Vinerea Mare mai este cunoscuta si ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Seaca

Vinerea Mare mai este cunoscuta si ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Seaca

Vineri, creştin ortodocşii marchează Vinerea Mare. Este ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce pentru păcatele oamenilor. Din acest motiv, Vinerea Mare este zi de post negru.

Ziua este denumită şi Vinerea Patimilor, deoarevinerea-mare-mai-este-cunoscuta-si-ca-vinerea-patimilor-sau-vinerea-seacace în această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos sau Vinerea Seacă, pentru că este zi de post negru. Vineri, în toate bisericile se pomeneşte despre patimile Mântuitorului şi se oficiază Prohodul Domnului, poate cea mai gravă şi solemnă slujbă a ortodoxiei.

De Vinerea Mare se leagă şi numeroase tradiţii şi chiar superstiţii. Se spune că dacă în Vinerea Mare plouă, anul va fi roditor. La ţară, femeile nu coc pâine, să nu ardă mâinile Maicii Domnului; nu cos, ca să nu orbească; nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

O altă tradiţie spune că în Vinerea Patimilor, când te scoli, e bine să ai o bucăţică de fier pe care să calci, ca apoi nu te mai loveşti tot anul.

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole