traditiile romanului de craciun si anul nou-superstitii-mos craciun-revelion

traditiile romanului de craciun si anul nou,superstitii,mos craciun,revelion.Se zice  ca la miezul noptii, inspre Craciun, apa se preface in vin.Toate datinile romanesti de iarna sunt intre 20 Decembrie si 8 Ianuarie

 

  • In Ajunul Craciunului, in unele parti se umbla de catre dascali tineri bisericesti cu icoana pe care este zugravita nasterea lui Iisus Hristos. Intrand in casa, icoana este tinuta la piept de catre dascali cantand troparul Nasterii Mantuitorului.
  • In dimineata de Craciun e bine sa ne spalam cu apa curata, luata dintr-un izvor sau fantana in care punem o moneda de argint, pentru ca tot anul sa fim curati ca argintul si feriti de boli.
  • Cand stranuti de mai multe ori la rand e semn ca vei face chef.
  • In noaptea de Craciun nu-i ingaduit nimanui sa doarma in grajduri, deoarece in acea noapte boii vorbesc unii cu altii, in limba lor, despre Iisus Hristos, cel nascut in iesle si incalzit de vite cu suflarea lor.
  • Mos Craciun este versiunea americana a Mosului Nicolaie din Europa. A aparut in secolul al 19-lea, in Statele Unite, sub denumirea de Santa Claus. Rolul sau era de a imparti cadouri copiilor cuminti, in timpul noptii de Craciun. Legenda lui variaza puternic de la o regiune la alta a globului. Astfel, popoarele din emisfera nordica il asteapta pe timp de iarna, pe cand cei din emisfera sudica il primesc in toiul verii.
  • Mos Craciun este cunoscut drept batranul grasut, cu barba alba, imbracat cu haine groase de culoare rosie. Se stie despre el ca traieste intr-o tara nordica si ca are o sanie mare plina cu cadouri, trasa de reni. Copiii cuminti din Australia il vor vedea insa pe Mos venind pe o placa de surf zburatoare, dar tot trasa de reni. El intra apoi pe horn si le lasa cadourile fie sub brad, fie in pantofi sau in sosete speciale, atarnate deasupra semineului.
  • Aproape toate datinile romanesti de iarna sunt intre 20 Decembrie si 8 Ianuarie. La 20 Decembrie, in ziua Sfantului Ignatie, Episcopul Antiohiei, romanii taie porcii. Se taiau porci si inainte de venirea lui Hristos, tot in aceasta vreme. Dar stramosii nostrii aduceau acest sacrificiu zeului Saturn. Crestinii de acum il taie pentru indestularea gospodariilor si pentru veselia zilelor de sarbatori.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole