Teama de ginecolog

Teama de ginecolog

Foooarte multe paciente. „E un stres major si le determina sa amane uneori chiar si ani vizita la medic”, spune o cunoscatoare, doctorul Raluca Hera. Pe ea am rugat-o sa ne faca un clasament al fricilor si afectiunilor, apoi sa ne spuna ce se-ntampla exact in cabinet.teama-de-ginecolog

Cele mai frecvente intrebari din partea adolescentelor: „De ce nu vine menstruatia regulat?”, „Ce contraceptive pot lua?”, intrebari legate de teama ingrozitoare de un eventual consult ginecologic.

Din partea femeilor intre 20 si 40 de ani: nelamuriri privind contraceptia, infectiile sexuale, cancerul genital si conceptia. In ceea ce priveste cele mai frecvente afectiuni, in cazul adolescentelor avem: tulburarile menstruale si infectiile genitale sau urinare.

Iar in cel al femeilor din grupa 20-40 de ani: infectiile genitale (anexita), patologia benigna ovariana (chist ovar) si patologia benigna a sanului (mastopatie fibrochistica).

Bau Baul din cabinet

Se tem de procedura in sine, de faptul ca le-ar putea fi depistata o afectiune mai mult sau mai putin grava si, nu in ultimul rand, de faptul ca orice consultatie ginecologica atenteaza la intimitatea corpului lor.

O luam pas cu pas, pentru a scapa de frica. Medicul Raluca Hera ne explica etapele unei consultatii ginecolgice: „Discutia cu doctorul (anamneza) reprezinta pri­mul pas in incercarea de a stabili un diagnostic. Medicul va adresa intrebari legate de istoricul tau medical.

Despre bolile pe care le-ai avut sau le ai, operatii, sarcini, nasteri, avorturi. Vei fi intrebata si despre sanatatea membrilor familiei tale. Este bine sa informezi medicul despre orice tratament efectuezi, chiar daca este homeo­patic. In final, vei primi intrebari legate de viata ta sexuala si despre menstruatie”. Nu e un capat de lume.
 
Mai departe. „Examenul ginecologic consta in examenul vaginal cu valve sau specul vaginal (acestea sunt instrumente vaginale utilizate de me­dic pentru a departa peretii vaginali si a putea astfel vizualiza vaginul si colul uterin).

Uneori, in aceasta etapa, medicul poate preleva cateva teste de laborator (test Papanicolau, examen al secretiei va­ginale, culturi din colul uterin). Apoi, tactul vaginal bimanual, in care medicul introduce degetul aratator si mijlociu in vagin prin intermediul unei manusi de examinare, iar cu cealalta mana palpeaza in acelasi timp bland abdomenul inferior – tactul vaginal este efectuat pentru a putea culege informatii despre organele genitale interne (uter, ovare, trompe uterine).

Examenul ginecologic poate crea usor disconfort, dar nu este dureros. Este important sa te poti relaxa in cursul acestui consult. De asemenea, este bine sa urinezi inainte de a te urca pe masa, pentru a evita senzatia de tensiune sau du­rere la apasarea pe abdomen.

Inainte de a merge la ginecolog, este bine sa nu introduci nimic in vagin cel putin cu 2 zile inaintea consultatiei, adica sa nu ai contact sexual, sa nu faci irigatii vaginale, sa nu introduci tampoane. La inceputul sau la sfarsitul examenului ginecologic, medicul va face un examen al sanilor tai.”

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole