Viata sexuala la inceput – cum ne incepem viata sexuala

Viata sexuala la inceput

Inceputul vietii sexuale a adolescentului devine o problema stringenta pentru parinti in zilele noastre. Avalansa de informatie despre sexualitate furnizata de media, modelele vedetelor care isi incep viata sexuala la varste extrem de fragede, anturajele nepotrivite, slaba supraveghere si lipsa comunicarii dintre parinte si copil sunt factori care dau mari dureri de cap parintilor de adolescenti.
Cu toate ca sexualitatea pare sa fie pentru adolescenti in “tabu”, realitatea demonstreaza ca sexualitatea nu mai este demult un domeniu plin de mister pentru adolescenti si chiar pentru copiii de varste extrem de fragede.


Inceputul vietii sexuale nu mai este conditionat de casatorie. Din dorinta de a fi ca prietenii sau colegii lor “cool”, multi adolescenti aleg sa isi inceapa viata sexuala la intamplare si total neinformati.
Grija informarii asupra sexualitatii, a unei sarcini nedorite, a bolilor cu transmitere sexuala – de la un “banal” trichomonas pana la cea mai ingrozitoare maladie, SIDA – a fost trecuta si lasata de catre majoritatea familiilor mai mult in seama massmedia si a internetului, in loc sa fie obligatie morala a parintelui.
Daca nu vrei sa afli in imprejurari total neplacute despre ce se intampla cu viata sexuala a copilului tau, ajuns in pragul maturitatii dar inca departe de a-l fi trecut, fii cea mai buna prietena pe care o are.
Se stie ca in adolescenta exista tentiatia interzisului, dorinta de afirmare ca adult, dorinta de a fi acceptat in grupul la care adolescentul se raporteaza si cu care se identifica. In aceste conditii, implicarea parintilor in toate aspectele vietii adolescentului trebuie sa fie totala. Dar implicare nu inseamna supraveghere stricta, pedeapsa, amenintari ori aplicarea de pedepse fizice. Implicarea parintilor in viata adolescentului tentat sau nu sa isi inceapa viata sexuala inseamna in primul rand comunicare. Relatia parinte/adolescent trebuie sa fie una stransa, deschisa dialogului, in care si adolescentul se poate manifesta, isi popate expune parerea. Rolul tau de parinte nu este sa iti mani copilul cu biciul de la spate si nici sa fii gardianul sauinchizitorul, ci sa ii dirijezi evolutia fireasca spre o maturitate responsabila si morala.
De aceea, cand vorbesti cu copilul tau adolescent despre sexualitate si despre inceperea vietii sexuale, nu uita ca ai trecut si tu prin aceasta perioada si incearca sa ii oferi tot toate informatiile care tie ti-au fost sau nu refuzate.
Raspunde-i la toate intrebarile si incurajeaza-l sa iti puna si altele.
Fii cea mai apropiata fiinta de sufletul copilului tau si sansele ca el sa aibe se suferit in urma inceputului vietii sexuale vor fi minime!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole