Toate 3 pentru tine : Dragoste, sex si prietenie

Toate 3 pentru tine : Dragoste, sex si prietenie

Omul este in esenta o fiinta sociala intrucat este animat de o forta care il indeamna sa caute compania semenilor sai si sa lege cu acestia relatii de diferite tipuri. Cand vorbim de dragoste, erotism sau prietenie la astfel de relatii ne referim… Dar omul este o fiinta complexa, relatiile sale sunt complexe si cel mai adesea complicate.

Anglofonii folosesc doua verbe distincte dragoste-sex-si-prieteniepentru „a iubi”: „to love”, pentru atractia sexuala si iubirea romantica, si „to like”, cand se refera la simpatie sau atractie amicala. In limba romana spunem ca „facem dragoste” cand ne referim la consumarea actului sexual, dar afirmam ca „ne-am indragostit” atunci cand exprimam acea sublima stare afectiva care se prelungeste si in absenta persoanei iubite. Oamenii pot face sex fara sa fie indragostiti, dar expresia „a face dragoste” nu este folosita intamplator, ci tocmai pentru a desemna implinirea erotica.

Pe de alta parte, starea de indragostire poate exista fara dimensiunea erotica, asa numita iubire platonica? Sau daca simtim o atractie fizica globala fata de persoana iubita, aceasta atractie este neaparat orientata sexual?

Dragostea a inspirat nenumarate productii artistice de-a lungul timpului si termenul de „sublimare”, de la Freud incoace, exprima tocmai determinismul sexual in legatura cu orice creatie umana. E ca si cum energia produsa initial de „eros” este deturnata de la scopul sau initial si convertita in actul artistic creator.
 
Dar care sunt raporturile relatiei de dragoste cu cea de prietenie? Poate exista o prietenie „pura” intre un barbat si o femeie? Oare relatia de prietenie nu este doar o relatie amoroasa incompleta prin absenta sau refularea dimensiunii erotice?

Sau poate ca relatia de dragoste se bazeaza pe o relatie erotica initiala, care ulterior este transformata in relatie amicala? Prea multe semne de intrebare si prea putine raspunsuri…

Un singur lucru putem afirma cu certitudine: cea mai intima relatie intre doua fiinte, asa numita „relatie totala” inseamna in acelasi timp si erotism, si dragoste, si prietenie…

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole