Taxele cãtre stat ajung la 5% din valoarea unui apartament sau a unei case

Taxele cãtre stat ajung la 5% din valoarea unui apartament sau a unei case

Pretul imobilelor, atat cel al locuintelor vechi, cat si al constructiilor de lux, isi continua trendul ascendent. Potrivit unui studiu al EuroMetropola, in urmatorii ani preturile imobilelor vor creste pana la o valoare de zece ori mai mare decat cea actuala. Astfel ca un imobil care costa astazi 200.000 de euro, in cativa ani va costa 2 milioane de euro.

Principalele cauze ar fi alinierea la preturile din UE si taxele datorate catre stat. Un investitor trebuie sa plateasca 15 taxe doar pentru a obtine o autorizatie de constructie. La care se adauga taxa de arhitectura sau taxa de timbru. Aceasta din urma reprezinta pana la 0,5 la mie din valoarea investitiei. „Taxa timbrului de arhitectura reprezinta 0,05% din valoarea oricarei investitii pentru care se solicita autorizatie de construire. Aceasta se calculeaza la Primarie si se adauga celei pentru obtinerea autorizatiei de construire, sunt doua taxe diferite,” explica Monica Marin, partner manager EuroMetropola. Catalin Mindroc, leg
al adviser al agentiei imobiliare City Expert, sustine ca odata cu acest impozit datorat catre stat au crescut si taxele notariale care ajung cateodata la nivelul impozitului. De asemenea, trebuie luata in calcul si situatia in care imobilul este achizitionat prin intermediul unei agentii imobiliare care percepe un comision variabil de la 1% pana la 3%, precizeaza Mintroc. Asa ca la pretul imobilului se mai adauga aproape 5 procente din valoarea initiala a acestuia.

In ce consta taxa de timbru

„Conform noilor reglementari impuse de catre Codul fiscal, contribuabilul este obligat la vanzarea imobilului de orice natura sa achite catre stat un impozit care se calculeaza dupa cum urmeaza. Pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv: 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv; peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv. Pentru imobilele dobandite la o data mai mare de 3 ani se calculeaza astfel: 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv; peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
Impozitele aratate mai sus nu se aplica in urmatoarele situatii: la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale (Legea 18/1991 etc); la dobandirea dreptului de proprietate cu titlu de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.

Asigurarea obligatorie, o afacere neprofitabila

Pe langa pretul exorbitant la care se ridica in momentul de fata un apartament, cumparatorul trebuie sa plateasca si taxele de asigurare. O locuinta trebuie asigurata obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, de alunecari de teren sau inundatii. Riscul ca apartamentul de bloc din centrul unui oras mare sa fie distrus de o alunecare de teren sau de o inundatie este de 1%, dar taxa de asigurare trebuie platita. Neplata taxei se pedepseste conform legii cu amenzi ce pot ajunge pana la 500 RON. Statul se obliga sa plateasca 10.000 – 20.000 de euro pentru fiecare locuinta distrusa, suma care nu permite nici macar achitarea unei prime rate pentru achizitionarea unei noi locuinte, preturile pietei fiind de 10 ori mai mari.

O persoana care doreste sa primeasca de la stat o suma mai mare trebuie sa plateasca in plus o alta taxa de asigurare, care va fi calculata ca un procent din valoarea la care este estimat imobilul pe care il asigura. Costul asigurarii se va calcula punand in ecuatie mai multi factori: anul cand a fost construita cladirea respectiva, locatia unde se afla imobilul, materialele de constructii folosite.
De exemplu: proprietarul unui apartament construit dupa 1977, un apartament ce are o valoare de reconstructie de 100.000 de euro, daca vrea un pachet de asigurare cu toate acoperirile mentionate mai sus, trebuie sa scoata din buzunar peste 300 de euro anual, suma platibila in 4 transe anuale. Daca vorbim de un imobil ce valoreaza 250.000 euro, suma anuala este de 800 euro.
Prin aceasta masura luata de guvern se incearca mutarea responsabilitatii catre societatile de asigurari, scapand astfel de cheltuieli majore. Totodata, cetateanul primeste mai repede banii pentru consolidari, renovari”, explica reprezentantul City Expert.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ultimele articole