Tigarile si partea dureroasa din spatele fumatului – de ce fumam ?

Tigarile si partea dureroasa din spatele fumatului – de ce fumam ?

Fumatul este singura cauza importanta in rata deceselor, care poate fi evitata. In Europa mai mult de 500.000 de oameni mor anual din cauze legate de fumat. Acesta este adevarul din cifre.
Prezentul articol nu se vrea din capitolul `Fumatul dauneaza grav sanatatii`. Acest mesaj e deja `fumat`. noi-fumamSa fie oare si adevaruri dincolo de campanii si interese economice?
Adolescentii ingroasa randurile fumatorilor .In ultimii ani au existat aspecte alarmante ale cresterii prevalentei fumatului, pana in acest an, 2009, cifrele fiind neiertatoare, spune conf. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP). `In perioada 1999-2006, dinamica cea mai mare s-a inregistrat in randul femeilor si al adolescentilor, acestia alimentand esantionul de adulti. La adolescenti, era o crestere de 11%, in ultimii 7 ani.
Alte studii aratau ca pana la varsta de 14 ani, 50% dintre copii au incercat deja o tigara. In Romania, s-au raportat ca elemente ingrijoratoare scaderea varstei debutului fumatului si egalizarea incidentei acestui viciu la nivelul sexelor, prezenta unor boli obstructive cro-nice, cum ar fi astmul (aproximativ 1 milion de pacienti), BPOC-ul (bronhopneumopatia obstructiva) prezent la 10% din populatie (in jur de 2 mi-lioane de pacienti).
Anul 2007 a adus o cotitura legislativa dar si o multitudine de masuri care permit asistenta fumatorului`, explica presedintele SRP.
Toxicitatea
Cei care pledeaza impotriva fumatului, subliniaza efectele daunatoare, care se produc pe termen lung, in urma unei vieti de fumat sau mestecat tutun. Din pacate, faptul ca nicotina luata singura este o otrava extrem de toxica trece deseori neobservat. Nu foarte multa lume stie ca nicotina este vanduta in comert si sub forma unui pesticid. In plus, in fiecare an foarte multi copii ajung la spital dupa ce mananca tigari sau mucuri de tigara. Cantitatea care se gaseste in trei sau patru tigari (aproximativ 60 mg de nicotina – daca ar fi absorbita in intregime) pot ucide un adult. Consumarea cantitatii de nicotina care se gaseste intr-o singura tigara poate imbolnavi grav un copil prescolar.
Intoxicarea (prin inghitire) cu nicotina provoaca stari de voma si greata, dureri de cap, respiratie greoaie, dureri stomacale si atacuri de panica. Fiecare dintre aceste simptome sunt cauzate de stimularea excesiva a neuronilor colinergici. Persoanele intoxicate de insecticide pe baza de organofosfati resimt exact aceleasi simptome. Otravurile se inghesuie in tigara De fapt, cel mai daunator efect al nicotinei este dependenta pe care o creeaza consumatorului.
Pe langa nicotina, tigarile si fumul mai contin aproximativ 3700 de substante chi-mice: amoniac, arsenic, gudron, hidrogen cianid, monoxid de carbon sau gaz butan. Multe din acestea sunt foarte cunoscute din cu totul alte `contexte`. Arsenicul este folosit ca otrava impotriva sobolanilor, amoniacul este compus al detergentilor. Acestea sunt substante responsabile de efectul negativ asupra sanatatii; aproape 43 sunt cunoscute ca si cauzatoare de cancer. Cele mai de temut sunt benzopirenul, N-nitrosaminele, aldehidele, clorura de vinil, hidrocarburile aromatice (benzenul, fenolii etc.), etilen-oxidul, arseniul, poloniul, cadmiul, cromul etc.
Din procesul de ardere rezulta gudronul. Un pachet de tigari pe zi inseamna aproximativ o ceasca de gudron in stare pura pe an. Gudronul se depune pe plamani si induce tusea, creste riscul dezvoltarii infectiilor in sistemul respirator si contine substante care cauzeaza cancer. Continutul in nicotina si alte substante, depinde de varietatea de tutun, conditiile si metodele de cultura, precum si de pozitia pe planta a frunzelor recoltate. Nicotina are si efecte terapeutice Este o substanta care se regaseste in natura, reprezentand in mod obisnuit aproximativ 5 % din greutatea plantei de tutun. Tigarile contin intre 8 si 20 de miligrame de nicotina insa doar aproximativ 1mg este absorbit de organism dintr-o tigara.
S-au realizat studii cu privire la efectele terapeutice pe care le poate avea nicotina in cazul anumitor boli. In cazul bolii Alzheimer primii neuroni pierduti sunt neuronii colinergici dintr-o anumita zona a creierului. Nicotina poate imbunatati functiile neuronilor ramasi si incetini simptomele care au inceput sa se manifeste.
Sindromul Tourette produce celor care sufera de aceasta boala ticuri (miscari necontrolate ale capului, mainilor si altor parti ale corpului) si impulsuri violente, inclusiv verbale. Plasturii cu nicotina pot reduce simptomele persoanelor care sufera de acest sindrom. Totodata, ar putea diminua riscul aparitiei maladiei Parkinson, conform rezultatelor studiului unei echipe de la Institutul Karolinska, din Stockholm, privind efectele nicotinei asupra sistemului nervos. Bolnavii care sufera de schizofrenie fumeaza in general de 2-3 ori mai mult decat persoanele fara o boala mentala.
Se pare totusi ca acest obicei mult daunator, la schizofrenici are si cateva efecte benefice. Prin stimularea receptorilor nicotinici din creier, fumatul poate imbunatati tulburarile de memorie si atentia in randul pacientilor schizofrenici, aflam dintr-un studiu realizat de catre cercetatorii de la Yale School of Medicine. Insa, pentru o persoana obisnuita, problemele de sanatate asociate cu utilizarea produselor care contin nico-tina sunt mult mai grave decat posibilele beneficii. Intre acestea se numara cancerul, emfizemul pulmonar, unele boli ale inimii si comotii cerebrale. Pe termen lung, nicotina poate spori nivelul colesterolului daunator, care deterioreaza arterele. Acest fapt ridica riscul producerii unui infarct sau a unei comotii cerebrale.
Studentie in fum de tigara
Am intrebat-o pe dr. Augustina Burnete de la Dispensarul Medical Studentesc Hasdeu ce corelatii exista intre studenti si fumat, dansa fiind prima la care acestia se adreseaza daca apar probleme. `Sunt mai frecvente infectiile respiratorii. Totodata, imunitatea scade foarte mult din cauza fumatului si atunci organismul lupta cu mai mare greutate. Unii constientizeaza riscurile si mai renunta, dar foarte multi, din pacate, continua. Incearca ei sa se lase, dar e foarte greu daca sunt dependenti. Si se fumeaza mult mai mult in primii ani de facultate decat in liceu`. Dr. Augustina Burnete a tinut sa sublinieze implica-tiile digestive ale fumatului, care asociat cu o alimentatie necorespunzatoare reprezinta o reteta `de succes` pentru ulcerul gastric.
Plus de nicotina in sesiune
Prin cresterea activitatii neuronilor, nicotina imbunatateste timpul de reactie si abilitatea de a fi atent, facandu-va sa va simtiti capabili de a munci mai bine. Eliberarea neurotransmitatorului numit dopamina in partea posterioara a creierului determina aparitia unor simtaminte placute, de fericire care incurajeaza repetarea respectivei acti-vitati. Stimularea descarcarii de glutamat, un neurotransmitator cu functii in invatare si memorare, imbunatateste conexiunile intre grupurile de neuroni. Acestea pot constitui baza fizica a ceea ce cunoastem drept memorie. Atunci cand e folosita nicotina, glutamatul poate crea o bucla a memoriei cu privire la senzatiile placute simtite si poate determina o mai mare nevoie de a fuma. Creierul produce mai multe endorfine ca raspuns la nicotina.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole