testul increderi

Aceasta scurta povestire i-a fost atribuita lui Socrate (399 – 469 DC), care este unul din cei mai cunoscuti filozofi – si unul din cei pe care eu ii apreciez in mod special.

Intr-o zi, marele filozof s-a intalnit intamplator cu o cunostinta care alerga spre el

agitat si care i-a spus:
– Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum, despre unul dintre studentii tai?
– Stai o clipa, ii replica Socrate. Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci printr-un mic test. Se numeste Testul celor Trei.
– Testul celor Trei?
– Asa este, a continuat Socrate. Inainte sa-mi vorbesti despre studentul meu, sa stam putin si sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel al Adevarului.Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?

– Nu, spuse omul. De fapt doar am auzit despre el.
– E-n regula, zise Socrate. Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum sa incercam testul al doilea, testul Binelui. Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu este ceva de bine?
– Nu, dimpotriva…
– Deci, a continuat Socrate, vrei sa-mi ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?
Omul a dat din umeri, putin stanjenit.
Socrate a continuat:
Totusi mai poti trece testul, pentru ca exista a treia proba – filtrul Folosintei (daca e de folos). Ceea ce vrei sa-mi spui despre studentul meu imi este de folos?”
– Nu, nu chiar…
– Ei bine, a conchis Socrate, daca ceea ce vrei sa-mi spui nu este nici Adevarat, nici de Bine, nici macar de Folos, atunci de ce sa-mi mai spui?
Omul era invins si s-a rusinat.

Related Articles

2 COMENTARII

  1. tooata loomea vb.. si spune lucruri de kre nu sunt siguri k sunt adevarate.. sau poate nici makr nu le stiu.. kre in mod cert nu sunt de bine!!! si in nici un kz d folos.. asha k .. sa dovedit k asta e o prb a omenirii d moolt tp 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole