhof fondatorul Esperanto

Zamenhof fondatorul Esperanto

Ludocvic Lazar Zamenhof a fost un evreu din Rusia tarista, oftalmolog, filolog si inventatorul limbii esperanto, cea mai raspandita limba artificiala din lume.

Zamenhof s-a nascut la 15 decembrie 18zamenhof-fondatorul-esperanto59 in orasul Bialystok din Polonia (pe atunci, parte din URSS). Cand a crescut mai mare a invatat limba poloneza. Tatal sau era profesor de germana. Mai tarziu a invatat franceza, latina, greaca si engleza.

Ca student la o scoala din Varsovia, Zamenhof a incercat sa creeze o limba internationala cu o gramatica bogata dar si complexa.

Dupa ce a studiat mai tarziu engleza, a decis ca limba internationala ar trebui sa aiba o gramatica mai simpla.

Pana in 1878, proiectul sau „Lingwe uniwersala” era aproape complet. Zamenhof era prea tanar sa-si publice lucrarea. Dupa absolvire a inceput sa studieze medicina, prima data la Moscova, iar apoi in Varsovia. In 1885, Zamenhof a absolvit facultatea si a inceput sa practice ca doctor in Veisienjai, iar din 1886 ca oftalmolog in Plock si Viena. In acest timp a continuat lucrul la proiectul sau, limba internationala.

Timp de doi ani a incercat sa stranga fonduri pentru lucrarea sa. In 1887 a publicat cartea cu titlul “Lingvo internacia. Anta?parolo kaj plena lernolibro” si a purtat pseudonimul „Doktoro Esperanto”, de unde deriva si numele limbii.

Pentru Zamenhof, aceasta limba, departe de a fi o unealta de comunicare, a fost o cale de a promova o coexistenta pasnica intre oameni diferiti si culturi diferite.

esperanto2

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole