Tenul la adolescente

Tenul la adolescente

Temuta de parinti, justificata de psihologi, suportata de fiecare dintre noi la un moment dat, adolescenta este în ansamblu o mare bataie de cap. Adica nu e suficient ca te simti pierdut într-o lume pe care nu o întelegi, nu e de ajuns ca lupti sa îti gasesti propria identitate, ca treci prin suferinta primei iubiri, ca ai în minte un milion de îtenul-la-adolescententrebari la care nu gasesti raspuns, ca te certi cu mama în fiecare zi, mai trebuie sa mai ai si probleme cu tenul.

Cosurile, punctele negre, porii dilatati sunt motive de frustrare mai ales la aceasta vârsta când ai impresia ca toate problemele tin de felul cum arati. E un blestem prin care trecem cu totii mai usor sau mai greu, cu sechele mai puternice sau infime.

Pubertatea este momentul exploziei hormonilor, a caror principala misiune este parca de a ne da tot universul peste cap. Secretia de sebum o ia razna si ne trezim cu niste pori a caror prezenta nu o banuiam initial si care creeaza un mediu propice acumularii de microbi si impuritati de tot felul, care se concretizeaza ulterior în puncte negre si, de ce nu, în cosuri.

Si macar daca am avea rabdare cu ele si daca nu am fugi imediat la oglinda sa maltratam cât putem de mult un chip si asa haituit de toate schimbarile pe care organismul nostru le suporta. Dar nu… rabdarea este un atribut rar în adolescenta asa ca preocuparea de baza devine ciupitul fetei si agravarea problemelor.

Secretul unui ten frumos în adolescenta este intensificarea programului de curatare. În afara de traditionalul spalat, începem sa includem în trusa noastra laptele demachiant si tonicul. Încercam masti si creme pentru ten acneic si mai recurgem si la peeling o data pe saptamâna. Folosim produse speciale si clatim intens cu apa calduta si asteptam cu înfrigurare sa crestem si sa scapam odata de tot acest chin.

În caz de acnee profunda este nevoie de interventia medicului dermatolog care va indica medicamentele si unguentele potrivite în functie de gravitatea problemei. Din pacate, unul dintre remedii este pilula contraceptiva, care are efecte adverse pe termen lung si îi face pe parinti sa tremure la ideea ca fiica lor si-ar putea începe viata sexuala prea timpuriu.

Ideea este ca problemele de ten sunt inerente adolescentei. Trebuie doar sa facem tot ce putem pentru a nu le agrava si pentru a nu le permite sa lase pe chipurile noastre cicatrici sau mai stiu eu ce urme de nesters. Daca te consoleaza cu ceva îti spun ca la un moment dat toata aceasta suferinta nu va mai fi pentru tine decât o amintire vaga (vorbele oricum nu consoleaza niciodata si cu atât mai putin în adolescenta). Important este sa începi de pe acum sa exersezi puterea vointei si sa începi putin câte putin sa pui bazele femeii puternice pe care o vei vedea în oglinda peste câtiva ani.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole